AKP'de koltuk çekişmesi

Erdoğan’ın ilk turda seçilmesi sonrasında ne olacağı AKP yönetimi ile TBMM Başkanı Çiçek’in arasını açtı.

Yayınlanma: 24.07.2014 - 22:28
Abone Ol google-news

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ilk turda Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda başbakanlığının ne zaman düşeceği konusu TBMM Başkanlığı ile AKP yönetimi arasında sıkıntıya yol açtı. TBMM Başkanı Çiçek, seçim sonucunun Resmi Gazete’de ilanıyla birlikte başbakanlığın düşeceğini belirtirken, AKP yönetimi tersini düşünüyor. Çiçek’in yorumunun yanlış olduğunu belirten parti yöneticileri, Cumhurbaşkanlığı statüsünün yeminle birlikte kazanıldığını, Erdoğan’ın 28 Ağustos’a kadar başbakanlığını sürdüreceğini kaydediyor. Bu konuda kararın TBMM tarafından verileceğini belirten parti yöneticileri, “TBMM, başkandan ibaret değil. Bu konuda bir karar verilecekse Meclis karar verir” diyerek, TBMM Genel Kurulu’na işaret ediyor. AKP’nin, TBMM’yi seçim sonrasında da açık tutmasının altında olası gelişmelere karşı genel kuruldan karar çıkarma niyetinin yattığına işaret ediliyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kısa bir süre kala ilk turda çıkacak olası sonuçlara göre başbakanlık tartışması şimdiden başladı. Başbakan Erdoğan’ın ilk turda seçilmesi durumunda yemin töreninin yapılacağı 28 Ağustos’a kadar geçecek süreçte başbakan ve milletvekilliğine devam edip edemeyeceği tartışılıyor. Bu konuda TBMM Başkanı Çiçek ile parti yönetimi farklı düşünüyor. TBMM Başkanı Çiçek, bu konuda yaptığı açıklamada,“Başbakan seçildiğinde Resmi Gazete’de yayımlanır yayımlanmaz milletvekilliği de kalkıyor, başbakanlığı da yok. Bu arada vekaleten bir dönem var, mevcut hükümet üyesi arkadaşlarımızdan biri vekaleten sayın Cumhurbaşkanımız tarafından görevlendirilecek. 28’inden sonra yeni bir hükümet kurma çalışması var” demişti.

Öncekiler örnek alınamaz

AKP yönetimi, bu konuda hukukçu kökenli milletvekillerinden de görüş alarak bir çalışma yaptı. Partide yapılan değerlendirmelerde, Cumhurbaşkanı’nın ilk defa halk tarafından seçileceğini, bu nedenle önceki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin örnek olarak alınamayacağı görüşü dile getiriliyor. Parti yöneticileri, Cumhurbaşkanlığı statüsünü kazanabilmek için seçilen kişinin mazbatasını alması ve yemin etmesi gerektiğini belirterek,“Eğer TBMM Başkanı Çiçek’in görüşünü kabul edersek ilk turdan sonra başbakanlık düşerse o zaman iki tane Cumhurbaşkanı olur. Birisi seçilen ama herhangi bir karar alma ve imza yetkisi olmayan Cumhurbaşkanı, diğeri ise 28 Ağustos’a kadar tüm yetkilerini kullanmaya devam edecek olan Cumhurbaşkanı. Böyle ikili bir yapı olmaz. Eğer ilk turda seçim sonuçlanırsa Erdoğan, 28 Ağustos’a kadar genel başkanlık, milletvekilliği ve başbakanlık görevlerini sürdürür. Yemin ettiği ve göreve başladığı andan itibaren başbakanlık ve genel başkanlık düşer” görüşünü dile getirdi. Cumhurbaşkanlığı Seçim Yasası’nda yasayı yürütme görevinin TBMM Başkanı’na ait olduğunu belirten parti yöneticileri, “Bu temsili bir durumdur. TBMM, başkandan ibaret değildir. Eğer bu konuda bir karar verilecekse buna TBMM Başkanı değil, TBMM Genel Kurulu karar verir” değerlendirmesini yaptı.

TBMM’nin açık tutulması

AKP’nin 14 Ağustos’a kadar TBMM’yi çalıştırma kararı almasının altında da Erdoğan’ın hem istişare çalışmalarına başlayacak olması nedeniyle milletvekillerinin Ankara’da tutulması hem de seçimden sonra yaşanabilecek olası gelişmelere karşı gerektiğinde TBMM Genel Kurulu’ndan karar çıkarma niyetinin yattığına dikkat çekiliyor. TBMM İçtüzüğü’ne göre 1 Temmuz’da tatile girecek olan genel kurulun çalışmalarına devam etmesi yönünde karar alınması nedeniyle Ağustos ve Eylül aylarında tatil yerine 15’er günlük aralarla Meclis’in açık tutulması yoluna gidilebileceği kaydediliyor. AKP yönetimi, Erdoğan’ın başbakanlığın düşürülmesi yolunun denenmesi durumunda 28 Ağustos’a kadar geçecek süreçte dokunulmazlığını da yitirecek olması nedeniyle sürpriz soruşturma ve benzeri girişimlerin yaşanabileceği olasılıklarını da değerlendiriyor.

Erdoğan, ilk turda seçilmesi durumunda 10 Ağustos’tan 28 Ağustos’a kadar geçecek sürede yeni genel başkan ve başbakan için parti içinde MYK, MKYK, milletvekilleri, il başkanları ve kongre delegelerini toplayarak istişare çalışmalarını tamamlayacak. Çankaya Köşkü’ne çıkmasının hemen ardından da partinin olağanüstü kongresinin toplanarak istaşere sonucunda Erdoğan’ın belirlediği isim kongrede genel başkan adayı olacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler