‘Kılıçdaroğlu gücünü artırdı’

CHP’de listeler açıklandı, kulisler karıştı. Partide Kılıçdaroğlu’nun gücünü artırdığı ve parti içi muhalefeti tasfiye ettiği ileri sürülüyor

Yayınlanma: 22.05.2018 - 23:13
Abone Ol google-news

CHP’de 600 ismin netleşmesiyle listelerin hazırlanmasında tam yetki alan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun hesaplarına ilişkin kulisler de hareketlendi. Aday adayı olan toplam 50 milletvekilinin üzeri çizilirken, liste dışı kalanların ortak yönlerinin “Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığını tartışmaya açan isimler” olduğu belirtiliyor. Öte yandan sol kanadın çoğunluğunun tırpanlanması nedeniyle HDP’ye oy kayması yaşanacağı ve “CHP’nin bu listesiyle HDP’nin parlamentoya güçlü girmesini” sağlayacağı yorumu yapılıyor.

Parti kulislerinde dile getirilen senaryolar şöyle:

Liderliğini güçlendirdi: Kulislerde Kılıçdaroğlu’nun elediği isimlerin ortak özelliğinin, kendisinin “genel başkanlığını tartışmaya açan isimler” olduğu, parti politikasıyla zaman zaman ters düşen isimlerle birlikte olası rakiplerini de tasfiye ettiği konuşuluyor. Bu tasfiye ile Kılıçdaroğlu’nun partideki iktidarı elinde tutmayı garantilediği belirtiliyor.

Muhalifler İnce’yle: CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce ile Kılıçdaroğlu’nun adaylık görüşmeleri sırasında, İnce’nin parlamento seçimlerinde ekibine ilişkin söz aldığı ancak bu sözün listelerin ortaya çıkmasıyla tutulmadığının anlaşıldığı belirtiliyor. İnce’nin tepki göstermesine karşın listelerde herhangi bir rötuş yapılmaması, cumhurbaşkanı adayının yalnız bırakıldığı şeklinde yorumlanırken, elenen çoğu muhalif ismin İnce’yle birlikte çalışacağı belirtiliyor.

Uyumlular kaldı: Listeye giren isimlerin çoğunlukla parlamentoda, gerek ittifakı gerekse CHP’yi zora sokmayacak, genel merkez politikalarını itirazsız uygulayacak, tartışmaları kamuoyuna yansıtmayacak, kafasına göre hareket etmeyecek isimler olduğu kaydediliyor. Böylelikle “çok sesliliğin” önüne geçileceği de konuşuluyor.

301 riske edilmedi: Kulislerde solda yer alan ekibin üzerinin çizilmesiyle, İstanbul gibi Kürt seçmen oyunun seçim sonuçlarını önemli oranda etkileyeceği illerde CHP’den HDP’ye oy kayacağı, özellikle İYİ Parti’nin etkisiyle Millet İttifakı’na alınmayan HDP’nin, bu liste sayesinde parlamentoya daha güçlü girerek muhalefetin en az 301’inin riske edilmediği belirtiliyor.

Tepkileri göze aldı: Kılıçdaroğlu’nun MYK’siyle birlikte uzun yıllar birlikte çalıştığı arkadaşlarını da koruyarak vefalı davrandığı belirtilirken, Selin Sayek Böke ile Aykut Erdoğdu gibi partide güçlü olan ve solda konumlanan kişilerin korunduğu ve solun tamamıyla tasfiye edilmediğine de dikkat çekiliyor. Kılıçdaroğlu’nun kişisel çıkarların aksine SP’ye listelerinde yer vererek, İYİ Parti’ye 15 vekil göndererek ve sol oyların bir kısmının HDP’ye kaymasına neden olacak bir politika izlediği belirtilerek, Adalet Yürüyüşü ile başlattığı birlikteliği korumak ve demokrasi adına gelecek tüm tepkileri göze alarak böyle bir liste hazırladığı kaydediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler