Erdoğan'dan AKP'li vekillere talimat: O partiyi sandığa gömün

Cumhurbaşkanı Erdoğan, erken seçim kararının alınmasından sonra ilk toplantısını yaptığı AKP'li vekillere "HDP'yi sandığa gömün" talimatı verdi.

Yayınlanma: 20.04.2018 - 07:26
Abone Ol google-news

Hürriyet gazetesi köşe yazarı Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AKP vekilleriyle yaptığı toplantıyı köşesine taşıdı. Abdulkadir Selvi'nin "Erdoğan, milletvekillerine 'listeye girmeyen küsmesin' dedi" başlıklı yazısından bir bölüm.

Erdoğan AKP'li vekilleri böyle ikna etti: ‘Laf ağızdan çıkmıştı’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, erken seçim kararının alınmasından sonra ilk toplantısını yaptığı AK Parti Milletvekillerine çok önemli mesajlar verdi. Bir anlamda gelecek perspektifi çizdi. Seçim sürecine ışık tutması açısından Erdoğan’ın bu mesajlarını paylaşmak istiyorum.

 Cumhurbaşkanı konuşmasının başında milletvekillerine erken seçim kararının nasıl ve neden alındığını açıklıyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin erken seçimle ilgili açıklamasına değinen Erdoğan,” Ben o gün grup’taki konuşmamda üç yerde seçimlerin zamanında yapılacağını söyledim” diyor. Bu sözünü kayda geçirdikten sonra devam ediyor,” Devlet bey açıklama yaptıktan sonra yetkili kurullarımızla toplandık, bu işi daha fazla uzatmanın doğru olmayacağına karar verdik. En uygun tarih 24 Haziran’dı. Bu arada kongrelerimizin büyük bir bölümünü tamamlamamız iyi oldu. Kongreler vesilesiyle Türkiye’yi dolaşmıştık bu da tam üstüne geldi” diyor. Ardından erken seçimle ilgili gerekçeleri sıralıyor.

 1 Kasım'ı korumamız lazım

Cumhurbaşkanı geçmişe çok fazla takılmıyor. Erken seçim kararının neden alındığını kısaca açıkladıktan sonra daha çok seçimlere dönük hedefler veriyor.Başkanlık sistemine geçildiğinde Milletvekillerinin fonksiyonunun azalacağı yönündeki değerlendirmeleri doğru olmadığını anlatıyor. Yeni sistemde de Meclis’in önemli olacağını belirtiyor. ”Yeni sistemde yasama ve yürütme keskin bir şekilde ayrılıyor. Ama Milletvekillerinin fonksiyonu ortadan kalkmıyor. Tam aksine Meclis’te güçlü olmamız lazım. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin iyi çalışabilmesi için yeni dönemde milletvekillerine çok yük düşecek. Onun için parlamento üstünlüğünü elimizde tutmamız lazım. 1 Kasım seçimlerindeki pozisyonumuzu korumamız lazım” diyor.

 Listeye giremeyenler küsmesin

“Seçim kararını hemen Meclis’ten çıkaracağız. Çok çalışacaksınız, çok çalışacağız. Yurtdışı programı olanlar programlarını iptal etsin” diye konuşuyor. Tabi Milletvekillerinin yeni dönemde listelere girip girmeme durumu var. Erdoğan o konuya da değiniyor. ”Listelere girecek ya da çıkacaklar olabilir. Milletvekillerinde değişiklik olabilir ama kimse küsmesin. Ben yoksam AK Parti yok demesin. Herkes çalışmaya başlasın. Eskilerle, yenilerle bu kutlu davaya hizmete devam edeceğiz” diyor. Bu noktada geçmişe dönüp, geleceğe dönük önemli mesajlar veriyor. İsim vermiyor ama geçmişte AK Parti’de önemli görevler üstlenmiş bazı isimlerle ilgili dokundurmalarda bulunuyor.

Sandığa gömülmeli

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının bir bölümünde,”O partinin sandığa gömülmesi lazım” diyor. Peki bu parti hangisi olabilir. İYİ Parti aklınıza gelebilir. Ama Erdoğan konuşmasından İYİ Parti’nin ismini ağzına hiç almıyor. Hangi partiyi kast ettiğini merak ettiyseniz, o isim ileriki cümlede yer alıyor. Erdoğan milletvekilleriyle kahvaltısı sırasında Güneydoğu’daki seçimler üzerinde ağırlıklı analizler yapıyor. HDP’nin adını vermiyor. “Terörle bağını koparamayan parti” olarak tarif ediyor. Şöyle konuşuyor,”Güneydoğu’da hizmetlerimiz var. Kayyum politikalarımız var. Kayyumlar iyi iş çıkardılar. Ayrıca Terörle başarılı bir mücadelemiz var. Doğu ve Güneydoğu milletvekillerimizin, teşkilatların çok çalışması gerekiyor. Terörle bağını koparmayan bu partinin sandığa gömülmesi lazım”

Yazının tamamını okumak için


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler