AFP'nin İnce analizi: Gelenekleri yıkıyor

Fransız haber ajansı AFP, abonelerine CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce hakkında bir analiz sundu.

Yayınlanma: 24.05.2018 - 09:17
Abone Ol google-news

 Ajans Frans Pres'de (AFP), 24 Haziran seçimleri ve Muharrem İnce üzerine bir analiz yayımlandı. İnce'nin uzun süredir güç kaybetmekte olan Türkiye soluna yeni bir soluk getirebileceğinin ve asıl rekabetin ikinci turda yaşanacağının altı çizilen yazıda, Muharrem İnce "2010'da partinin başına geçtiğinden beri Erdoğan'ın zırhını delmeyi başaramayan, sakin mizaçlı Kılıçdaroğlu'nun tamemen aksıne, Erdoğan'ın taktiklerini taklit etmekten çekinmeyen yetenekli bir konuşmacı." olarak tasvir ediliyor.

Solcu, yer yer Amerikan karşıtı söyleme sahip ateşli konuşmalar yapan bir aday olduğu belirtilen Muharrem İnce’nin gelenekleri yıkan bir performans sergilediği vurgulandı.

Analizde, Muharrem İnce’nin bisiklete binerek, traktör kullanarak halka yakın bir görüntü verdiği, CHP’nin yıllar boyunca destek bulamadığı kesimlerle köprüler kurmaya çalıştığı yorumunda bulunuldu.

Analizin satırbaşları şöyle:

 *Seçimlere bir ay kala, CHP kaderini tersine çevirip oyların dörtte birinden fazlasını elde etmeyı umuyor. Bu sefer, parti lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 24 Haziran'da aday olmama kararı aldı ve kendisiyle iki kez parti başkanlığı için yarışan deneyimli milletvekili ve eski fizik öğretmeni Muharrem İnce'yi aday gösterdi.

 *Bu ay başında aday gösterilmesinden beri, Muharrem İnce ülkenin dört bir yanını gezerek coşkulu konuşmalar yaptı, bisiklete bindi, traktör sürdü ve kasket taktı.

 *İnce, bir geleneği daha bozarak CHP'nin tabanının dışındaki gruplarla da ilişkileri güçlendirmeye çabalıyor. Aday olarak ilk eylemlerinden biri, HDP'nin cezaevindeki Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ı ziyaret etmek oldu.

 *CHP, ülkenin tahminen beşte birini oluşturan ve partiyi milliyetçi/kendi çıkarlarıyla ilgilenmeyen bir parti olarak göre Kürtlerle hassas bir ilişkiye sahipti.

 *İstanbul Politikalar Merkezi yöneticisi Fuat Keyman, hem İnce'nin hem de İYİ Parti'nin milliyetçi adayı Meral Akşener'in kampanyaları sırasında Kürt meselesine karşı "oldukça açık" bir tavır sergilediklerini söyledi.

 *Sembolik olarak, İnce'nin ilk mitingi Yunanistan sınırındaki Erdirne'de, ikincisi ise Irak-İran sınırındaki, kürt nüfusun yoğunlukta olduğu Hakkari'de gerçekleştirildi.

 *Muharrem İnce, Erdoğan'ı örnek aldı ve CHP'nin geleneksel bakış açısı ile çelişen bir şekilde Batı'ya karşı daha anormal bir tutum benimsedi.

 *Fethullah Gülen’i iade etmedikleri takdirde ABD’yi bir hava üssünü kapatmakla tehdit etti.

"AKŞENER VE YENİ PARTİSİNDEN DE OY ALIR"

 *İnce'nin seçimdeki stratejisi, Erdoğan'a karşı en güçlü muhalefet adayı olarak ortaya çıkmak ve birinci turda Cumhurbaşkanı'nın yüzde 50'nin altında oy almasını umarak, 8 Temmuz'da muhalefetin oylarını toplamak.

 *Ege Üniversitesi'nden Tanju Tosun, eğer ikinci tura kalınırsa, Muharrem İnce'nin Kürt oylarını toplayabilecek ve Erdoğan'a meydan okuyabilecek tek aday olduğunu söyledi. Tosun, İnce'nin kimi analistlerin atılım yapacağını düşündüğü Akşener ve yeni partisinden de oy çalacağını iddia etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler