CHP, Kırmızı Kitap'ı sordu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nde "iç tehdit" unsuru olarak kimlerin bulunduğunu, Kırmızı Kitap'ta tehdit olarak anılan ve anılması öngörülen örgüt, grup, cemaat veya kesimlere karşı ne tür uygulamalara gidileceğini sordu.

Yayınlanma: 23.07.2014 - 10:35
Abone Ol google-news

Tanrıkulu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde şöyle dedi:

"Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nde 'iç tehdit' unsuru olarak hangi kesimler, gruplar bulunmaktadır?
Kırmızı Kitap gibi demokratik ilkelerle bağdaşmayan bir belge, iç veya dış tehditlere yönelik çalışma veya savunma yapan kurumlar belliyken, hangi maksatla yürürlükte tutulmaktadır?

Avrupa'nın hangi ülkelerinde Kırmızı Kitap gibi belgeler bulunmaktadır?

Başbakan, Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda belli kesimleri yeniden iç tehdit unsuru olarak Kırmızı Kitap'a alacaklarının sinyalini vermiştir. Söz konusu kesimler hangileridir ve ne tür bir iç tehdit oluşturmaktadırlar?

Kırmızı Kitap'ta tehdit olarak anılan ve anılması öngörülen örgüt, grup, cemaat veya kesimlere karşı ne tür uygulamalara gidilecektir?

Kırmızı Kitap'ta anılan veya anılacak kesimler konusunda alınması öngörülen tedbirler, hukuk içinde mi olmaktadır? Hukuk sisteminde suç ve cezanın tanımı belliyken, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi 'paralel hukuk' olarak mı işletilmektedir?

Hükümetin daha önce ittifak halinde olduğu kesimlerle ilişkilerinin bozulması mı söz konusu kesimleri, iç tehdit haline getirmiştir?

Demokratik ülkelerde insanlar belli bir kimlik veya inanç üzerinden bir araya gelip örgütlenme özgürlüğü kapsamında siyasi yapılar, inisiyatifler vb. yasal örgütlenmeler oluşturabilmektedirler. Söz konusu yapıların veya üyelerinin hukuka aykırı fiilleri söz konusu olduğu zaman devreye yargı mercileri girer ve fiiller konusunda yasalarda öngörülen cezalar verir. Böyle bir sistem söz konusuyken, Kırmızı Kitap'a belli kesimlerin alınmasındaki maksat nedir?

Kırmızı Kitap veya Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ni güncelleyerek yeni düşmanlar belirlemek yerine, söz konusu belgeyi imha etmeyi, uygulamadan kaldırılacak mı?

MGSB'nin demokratik işleyişle örtüştüğünü düşünüyor musunuz?

Son on yılda, MGSB'de adı anılmış olan kesimler konusunda, yine MGSB kapsamında ne tür uygulamalara gidilmiştir?" 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler