ANALİZ: Listeye göre CHP'de kim kazandı, kim kaybetti?

CHP’nin milletvekili listesinde ‘sol kanat’ yer bulamadı. Kılıçdaroğlu, 24 Haziran genel seçimleri için 17 kişilik MYK’sinin tamamını korudu. ‘Sol gövde’ olarak nitelendirilen Cihaner, Altıok, Şeker gibi isimler listeye giremedi.

Yayınlanma: 21.05.2018 - 08:31
Abone Ol google-news

CHP’de 24 Haziran genel seçimleri için 2 bin 319 aday adayı arasından 600 kişilik liste belirlendi. Kılıçdaroğlu başkanlığında arka arkaya toplanan MYK ve PM’de listelere son şekli verildi. CHP MYK’de çizik olmadığı belirtilirken, ‘’sol gövde’’ ekibi büyük oranda çizilirken, CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin ekibinden üç kişi listelerde yer aldı.

Kılıçdaroğlu başkanlığında arka arkaya toplanan MYK ve PM’de milletvekili aday listelerine son şekli verildi. ‘Sol kanat’ olarak nitelendirilen İlhan Cihaner, Zeynep Altıok, Ali Şeker, Musa Çam, Hilmi Yaracıyı gibi isimler listede yer almadı. Gazeteci kökenli Barış Yarkadaş, Eren Erdem, Mustafa Balbay da listede yer bulamadı. MYK üyelerinin ise tamamı korundu. CHP’nin milletvekili listesinde ‘sol kanat’ yer bulamadı

SP İÇİN KONTENJAN

İlhan Cihaner ile birlikte “manifesto” yayımlayan Selin Sayek Böke İzmir’den aday gösterildi. Muharrem İnce’nin ekibinden sadece Tanju Özcan, Yaşar Tüzün ve Emre Köprülü listede yer aldı. SP için Konya, Samsun ve İstanbul gibi illerde bazı sıralar boş bırakıldı. Abdüllatif Şener Konya’dan, İbrahim Kaboğlu İstanbul’dan aday gösterildi. 

Millet İttifakı’nda yer alan SP için de Konya, Samsun, İstanbul gibi illerde bazı sıralar boş bırakıldı. Ayrıca Kılıçdaroğlu 17 kişilik MYK’sının tamamını korudu. ‘Sol kanat’ olarak nitelendirilen İlhan Cihaner, Zeynep Altıok, Ali Şeker, Musa Çam, Hilmi Yaracıyı gibi isimler listede yer almadı.

CHP lideri Kılıçdaroğlu dün önce aday adaylığı başvurularını alan 5’li komisyonla bir araya geldi. Kılıçdaroğlu ardından MYK’yi ve PM’yi peşpeşe topladı. 5 kişilik komisyonun yaptığı mülakatlar çerçevesinde aday adaylarına ilişkin hazırlanan raporlar ile il ve ilçe örgütlerinden alınan görüşlerin ardından 600 kişilik liste belirlendi. Merkez yoklaması yöntemiyle belirlenen adayların hangi ilden ve kaçıncı sıradan aday gösterileceği karara bağlanarak 600 kişilik listeye son şekli verildi.

<haber-yatay: 979332,979368>

Toplantılar nedeniyle Genel Merkez binasına yöneticiler dışında kimsenin girmesine izin verilmedi. Gazeteciler de binaya alınmazken internet erişimine de kısıtlama getirildiği öğrenildi. Yasakların listelerde olası son dakika değiştiklerinin kamuoyuna sızdırılmaması nedeniyle getirildiği belirtildi. Listeye giremediler Gece geç saatlere kadar süren toplantılarda listeler il il okundu.

Edinilen bilgiye göre; Selin Sayek Böke ve Cihaner’in başını çektiği ‘’sol gövde’’ ekibinden Cihaner, Niyazi Nefi Kara ve Ali Şeker’in isimleri listede yer almadı. Böke ise yine İzmir’den aday gösterilirken Orhan Sarıbal da bir kez daha Bursa’dan aday gösterildi.

Gazeteciler Eren Erdem, Barış Yarkadaş ile Tur Yıldız Biçer de listede kendilerine yer bulamadı.

Berberoğlu liste başı

Edinilen bilgiye göre, İstanbul birinci bölgede sırasıyla Akif Hamzaçebi, Gamze Akkuş İlgezdi, Onursal Adıgüzel, Fethi Açıkel, Gürsel Tekin, İlhan Kesici, Oğuz Kaan Salıcı, Mahmut Tanal, İbrahim Kaboğlu ve Sera Kadıgil yer aldı. İkinci bölgenin ilk sırasında tutuklu milletvekili Enis Berberoğlu başı çekerken sırasıyla, Aykut Erdoğdu, Tuncay Özkan, PM Üyesi Yunus Emre, Sezgin Tanrıkulu, Yüksel Mansur Kılıç, Gökhan Zeybek, Işık Öğütçü yazılırken üçüncü bölgede ise Engin Altay, Erdoğan Toprak, Mehmet Bekaroğlu, Zeynel Emre, Sibel Özdemir, Özgür Karabat, Turhan Aydoğan ve Gülizar Emre isimleri yer aldı.

İstanbul’da gazeteciler Eren Erdem, Barış Yarkadaş listede yer bulamazken Gülay Yedekçi de çizileni simler arasında oldu.

Yeşil ilk sırada

Ankara’da birinci bölgede Bingöl’ün yanı sıra sırasıyla Levent Gök, Ali Haydar Hakverdi, Bülent Kuşoğlu, Gamze Taşçıer olduğu belirtildi. Ankara ikinci bölgenin ilk sırasına İYİ Parti’ye geçen 15 milletvekili arasında yer alan Nihat Yeşil yazılırken, PM Üyesi Yıldırım Kaya ve Semra Dinçer isimleri yazıldı. Ankara üçüncü bölgede ise Haluk Koç, Murat Emir ve Servet Ünsal isimleri yer aldı. Ankara Milletvekili ve PM Üyesi Necati Yılmaz ile Şenal Sarıhan’ın listede olmaması dikkat çekti.

Antalya’da Baykal

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yine İzmir’den aday olurken, GATA’da tedavisi süren eski Genel Başkan Deniz Baykal Antalya birinci sıradan aday gösterildi.

İzmir’de Murat Bakan, Böke, Özcan Purçu, Kani Beko, Mehmet Ali Çelebi, Tacettin Bayır, Sefer İpekli, Kazım Umdular, Nilay Kökkılınç, Ezgi Deniz Urunga, Devrim Barış Çelik yazılırken, Zeynep Altıok, Mustafa Balbay, Musa Çam listede yer almadı.

MYK korundu

17 kişilik MYK’nin tamamı da seçilecek yerlerden aday gösterildi. MYK üyelerinden Seyit Torun’un Ordu’dan ilk sıraya yerleştiği belirtilirken, Haluk Koç ve Tekin Bingöl’ün Ankara’dan, Veli Ağbaba’nın Malatya’dan, Muharrrem Erkek’in Çanakkale’den, Bülent Tezcan’ın Aydın’dan, Lale Karabıyık’ın Bursa’dan, Öztürk Yılmaz’ın Ardahan’dan listenin başında oldukları öğrenildi. Tokat’ta Kadim Durmaz yazılırken, Tekirdağ’da MYK üyesi Faik Öztrak, Candan Yüceer ve Emre Köprülü ile devam kararı alındı. Tekirdağ’da bu isimlere İlhami Özcan Aygün eklendi. Kocaeli’de sırasıyla Fatma Hürriyet Kaplan, Haydar Akar ve Tahsin Tarhan yerlerini korudu.

Şener Konya’dan

CHP’nin cumhurbaşkanı adayları arasında adı geçen eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’in Konya birinci sıradan aday gösterildiği belirtilirken, ikinci sıranın da Milli İttifak’ta olan SP’li bir isim için boş bırakıldığı öğrenildi. CHP, SP için Konya’nın yanı sıra İstanbul ve Samsun gibi bazı illerdeki seçilmesi garanti sıraları boş bırakırken, sıralar SP’nin bildireceği isimlerle doldurulacak.

Kesin liste 30 Mayıs’ta

YSK’nin takvimine göre siyasi partiler, seçime katılacakları seçim çevrelerine ait milletvekili aday listelerini en geç bugün saat 17.00’ye kadar YSK’ya bildirecek. İttifak yapan partiler, milletvekili aday listelerini ayrı ayrı verecek. Milletvekili kesin aday listeleri ise 30 Mayıs’ta ilan edilecek. CHP, hem seçim bildirgesini hem de milletvekili adaylarını 24 Mayıs’ta ATO Congresium’da yapılacak törenle açıklayacak. Kılıçdaroğlu’nun da 25 Mayıs itibarıyla Çanakkale’den mitinglerine başlayacağı kaydedildi. 

İNCE EKİBİNDEN 3 KİŞİ KALDI

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin ekibinden ise üç isim listelerde yer aldı. Bu isimlerden Emre Köprülü dördüncü sıraya gerilerken, diğer iki isim de Meclis Başkanvekili Yaşar Tüzün ile Tanju Özcan oldu. İnce’ye yakın milletvekillerinden Namık Havutca, Rıza Yalçınkaya, Bülent Öz, Bülent Yener Bektaşoğlu, Mazlum Nurlu, Yakup Akkaya, Akın Üstündağ, Şerafettin Turpcu, Erdin Bircan tekrar aday gösterilmedi.

Cumhurbaşkanı adayları arasında adı geçen Yılmaz Büyükerşen’in ekibi olarak sayılan Gaye Usluer ve Cemal Okan Yüksel listelerde yer almazken, Utku Çakırözer yerini korudu. Şerafettin Turpcu, Fikri Sağlar, Gaye Usluer, Cemal Okan Yüksel, Haluk Pekşen ve İsmet İnönü’nün torunu Gülsün Bilgehan da de elenen isimler arasında yer aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon