‘Teslim olmayacağız’

Ayşenur Zarakolu İfade Özgürlüğü Ödülleri, sahiplerini buldu. Ayşe Öğretmen, tutuklu avukatlar ve öğrenciler ile Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu ödül alanlar arasında yer aldı.

Yayınlanma: 10.05.2018 - 23:04
Abone Ol google-news

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nin bu yıl 16.’sını düzenlediği Ayşenur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri önceki gün sahiplerini buldu. Törende, ‘Baskı altındaki gazeteciler’ adına ödül alan gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, “Her zaman gerçeği yazacağız. Cumhuriyet gazetesi duyulmayanı duyuracak, gösterilmeyeni gösterilecektir” dedi. İHD İstanbul Şubesi’nde gerçekleşen törene, insan hakları savunucusu Ayşenur Zarakolu’nun oğulları Deniz ve Sinan Zarakolu, HDP milletvekili Hüda Kaya, CHP milletvekili Zeynep Altıok Akatlı, EMEP MYK üyesi Levent Tüzel, Barış Anneleri İnisiyatifi, Cumartesi Anneleri, Barış Akademisyenleri, Boğaziçi öğrencileri ve çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü üyesi katıldı. Beyaz Show programındaki sözleri nedeniyle hapis cezası alan ve bebeğiyle cezaevine giren öğretmen Ayşe Çelik, ödülünü oyuncu Nur Sürer’den aldı. Çelik, “Çocuklar ölmesin demenin varacağı noktanın burası olması bir akıl tutulmasıdır. Ödülümü içeride ve dışarıda bütün Deran bebekler ve anneleri adına alıyorum” dedi. Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Sabuncu’nun ödülünü, İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin verdi. Ödülü tüm gazeteciler adına aldığını belirten Sabuncu, konuşulmayanların sesi ve gösterilmeyenleri göstermek için kararlı olduklarını vurgulayarak, “Biz hiç kimsenin önüne boyun eğmeyiz, eğmeyeceğiz. Ama Cumartesi Anneleri Ayşe Öğretmen, Barış Anneleri, tüm anneler ve düşüncesinden dolayı tutuklu olan tüm öğrenciler karşısında saygıyla eğiliyorum” diye konuştu. Sabuncu ödülünü haber yaptığı için cezaevinde olan gazetecilere ve öğrencilere adadı. Tutuklu milletvekilleri ve seçilmişler adına ödüle layık görülen HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, geceye Edirne F Tipi Cezaevi’nden mesaj gönderdi. Demirtaş’ın isteği üzerine ödülünü Barış Anneleri aldı. Demirtaş’ın mesajında, “İfade özgürlüğü dahil bütün haklar ve özgürlükler için mücadele eden kesimler teslim olmadığı müddetçe, faşizm yenilmeye mahkûmdur. Biz tutuklu vekiller olarak, koşullarımız ve üzerimizdeki baskılar ne kadar ağır olursa olsun direnmeye ve temsil ettiğimiz iradenin onurunu korumaya kararlıyız. Evet, biz sadece ve sadece konuşmalarımızdan dolayı tutuklu-rehineyiz. Ama bu, üzmüyor, olsa olsa onore ediyor, bundan şeref duyuyoruz. Elbet kısa zamanda faşizmi tuzla buz edecek ve mutlaka kazanacağız” ifadeleri yer aldı.

Ortak olmayacağız

Barış talep ettiği için tutuklanan ve baskı gören hekimler adına ödül alan HDK Eşsözcüsü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Miraz bebek ve Deran bebek gibi, cezaevlerinde büyümek zorunda kalan çocuklar adına ödülünü aldığını belirtti. Tutuklu öğrenciler adına, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine ödül verildi. Öğrenciler ödülü, tutuklu arkadaşlarının isimlerinin yazılı olduğu tişörtlerle aldı. Öğrenciler, “Şehirlerin bombalanmasına, ölümlere ve yüz binlerce insanın göç etmek zorunda bırakılmasına karşıyız. Susarak bu suça ortak olmayacağız. Yükselen şovenizme ve savaş çığırtkanlığına teslim olmayacağız” dediler. Tutuklu avukatlar adına Sezin Uçar’a, kapatılan basın kurumları adına kayyım atanan Özgürlükçü Demokrasi gazetesine, tüm tutuklu ve baskı altındaki insan hakları savunucuları adına ise Bitlis’te tutuklu bulunan İHD üyesi Hasan Ceylan’a ödül verildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler