‘Çare İhsanoğlu!’

BM’yi göreve çağıran CHP lideri Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın mahalle kabadayısı tavrıyla Ortadoğu’da sorunların çözülemeyeceğini vurguladı.

Yayınlanma: 19.07.2014 - 04:00
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ortadoğu’ya barışın gelmesi için Türkiye’deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin büyük önem taşıdığını dile getirerek “Mahalle kabadayısı tavrıyla sorunlar çözülemez. Türkiye’nin Ortadoğu bataklığından çıkması için, Ortadoğu’ya da güven veren bir lider Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmalıdır” dedi.

İzmir’de katıldığı etkinliklerde konuşan Kılıçdaroğlu, İsrail’in Gazze’ye “orantısız güç” kullandığını vurgulayarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin yaşanan drama el koyması gerektiğini söyledi. İlk olarak ateşkesin sağlanması, ardından da Filistin halkına yardım kanallarının bir an önce açılması gerektiğini vurguladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dış politikayı iç politikaya alet ettiğini kaydederek “Dışişleri Bakanı ve Başbakanlık koltuğunda oturan kişi, dış politikada Türkiye’yi ciddi bir açmaza sokmuştur. Üzülerek söylüyorum, Türkiye’nin Cumhuriyet tarihi boyunca Ortadoğu’da yarattığı ‘güçlü, sözü dinlenen devlet, başımız sıkıştığında başvuracağımız devlet’ imajı büyük ölçüde yara almıştır. Bütün komşularımızla dost olacaktık. Bugün komşumuz kalmadı. Siyasal iktidarın dönüp kendisini sorgulaması gerekir” diye konuştu. Şu anda Türkiye’nin Kahire, Tel Aviv ve Şam’da büyükelçisinin bulunmadığını anımsatan Kılıçdaroğlu, yurttaşların bu dış politikayı sandığa giderken sorgulamasını istedi. Kılıçdaroğlu, “Eğer bölgede Türkiye’nin ağırlığı olabilseydi bu tablo yaşanmazdı. Ağırlığımızı büyük ölçüde kaybettik. 90 yılda elde ettiğimiz birikimleri, birilerinin kişisel ikbali uğruna heba ettik” dedi.

Mahalle kabadayısı

Türkiye’nin Ortadoğu’da yeniden söz ve güç sahibi olabilmesinin kilidinin Cumhurbaşkanlığı seçimi olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan’ın “mahalle kabadayısı” tavrıyla sorunların çözülemeyeceğini belirterek “Kim dinliyor ki Erdoğan’ı? Sözünün itibarı, ağırlığı yok ki. Bütün dünyada yok. Liderler, Erdoğan’la aynı fotoğraf karesine bile girmek istemiyor” dedi. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun Cumhurbaşkanı olması durumunda sürecin Türkiye ve Ortadoğu lehine işleyeceğini dile getiren Kılıçdaroğlu, “Sayın İhsanoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı’nda 57 ülkeyi yöneten saygıdeğer bir insandır. Filistin’de taraflar arasındaki kavgayı sonlandıran kişidir. Kendisine Filistin’de barışı sağladığı için Kudüs Yıldızı ödülü verilen tek Türk’tür. Ortadoğu bataklığından Türkiye’nin çıkması, Ortadoğu’ya da güven veren bir liderin Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturması çok önemlidir. Eğer bu süreci yakalayabilirsek Türkiye’ye Ortadoğu’da yeniden barışı sağlayan, huzuru sağlayan bir ülke konumuna gelecektir” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın “ağız dalaşına” rağmen İsrail’le Türkiye arasında ciddi pazarlıklar yapıldığını dile getirerek “İsrail, OECD’ye girmek istiyordu. Erdoğan hükümetine kadar buna hiçbir hükümet izin vermedi. Samimi değil” dedi. Kılıçdaroğlu, İzmir programı çerçevesinde, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu ziyaretinin ardından Alsancak’ta yerel yönetim tarafından yaptırılan tam otomatik otoparkı hizmete açtı. Ardından Karşıyaka çarşısındaki “yeryüzü iftarına” katıldı. Bostanlı Rekreasyon Alanı’nda yurttaşlarla buluştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon