17 Aralık rövanşı

AKP-Gülen kavgasında iktidar en büyük hamlesini yaptı. 100 polis gözaltında.

Yayınlanma: 22.07.2014 - 20:08
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyib Erdoğan’ın, Türkiye’yi sarsan 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonu sonrasında sürekli gündeme getirdiği Fethullah Gülen cemaatine yönelik “İnlerine gireceğiz” diye defalarca ifade ettiği operasyon dün gece sahurda saat 03.30’da başladı. Gülen cemaatine yönelik operasyonun gerekçesinin, 7 bin kişinin dinlendiği iddialarına konu olan Tevhidi Selam Kudüs Örgütü soruşturması ve İstanbul Emniyet İstihbarat Şubesi hakkında birçok kişinin sahte kimlik ve belgelerle değişik zaman dilimlerinde özel amaçlı dinlenilip, konuşmalarının kayda alındığı ihbarları olduğu ortaya çıktı.

25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturması savcısı İrfan Fidan’ın yürüttüğü soruşturma kapsamında 115 kişi hakkında yakalama, arama ve gözaltı kararı bulunurken 67 şüpheli de dün saat 01.30 sıralarında gözaltına alındı. Gözaltına alınanlara “hükümete karşı suç, suç için anlaşma, devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme, resmi belgede sahtecilik, görevi kötüye kullanma, sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme ile haberleşmenin gizliliğini ihlal” suçlamaları yöneltildi. Gözaltına alınanlar arasında ismi Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinde log kayıtlarının silinmesi iddialarına karışan Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ali Fuat Yılmazer ve eski Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün de yer alıyor.

Tevhidi Selam'da dinlenilenlere takipsizlik

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan operasyona ilişkin yapılan açıklamada, kapatılan TMK 10. madde ile yetkili bölümünde 2010’dan bu yana yürütülen Tevhidi Selam soruşturmasında dinlenen 251 kişi hakkında takipsizlik kararı verildiğine dikkat çekildi. Başsavcı Hadi Salihoğlu imzalı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ortada terör örgütü kurulduğu yönünde delil olmadığı halde bir kurgu oluşturularak 2010 yılında soruşturmaya başlandığı, yaklaşık 3 yıl süre ile 251 hedef kişi toplamda 2280 kişinin dinlenildiği, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı’nın ve bakanlarının diğer ülke yetkilileri ile olan görüşmelerinin kaydedildiği, MİT müsteşarının kod adı ile örgüt üyesi olarak dinlenip kaydedildiği, özetle casusluk yapıldığının tespiti üzerine 21 Temmuz 2014 tarihli talimatımızla söz konusu Tevhidi Selam adlı örgüt adı ile soruşturma yapan, gerçekte amaçlarının casusluk olduğu belirlenen 76 Emniyet görevlisi hakkında yakalama ve gözaltı talimatı verilmiş olup şu an itibarı ile 52 şüphelimiz alınmış, diğer şahısların yakalanmaları ve gözaltına alınmaları yönündeki uygulamalar halen devam etmektedir.”

Sahte belgelerle

Açıklamada, İstanbul Emniyet İstihbarat Şubesi hakkında suç ihbarında çok sayıda kişinin sahte kimlik ve bilgilerle değişik zaman dilimlerinde özel amaçlı dinlenilip konuşmalarının kayda alındığı yönündeki ihbarı üzerine yapılan soruşturma başlatıldığı vurgulandı. Aralarında milletvekili, hâkim, basın mensubu ve üst düzey bürokratların sahte belgelerle ilgisi olmadıkları yasadışı örgüt üyesi oldukları gerekçeleriyle dinlenildikleri anlatıldı. Bu işlemin tamamen özel amaçlı yapıldığının kaydedildiği açıklamada, “Devletin güvenliği ile ilgili olmadığı anlaşılması üzerine Emniyet İstihbarat Şubesi’nde görevli 39 şüpheli hakkında 21 Temmuz 2014 tarihli yakalama, arama, gözaltı talimatı verilmiş olup şu an itibarı ile 15 şüpheli gözaltına alınmış olup uygulama halen devam etmektedir” denildi.

Kararlar o yargıçtan

Operasyon kapsamında 6545 sayılı Yasa ile kurulan, tüm operasyonlarda arama, el koyma, tutuklama ve tutukluluğa itirazları karara bağlama yetkisi olan sulh ceza hakimlikleri ilk arama, el koyma kararını vermiş oldu. Operasyon kapsamında verilen arama, el koyma kararının altında 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturması şüphelisi eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ı tahliye eden Hulusi Pur’un imzası bulunuyor. Pur’un hâkimi olduğu 2. Sulh Ceza Hâkimliği’nin kararına itirazları değerlendirecek üst mahkeme olan 3. Sulh Ceza Hâkimliği’nin başında ise bakan çocukları ve İran asıllı işadamı Rıza Sarraf’ı tahliye eden İslam Çiçek yer alıyor.

Tevhidi Selam Kudüs Ordusu Örgütü

Gazetemiz yazarları Prof. Dr. Muammer Aksoy, Prof. Dr. Bahriye Üçok, Uğur Mumcu ve Prof.Dr. Ahmet Taner Kışlalı’nın öldürülmesi olaylarının da aralarında bulunduğu 1988-1999 arasında 18 ayrı saldırıyı gerçekleştiren “Tevhidi Selam Kudüs Ordusu Örgütü”ne yönelik devletin gizli belgelerini İran’a sızdırdıkları gerekçesiyle 2010’da soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma örgütün yöneticisi olduğu iddia edilen Hüseyin Avni Yazıcıoğlu’nun eşi Kamile Yazıcıoğlu’nun ihbarı ile başlatılmıştı. Bu kapsamında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da arasında bulunduğu 7 bin kişinin telefonlarının dinlendiği iddia edilmiş, çıkan haberler nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı açıklama yaparak 2 bin 280 kişinin telefonunun dinlendiğini belirtmişti. Soruşturma kapsamında örgütün yöneticisi olduğu öne sürülen Hüseyin Avni Yazıcıoğlu ve oğlu Seccat Yazıcıoğlu, ilahiyatçı yazar Mustafa İslamoğlu, gazeteci Hüsnü Mahalli, İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım’ın ifadesi alınmıştı.

Hangi operasyonları yönettiler

- Eski İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Erol Demirhan: 17 ve 25 Aralık operasyonlarını yürüten polislere yönelik operasyonda MİT krizinin kilit isimleri de yer alıyor. Temmuz 2007’den bu yana en etkili operasyonları bizzat yönetti. Ergenekon, Balyoz, KCK ve Devrimci Karargâh imza attıkları en etkili operasyonlar oldu. Orgeneral rütbesindeki emekli paşalar Çetin Doğan, İbrahim Fırtına, Özden Örnek, Ergin Saygun,Devrimci Karargâh soruşturmasında Emniyet Müdürü Hanefi Avcı gibi isimlerin yanı sıra KCK soruşturması kapsamında gözaltına alınan yüzlerce kişi Yurt Atayün ve Erol Demirhan döneminde Emniyet’te ifade verdiler.

- Eski İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün: Erol Demirhan gibi Ergenekon, Balyoz, KCK ve Devrimci Karargâh imza attıkları en etkili operasyonlar oldu. Atayün ve Demirhan döneminde İstanbul’u kana bulamaya hazırlandıkları öne sürülen canlı bombalar yakalanmıştı. Son olarak PKK’lileri takip eden Terörle Mücadele ve İstihbarat Şubesi ekipleri, Başakşehir Olimpiyat Stadı yakınlarına gömülmüş 7 kilo plastik patlayıcıyı ele geçirmişti.

- Eski İstanbul İstihbarat Şube Başkanı Ali Fuat Yılmazer: Hrant Dink suikastındaki ihmal iddialarıyla gündeme gelmişti.

- Emniyet Amiri Gaffur Ataç: Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ soruşturmasına baktı. Ergenekon davasından tutuklandıktan sonra İlker Başbuğ’u cezaevine götürürken araçta görüntülenen kişi olarak yer almıştı. Ayrıca PKK’nin çatı örgütü KCK’nin İstanbul ayağına da bakan ekipteydi.

- Eski İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Kâzım Aksoy: Eregenekon ve Poyrazköy soruşturmalarına baktı. MİT soruşturmasından sonra Mali Şube’ye çekildi. Mali Şube Yardımcısı olduğu dönem, 17-25 Aralık tarihli yolsuzluk ve rüşvet operasyonları başlatıldı. Sonra açığa alındı. Aksoy, “Selam Örgütü” operosyonunda da yer almıştı.

Herkes biliyordu

Emniyetteki cemaatçi operasyonu son dönemlerin en ilginç operasyonu oldu. Gözaltına alınacaklar günler öncesinden, saatine varana kadar operasyon konusunda bilgi sahibi olurken, hükümet yanlıları da sosyal madyadan 'gizli' operasyonun ayrıntılarını paylaşmakta sakınca görmediler.

Emniyette cemaatçi polislere yönelik “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yasadışı dinleme yapmak ve sahtecilik” iddiasıyla gerçekleştirilen operasyon, saatler önce sosyal medya ve bazı gazetelerde yayımlandı. Eski İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Yakub Saygılı, “Havada operasyon kokusu var” başlıklı bir mektup yazarak bayram sonrasına planlanan operasyonun öne alındığını belirtti. Operasyondan önce Twitter’da “Fuatavni” adıyla atılan twette’de ise “İstanbul TEM’de, İstanbul merkezli olmak üzere sabah beş gibi yaklaşık 130 kişiye kapsamlı bir operasyon yapılacak” ifadelerine yer verildi. Bazı gazeteler de cemaate yönelik operasyon gerçekleştirileceği ve önceden gazetecilere brifing verildiğini açıklandı.

Cemaate yönelik gerçekleştirilen operasyonun yankıları sürerken sosyal medyada ve gazetelerde operasyonun göz göre göre gerçekleştirildiği algısı oluştu. Operasyona ilişkin sosyal medya ve gazetelerde yer alan bilgiler özetle şöyle:

* Eski İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Yakub Saygılı: Cmhurbaşkanlığı seçiminden hemen önce algıları tersine çevirecek şekilde gündemin acilen değiştirilmesi gerekmekte. Bugün, bilemedin yarın yapılmalı ki Başbakan ekranlara çıkıp ‘Ev aramalarında ve bilgisayarlarında neler çıktı neler? Yakında hepsini sizinle paylaşacağız’ diyebilsin. Bu operasyon şimdi yapılmalı ki yandaşlar ‘helal olsun, bak dediğini yaptı’ diyebilsin. Cumhurbaşkanlığına, üzerlerine yapışan yaftaları unutturarak kahraman olarak çıkmak için yapılıyor. Biri ahlak yoksunu, biri İsrail’e bilgi sattığı iddia edilen, biri delil ürettiği iddia edilen, biri de koltuk kapmak için TÜRGEV’e yalvaran kepazelerin yapacağı operasyondan korktuğumdan değil, devletimin verdiği kararlara saygımdandır. Biz operasyon yaptığımızda konuyu eşlerimiz bilmezken, siz operasyon yapacağınız zaman ramazan davulcusuyla geliyorsunuz. Bayramdan sonra olursa operasyon hasılatı olan psikolojik harekâtın meyvelerini siyasi iktidarımız yiyemez. En doğru zaman şimdi.

Fuatavni: KÇG ve Dar Oligarklar bugün akşama kadar sıkı bir çalışma yaptı. Başbakan (BB) Gazze ve cesaret ödülü nedeniyle sıkıştı acilen gündem değişmeli. BB, dün gece kozmik toplantıda Dar Oligarkları azarlamıştı. Bu sabah, Bayram sonrası düşünülen operasyonu öne çekme kararı aldılar. İstanbul ve Ankara arası sürekli görüşme trafiği oldu. 17-25 Aralık ve Tevhidi Selam Operasyonu’na katılan polislere operasyon yapılacak. İstanbul TEM’de, İstanbul merkezli olmak üzere sabah beş gibi yaklaşık 130 kişiye kapsamlı bir operasyon yapılacak. Dar Oligarklar, gözaltıları ‘İsrail’e casusluk yaptılar algısını oluşturalım ve medyada bu minvalde haberler yaptıralım’ kararı aldı.

Başbakan’ın danışmanı Şenol Kazancı’nın kullandığı iddia edilen Derin Millet hesabı: Yarın büyük gün. At fava bekle... Siyonist köpeği Fethullah’tan talimat alıp vatanına ihanet etmenin bedelini ödeyeceksin. Çocuklarınla vedalaş @yakubsaygili !!! Nihayet sizi topluyorlar. Bu gece ya da yarın. Topla topla topla topla.... Ne kadar haşhaşi vatan haini varsa tamamını topla. Yarın ağlayan zırlayan Haşhaşiler göreceksiniz. Fethullahçılar birbirlerini satacak. Çorap söküğü gibi operasyon. Operasyona 01:30’da start verildi. İstanbul’da çok sayıda polis gözaltında. Paralel yapının emniyet ayağına operasyon başlatıldı. RTE yine farkını gösterdi. Biz israil mallarını boykot ediyorduk o toplatmaya başlamış. HAMAS Gazze’nin doğusunda Türkiye Cumhuriyeti Devleti Halkalı’da israil unsurlarına karşı nokta operasyonlar yapıyor.

Zaman Gazetesi ve internet sitesi: 17 ve 25 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu’nda görev alan polislere yapılacağı iddia edilen operasyonlar için bazı gazetecilerin savcılık ve polis kaynaklarınca önceden haberdar edildiği ileri sürüldü. İddiaya göre bazı savcı ve emniyetçiler, ‘05.00-05.30’da 100 civarında polise operasyon yapılacak, erken gelin!’ diye uyarıda bulundu. İktidarın operasyon amacıyla oluşturduğu yeni adli mekanizma için HSYK’nin geçen hafta atadığı sulh ceza hâkimleri ve kendine yakın gördüğü savcılar eliyle yapmak istediği operasyonları şova dönüştürmek istediği, bu yüzden gazetecilerin haberdar edildiği ileri sürüldü. Operasyonların Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde sözde ‘paralel yapı’ safsatasına yönelik harekete geçirildiği algısı oluşturmak için şov yapmak, yolsuzluk ve rüşvet iddialarını örtbas etmek, hükümetin İsrail’in Gazze saldırılarından sonra yönetemediği dış politik yanlışları örtme amacı taşıdığı belirtiliyor. Gözaltına alınacak kişilerin adreslerinde aramalar sürerken zor durumda olduklarına ilişkin fotoğraflar çekilmesinin istendiği de gelen bilgiler arasında.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler