Parsak liste dışı: ‘Bakanlık yolu’ da kapalı

MHP’de “beklenilenin aksine” önceden açıklanan milletvekili listeleri üzerinde tartışmalar sürüyor. Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak da lisete dışı.

Yayınlanma: 19.05.2018 - 23:34
Abone Ol google-news

MHP’de “beklenilenin aksine” önceden açıklanan milletvekili listeleri üzerinde tartışmalar sürüyor. Üzerinde en çok tartışılan isimlerden olan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni öngören anayasa değişikliğinin altında imzası bulunan Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak’ın “Meclis’teki uyum yasaları kapsamında ekip ruhuna aykırı davrandığı” gerekçesiyle liste dışı kaldığına dikkat çekilirken, siyasi kulislerde çokça tartışılan “Parsak kabineye bakan mı olacak” sorularına ise MHP yönetimi net bir şekilde, “Parsak için bakanlık yolunun da kapalı olduğunu” söylüyor. Partide, ayrıca, liste dışı kalan Parsak ve Mersin Milletvekili Oktay Öztürk’ün yerine, Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin İstanbul’dan aday gösterdiği avukatlar Gülbeyhan Saylağ ve Hatice Akkaya ile Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Tokat’tan birici sıra adayı ve Genel Başkan’ın avukatı Yücel Bulut’la “Meclis’te yeni bir hukuk ekibiyle çalışmak istediği” belirtiliyor.

MHP, “beklenilenin aksine” milletvekilleri listelerini önce açıkladı. Ancak partide, açıklanan liste üzerinden tartışmalar sürüyor. Üzerinde en çok tartışılan isimse Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni öngören anayasa değişikliğinin altında imzası olan ve daha sonrasında Meclis’teki uyum yasaları çalışmalarında aktif rol üstlenen Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak. “Bir dönem partinin altına imza atttığı kritik kararlarda rol üstlenen” Parsak’ın yeniden aday gösterilmemesinin parti için ‘sürpriz’ olmadığı belirtiliyor. Partide, “Sürprizi biz değil, gazeteciler ve kamuoyunun bazı kesimleri yaşadı” yorumları yapılıyor. “Parsak’ın aday olmaması neden parti için sürpriz olmadı” sorularına ise MHP’nin yönetim katından gelen yanıtlar “net.” Parti yönetimi Parsak’ın adaylık süreciyle ilgili, öncelikle, Meclis’e sevk edilen “uyum yasaları” dönemini işaret ediyor. “Anayasa değişikliği sürecinde, AKP ve MHP ile oluşturulan komisyonda uyumlu çalışmasıyla dikkat çeken Parsak’ın, uyum yasaları çalışmaları sırasında aynı şekilde kendisinden beklenileni yapamadığı” ifade ediliyor. Erken seçim kararının ardından kamuoyunun “mini uyum yasası” olarak bildiği “Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin Meclis Başkanlığı’na, sadece AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop ile MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı’nın imzasıyla sunulduğunun altı çiziliyor.

‘Bakanlık yok’

Parsak’ın yeniden aday gösterilmemesiyle birlikte “Parsak, seçimlerden sonra yeniden kurulacak kabineye bakan olarak mı gönderilecek?” soruları da siyasi kulislerde tartışılmaya başlandı. Ancak MHP, bu noktada, Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin çeşitli dönemlerde üstüne basa basa yaptığı “MHP pazarlık yapmaz, yapmamıştır. MHP’nin ilke ve ülküleri alınıp satılamaz, aksini iddia edenler ise hüsrana uğrayacak ahlâksızlardır” sözlerini anımsatıyor. Böyle bir yaklaşımın “partinin çizgisiyle ve Genel Başkan’ın sözleriyle asla uyuşmayacağı” ifade ediliyor. Parti yönetimine göre “Parsak’ın bakanlık yolu da kapalı.”

‘Biraz bekleyecek...’

Siyasi kulislerde Parsak’ın yeniden aday gösterilmemesi ayrıca “Meral Akşener’in 1 Kasım seçimlerinde yeniden aday gösterilmediği dönemle” de kıyaslanıyor. Bahçeli, 2015 yılındaki o süreçte, basın mensuplarının “Neden Akşener aday olarak gösterilmedi” sorularına “Hanımefendi biraz dinleneceklerdir. Nedeni sonra anlaşılacak” yanıtını ısrarla vermişti. Bahçeli’nin Parsak için de “Biraz bekleyecek...” dediği konuşuluyor.

Yeni ‘hukuk ekibi’

Partide ayrıca çok sayıda avukat adaya da yer verildi. Ancak bu isimler arasında en dikkat çeken adaylar İstanbul’dan milletvekili adayı olan avukat Gülbeyhan Saylağ ve avukat Hatice Akkaya, aynı zamanda genel başkan yardımcısı olan Feti Yıldız ile Tokat birinci sıra adayı ve Genel Başkan Bahçeli’nin avukatı Yücel Bulut. Bahçeli’nin, ikisi de 26. dönemde, Meclis Anayasa Komisyonu üyesi de olan Mehmet Parsak ve Oktay Öztürk yerine, bu isimleri aday göstererek, seçimden sonra, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişte “yeni kuracağı daha güçlü bir hukuk ekibiyle çalışmak istediği” yorumları da yapılıyor.

‘Neden teşkilatlardaki rahatsızlık’

Parsak ile birlikte partide başta İzmir Milletvekili Oktay Vural olmak üzere Antalya Milletvekili Mehmet Günal, Hatay Milletvekili Necmettin Ahrazoğlu, Ankara Milletvekili Mustafa Mit, Mersin Milletvekili Oktay Öztürk, İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu ve Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz da aday gösterilmeyen isimler arasında yer almıştı. Bu isimlerden Mehmet Günal, Oktay Öztürk, Kenan Tanrıkulu ve Necmettin Ahrazoğlu’nun “bulundukları illerdeki parti teşkilatındaki rahatsızlıklar nedeniyle yeniden aday yapılmadığı” ifade ediliyor. MHP’nin adayları belirlemeden önce teşkilatlarda “temayyül yoklaması” yaptığı ve bu isimlere karşı il bazında “bazı rahatsızlıkların olduğunun tespit edildiği, bu nedenle de Bahçeli’nin bu isimleri yeniden aday göstermediği” dillendiriliyor. Ankara Milletvekili Mustafa Mit’in ise “milletvekilliği sürecinde Meclis’te yeterli verim sağlayamadığından liste dışı kaldığı” ileri sürülüyor. Partide yeni liste için “Ülkücü geçmişten gelen adaylar ağırlıklı çünkü parti kendi seçmenini esas alan bir liste oluşturmak istedi” yorumları da yapılıyor.

‘Çizgilerinde kırıklık var’

Oktay Vural ile Seyfettin Yılmaz’ın yeniden aday yapılmamasının nedeninin de “iki ismin de MHP’deki çizgilerinde kırıklıklar olduğu” dile getiriliyor. MHP’nin olağanüstü kurultay döneminde “partisinden istifa edeceğine” yönelik soruların üzerine Bahçeli’nin Meclis’te, “Oktay Vural Meclis’te beni temsil eden grup başkanvekilimizdir” sözleri anımsatılıyor. Bu sözlerin ardından Vural’ın birkaç ay sonra “grup başkanvekilliği görevinden istifa ettiği” anımsatılırken, yine o süreçte Bahçeli’nin İzmir’de, partililerin teklifi üzerine katıldığı iftar yemeğinde, Vural’ın Bahçeli’yi “karşılamaması ve kendisine ‘hoşgeldin’ bile demediğine” dikkat çekiliyor. Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz’ın da her ne kadar daha sonra Genel Başkan Bahçeli’nin çağrısı üzerine partisine dönse de o süreçte “Akşener’in yakın ekibi içinde bulunması nedeniyle liste dışı kaldığı” vurgulanıyor. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler