"Bulunmadığını yer senin değildir "

CHP'den aday olmak için Çankaya İlçe Başkanlığından istifa eden Devrim Bora Özüdoğru, siyasetteki hedeflerini anlattı.

Yayınlanma: 06.05.2018 - 09:51
Abone Ol google-news

CHP Çankaya eski ilçe başkanı ve CHP milletvekili aday adayı Devrim Bora Özüdoğru, ilçe başkanlığından istifa edişini, aktivist kimliğinden, Alevi-Bektaşi kültüründeki çalışmalarını ve seçim sürecini Haydar Ali Çelebi'ye değerlendirdi.

 Alevilik Araştırmaları Dergisinin kurucusu ve bu konuda ödüller alan ve CHP Çankaya İlçe Başkanlığı yapan Devrim  Özudoğru: CHP Milletvekilliğine Alevilik, kadın hakları ve insanların yaşama haklarını savunmak için adayım.  

Alevi kültürüyle ilgili çalışmalarınız var.Yayınlarınız var. Bunu biliyoruz.Peki neden böyle bir gayrete tarafsınız?

 Biz aslımızı her zaman yaşatmak istiyoruz. İnsanların köklerini nereden geldiğini bilmelerini istiyoruz. Alevi kültüründe buna ''Yola Hizmet'' denir. Hangi odaklara bağlı olduklarıyla ilgili nereden geldiklerini bilmek istiyoruz.

Dergimizin özelliği dünyada bilimsel ve akademik bir dergisi olması. Bizim dergimizde yazısını yayınlanmasını isteyen inanılmaz derecede akademisyen var. Bu ilgiden memnunuz. Yazılarımızın geneli hocalarımızın araştırma tezleri, bitirme tezleri, yükselme tezleridir. Dolaysıyla burada yayınlanan yazıları İngiltere'ye, Fransa'ya  gönderiyoruz. Orada onaylandıktan sonra biz bu yazıları dergimizde yayınlıyoruz.

Sadece Alevilik değil yaşayan son filozof Edip Harabi'nin kitabını çıkardık .Edip Harabi aslında Nakşibendi kökenli sonradan Aleviliği seçmiş biridir. Daha sonra Karadeniz Alevileri, Erdebilliler Ansiklopedisi yaptık.

 Projelerimizden biri insanların köklerine inmek geçmişlerinde inançlarını nasıl yaşamışlar. Çünkü şehirleşmeyle Alevilik inancının bazı şeyleri yer değiştirdi. Bazı değerler unutuldu.

Milletvekili olduğumda ise Alevilik araştırmalarını daha da derinlestirip bu konuda daha çok hizmet vereceğim. Çünkü bunu siyasete girmeden de bu hizmeti veriyorum. Biz "Yol Erkanı" olmaya çalışıyoruz.

 Aktivist kimliliğinizle biliniyorsunuz. Söylemlerinizde devrimci geleneğe sıkça vurgu yapıyorsunuz. 'Yüksel Direnişi'ne de destek sundunuz.

AKP'nin yaptığı zulüm artarak devam etti. Özellikle son dönemde OHAL ile ifade özgürlüğü sınırlamalar getirdiler. Bu 'Tek Adam Rejimi'nin provasıdır. FETÖ'yle mücadele adı altında muhaliflere yüklenildi. Bizler ister Nuriye ile Semih olsun, ister Halkevlerine baskılarında olsun onlarla beraber olduk. Basın açıklamalarını yaptım. Bildiğiniz üzere Yüksel eyleminin 500 gününde bina önünde polisin dışarı çıkarmadığı gençlerimize yardım ettik.Onları oradan kurtardık. Ben devrimci bir gelenekten geliyorum ve bunu Cumhuriyet Halk Partisine taşıdım. Bu düşüncemi Meclise de taşıyacağım.

Kadın hakları için planlarınız çalışmalarınız nelerdir?

 AKP döneminde kadın haklarıyla ilgili inanılmaz kötü kararlar alındı. Aynı yeryüzünü paylaştığımız kadınlar gökyüzünün de yarısıdır. Neşet Ertaş'ın dediği  gibi "kadın insandır biz insanoğlu". Kadın bu toplumda hak ettiği yere gelmedikçe bizim başarılı olmamız zor. Kadınsız bir toplum özgürleşemez. Başkanlığım dönemimde bunu dile getirdim ve bununla ilgili elimden geleni yaptım.

 Neden Devrim Bora Özüdoğru dersek?

Bu toplumun genç siyasetçilere ihtiyacı var. Bir öğretmen çocuğu olarak insanların ihtiyaçlarına cevap verecegime inanıyorum. Ben partimin çıkarlarını gözeterek, halkımın çıkarlarını gözeterek siyaset yapacağım,hizmet yapacağım. Bu nedenle köylerden ilçelere bunu şehirlere insanca yaşama  halkının olduğunu insanlara inandırarak onların sıkıntılara ortak olarak Meclis'te olacağım. Başkanlığım süresince bunu da yaptım. Çünkü "bulunmadığını yer senin değildir "

 LGBT bireyleri bu ülkede dışlanan ötelenen bir üvey evlat muamelesi görüyor.Bu konudaki ne gibi çalışmalar yapacaksınız?

 Bu toplumda herkes  özgürce nasıl yaşamak istiyorsa o şekilde yaşamalı. İnsanlar tercihlerini yaşamalı.İnsanlar kendi tercihleri nedeniyle şiddete ve baskılara dayatmalara maruz kalıyor. Ben buna sonuna kadar  karşıyım. Onların da sorularını Meclis'te dile getirmeye çalışacağım.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler