AKP, 'vaat' etti ama...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, partisinin seçim bildirgesinde OHAL’in devam edeceği vaadinde bulunurken, 24 Haziran’da çıkacak tablo OHAL’in geleceğini de belirleyecek.

Yayınlanma: 30.05.2018 - 21:45
Abone Ol google-news

24 Haziran seçimlerinde oluşacak tabloya göre Meclis’te ilk olarak OHAL’in uzatılıp uzatılmayacağı ve nasıl uzatılacağı tartışılacak. Anayasa değişikliğiyle OHAL ile ilgili maddeler de yeniden düzenlendi. Yeni sisteme göre Cumhurbaşkanı, altı ayı geçmemek üzere” olağanüstü hal ilan edebilecek.

İşleyiş nasıl olacak?

OHAL kararı, verildiği gün Resmi Gazete’de yayımlanacak ve aynı gün TBMM’nin onayına sunulacak. TBMM tatilde ise derhal toplantıya çağrılacak, Meclis gerekli gördüğü takdirde olağanüstü halin süresini kısaltabilecek, uzatabilecek veya OHAL’i kaldırabilecek. Cumhurbaşkanı’nın talebiyle TBMM her defasında 4 ayı geçmemek üzere süreyi uzatabilecek. Cumhurbaşkanı, OHAL’de her konuda kararname çıkarabilecek. KHK’ler Resmi Gazete’de yayımlanacak, aynı gün Meclis onayına sunulacak. OHAL sırasında çıkarılan kararnameler 3 ay içinde Meclis’te görüşülüp karara bağlanmazsa kendiliğinden yürürlükten kalkacak. Bu düzenlemeler, yeni sisteme göre seçilen Cumhurbaşkanı’nın göreve başlamasıyla yürürlüğe girecek.

Eski sisteme göre mi?

Hükümet, OHAL’i mevcut sisteme göre ilan etti. Milli Güvenlik Kurulu’nun tavsiyesi üzerine Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nca alınan OHAL de yine aynı yolla 7 kez uzatıldı. OHAL’in süresi 19 Temmuz’da sona erecek. Seçimlerden sonra yaşanacak tartışma konularından birini OHAL’in hangi yöntemle uzatılacağı olacak. AKP’nin seçim bildirgesinde OHAL’in sürdürüleceği vaadi yer alıyor. Erdoğan’ın seçilmesi durumunda mevcut sisteme göre alınan OHAL kararı, yeni sisteme mi göre uzatılacağı yoksa Cumhurbaşkanı anayasa değişikliğiyle kendisine tanınan OHAL ilan etme yetkisini mi kullanacağı tartışması yaşanacak.

AKP çoğunluk olmazsa

AKP’nin Meclis’te çoğunluğunu kaybetmesi durumunda yürütme ile yasama arasında ilk krizin konusu da OHAL olacak. Cumhurbaşkanı’nın OHAL kararını gönderdiği Meclis’ten OHAL’i kaldırma ve süresini uzatmama gibi karar çıkabilecek.

Erdoğan tek yetkili

Erdoğan’ın seçimi kazanması durumunda göreve başlayıncaya kadar OHAL kapsamında KHK çıkarıp çıkaramayacağı da yine tartışılan konulardan biri olacak. OHAL KHK’lerinde bir sınırlama olmaması nedeniyle seçimden göreve başlayacağı süreye kadar her konuda kararname çıkarılmasının önünde bir engel bulunmuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler