Yunanistan'dan darbeci askerlerin iadesine dair açıklama

Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos, "Yunanistan'da bulunan sekiz Türk askeri ile Türiye'de bulunan iki Yunan askerinin değişimi söz konusu değil" dedi.

Yayınlanma: 22.04.2018 - 17:07
Abone Ol google-news

Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos, "Yunanistan'da bulunan sekiz Türk askeri ile Türiye'de bulunan iki Yunan askerinin değişimi söz konusu değil" dedi.

Sekiz Türk askeri 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Yunanistan'a kaçmıştı. İki Yunan askeri ise, 2 Mart'ta sınırı geçtikten sonra casuslukla suçlanmıştı. Askerler siste yollarını kaybettiklerini iddia ediyorlar.

Yunanistan Yüksek Mahkemesi, darbe girişiminde yer aldıklarını reddeden askerlerin iade edilmeyeceğine hükmetmiş ve 19 Nisan'da askerleri serbest bırakmıştı.

Erdoğan, cumartesi günü NTV televizyonuna verdiği demeçte, Türkiye'de Mart ayı başında tutuklanan iki Yunan askerinin serbest bırakılmasını talep eden Atina'ya da çağrıda bulunmuştu. Varna'da Mart ayı sonunda AB liderleriyle gerçekleştirdiği toplantılarda kendilerinden Yunan askerlerinin iadesinin istendiğini belirten Erdoğan, karşılığında "FETO'cu askerlerin iadesini" talep ettiklerini söylemişti.

15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrası Yunanistan'a kaçan Türk subayların iade edilmemesi nedeniyle iki ülke arasında yükselen tansiyon, geçen ay Edirne'de tutuklanan iki Yunan askerinin casusluk suçlamasıyla yargılanmaya başlanmasıyla daha da tırmanmıştı.

Edirne 2'nci Sulh Ceza Hakimliği, Pazarkule Sınır Kapısı'nın karşısındaki Yunanistan'ın Kastanies (Kestanelik) Sınır Kapısı karakolunda görev yapan ve birinci derece askeri yasak bölgeden 253 metre Türk tarafına geçtikleri bildirilen Yunan Teğmen Angelos Mitretodis ile Astsubay Çavuş Dimitris Kouklazis'in tutukluluklarının devamına karar vermişti. Askerler savcılık ve mahkemedeki ifadelerinde casusluk suçlamasını reddetmiş ve sınırı yanlışlıkla geçtiklerini savunmuştu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon