Büyük kentlerde kıyasıya rekabet

Partilerin listelerinin açıklanmasıyla Ankara’da İYİ Parti ve MHP ile birlikte AKP’nin de ülkücü kökenlileri liste başı yapması, başkentte ‘’ülkücüler yarışıyor’’ olarak yorumlandı.

Yayınlanma: 23.05.2018 - 23:39
Abone Ol google-news

Partilerin listelerinin açıklanmasıyla Ankara’da İYİ Parti ve MHP ile birlikte AKP’nin de ülkücü kökenlileri liste başı yapması, başkentte ‘’ülkücüler yarışıyor’’ olarak yorumlandı. CHP ise 3 partinin ülkücülerine karşı sol adaylarla yarışa çıkıyor. İstanbul’da HDP’nin güçlü adaylarıyla yarışacak olan CHP’nin 1 Kasım’da çıkardığı 28 milletvekilinden kayıp yaşayabileceği belirtilirken, İzmir’de ise liste başı Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, aynı bölgenin birinci sırasında yer alan AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ ve CHP’den istifa edip İYİ Parti’ye geçen Aytun Çıray’la kapışırken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan ise Başbakan Binali Yıldırım ve eski HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay’la yarışacak.

Büyükşehirlerde partiler arası yarışacak isimler netleşti. Ankara, İstanbul ve İzmir’de değişik tablolar ortaya çıktı.

AKP Ankara 1. bölge 1. sırada MHP eski Genel Başkan Yardımcısı, Alpaslan Türkeş’in oğlu Tuğrul Türkeş, ülkücü kökenli Naci Bostancı ve MHP’den kopan BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’yi aday gösterirken, İYİ Parti, Devlet Bahçeli’nin kurultayda iki kez karşısına çıkan Koray Aydın’ı, MHP eski MYK üyesi Şenol Bal’ı ve daha önce MHP’den milletvekili adayı olan Durmuş Yılmaz’ı liste başı gösterdi. Ülkücü oyların MHP, AKP ve İYİ Parti arasında bölüneceği görüşü öne çıkarken, ülkücü kökenlilerin liste başı olması başkentte ‘’ülkücüler yarışıyor’’ yorumlarına neden oldu. CHP Ankara’da bölgelerinde ilk üçte yar alan Genel Başkan Yardımcıları Tekin Bingöl, Haluk Koç, Murat Emir, ÖDP kurucularından Yıldırım Kaya gibi isimler ülkücülerin yanı sıra HDP Genel Başkan Yardımcısı Filiz Kerestecioğlu, KHK ile ihraç edilen, Yüksel caddesindeki eylemleriyle tanınan Veli Saçılık gibi isimlerle yarışacak.

İstanbul’da sert yarış

CHP İstanbul’da ise AKP’den üç bakanın başı çektiği listeyle yarışacak. KHK ile ihraç edilen Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu, tutuklu Milletvekili Enis Berberoğlu ve Kılıçdaroğlu’nun A takımından Engin Altay, Enerji Bakanı Bakanı ve Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Kültür Bakanı Numan Kurtulmuş ile kapışacak. HDP İstanbul’da A takımından Pervin Buldan’ın yanı sıra, ikinci bölgede gazeteci Ahmet Şık ve eski Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy’u, Alevi seçmenin yoğun olduğu üçüncü bölgede eski Avrupa Alevileri Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker’i çıkardı. İstanbul’da HDP’nin aktivist, kamuoyunda bilinen ve mağdur olan güçlü adaylarla yarışa girmesi, CHP’nin 1 Kasım’da çıkardığı 28 milletvekilinden kayıp yaşayabileceği yorumlarına neden oldu.

Konya’da ise CHP’nin cumhurbaşkanı adayları arasında adı geçen Abdüllatif Şener CHP’nin liste başı olurken Şener’den sonra ikinci sırada CHP listelerinden seçime giren SP’li Abdülkadir Karaduman bulunuyor. Konya örgütünün tepkili olmasına karşın bu sıralamayla daha önce tek milletvekili çıkaran CHP’nin gerek MHP’nin adayı Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı’dan, gerekse AKP’nin adayı Ahmet Sorgun’dan oy alabileceği belirtiliyor. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler