Demirtaş’a Demirtaş yasakları

Demirtaş’a, annesinin demeci olduğu gerekçesiyle gazetemizin ekinin verilmemesinin ardından, kendi demeci bulunan BirGün gazetesi de ulaştırılmadı.

Yayınlanma: 19.05.2018 - 23:17
Abone Ol google-news

Tutuklu yargılandığı için diğer adaylar gibi propaganda yapamayan HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’a, cezaevi idaresi de keyfi yasaklar uygulamaya devam ediyor. Demirtaş’a annesinin demeci ve fotoğrafları bulunduğu gerekçesiyle gazetemiz Cumhuriyet’in eki verilmezken, Birgün gazetesinin ise kendi demeci bulunduğu gerekçesiyle verilmediği ortaya çıktı. Buna göre cezaevi kararıyla Demirtaş’a kendi verdiği demeç de tehlikeli bulunarak sansürlenmiş oldu.

Kendisi duyurdu

Edirne Cezaevi’nde tutuklu durumda olan Demirtaş’a geçen hafta gazetemiz Cumhuriyet’in “PA7AR” eki verilmemişti. “Demirtaş Neşesi” başlığıyla çıkan “PA7AR” ekinde Demirtaş’ın annesiyle yapılan söyleşi ve fotoğraflar yer alıyordu. Demirtaş, gazetemizin ekinin kendisine verilmemesi ile ilgili aynı gün avukatları aracılığıyla sosyal medya üzerinden “Cumhuriyet gazetesinin bugünkü eki, annemle fotoğrafımız ve annemin demeci var diye bana verilmedi. Sanırım annemin sözlerinden etkilenerek benim kendime oy vermemden çekiniliyor. Annem ne demiş acaba? Annelerin mesajından değil, terliğinden korkun bence” açıklamasını yaparak cezaevinde kendisine Cumhuriyet, Birgün ve Evrensel gibi gazetelerin bir gün sonra verildiğini duyurmuştu.

‘Bizi kötüledin’ kararı

Demirtaş’a aynı gün Cumhuriyet gazetesinin yanı sıra Birgün gazetesi de verilmemişti. Bunun gerekçesi ise bir gün sonra cezaevi yönetiminin verdiği kararda ortaya çıktı. Edirne Cezaevi Eğitim Kurulu’nun Demirtaş’a gazetelerin verilmemesinden bir gün sonra yaptığı 14 Mayıs 2018 tarihli toplantıya ilişkin alınan kararda, Birgün gazetesinde Demirtaş’ın söyleşisinin bulunduğu sayfaya atıf yapılarak, “kurum çalışanları hakkında yalan ve karalayıcı haber yaparak kurum çalışanlarının töhmet altında bırakıldığı” belirtildi. Kararda, Ceza İnfaz Kurumları Kütüphane ve Kitaplık Yönergesi’ne de atıf yapılarak, “mahkemelerce yasaklanmamış olsa bile, kurum güvenliğini tehlikeye düşürdüğü veya müstehcen haber, yazı, fotoğraf ve yorumları kapsadığı eğitim kurulu kararı ile tespit edilen hiçbir yayının kuruma kabul edilmeyeceği” hükmü doğrultusunda Birgün gazetesinin Demirtaş’a verilmeyerek alıkonulmasına hükmedildiği notu düşüldü.

Bir gün sonra serbest

Gazetemizin ekinin Demirtaş’a verilmemesi kararı 1 gün sonra yine idarenin kararıyla bozuldu. Eğitim Kurulu kararında, gazetemiz Cumhuriyet’in ekinde yapılan incelemede kurum güvenliğini tehlikeye düşürmediği veya müstehcen haber, yazı ve fotoğraf ve yorumların bulunmadığı tespit edildiği ve dolayısıyla ekin, ‘sakıncalı olmadığı’ notu düşüldü. İlkiyle çelişen bu kararın ardından ekin, Demirtaş’a verilmesine hükmedildi. Edinilen bilgiye göre Demirtaş’a, kendi demecinin yer aldığı Birgün gazetesinin ‘sakıncalı’ sayısı da ertesi gün verildi. Demirtaş’a böylece kendi demecinin olduğu gazete iki gün sonra verilmiş oldu.

Mizahla eleştirdi

Demirtaş, Twitter hesabı üzerinden açıklama yaptı. Diğer cumhurbaşkanı adaylarının mitingler yaptığını belirten Demirtaş, “Diğer cumhurbaşkanı adayları meydan meydan koşturup yorulurken, benim burada olmam büyük adaletsizlik. Ben burada ayak ayak üstüne atıp çayımı yudumlarken cefayı onlar çekiyor. Öyle de üzülüyorum hepsine! Bu adaletsizlikten dolayı kusuruma bakmasınlar, haklarını helal etsinler” ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler