MHP'den Erdoğan'a: Sen yıldız ol ben hilal ‘cumhur’da buluşalım

MHP’nin, Erdoğan’ı desteklemesine karşın beyanname açıklaması tepki çekti. MHP’nin savunması ise: Hilal-yıldız yönetim sistemi gereği.

Yayınlanma: 30.05.2018 - 21:54
Abone Ol google-news

MHP, geçen cumartesi günü Ankara Spor Salonu’nda düzenlediği aday tanıtım toplantısında, seçim beyannamesini de açıkladı. MHP’nin en önemli seçim vaadini de “kader mahkumlarına af” oluşturdu. Ancak MHP, seçim beyannamesini açıklamasının ardından, “AKP’nin Cumhurbaşkanı adayı Erdoğan’ı destekleme kararı alan parti, neden beyanname açıkladı” yönünde eleştirildi. MHP ise bu eleştirilere “denge denetim” ile yanıt veriyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile “Meclis’in söylenilenin aksine daha da güçlendiği” ifade edilirken, “yürütme ile yasama arasındaki denge denetim” de “hilal - yıldız formülü” ile açıklanıyor. Formüle göre ‘yıldız’ hükümeti, ‘hilal’ ise yasamayı işaret ediyor. “Hilalin yıldızı iki ucuyla yarı çembere aldığı” belirtiliyor. Hilali oluşturacak olan yapının da Meclis’te, “ittifakta yer alan siyasi partilerin milletvekilleri olduğu” ifade edilirken, MHP kurmayları, durumu şöyle açıklıyor:

‘Yıldızı çembere almalı’

“Bir tarafta AKP ve MHP’nin oluşturduğu ‘Cumhur İttifakı’, diğer tarafta ise CHP, DP, SP ve İYİ Parti’nin oluşturduğu ‘Millet İttifakı’ var. MHP, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile Meclis’in daha etkin ve güçlü bir yapıya kavuşacağını en başından bu yana vurgulamıştı. Buna göre de AKP ile ittifak yolunu seçti. Ortaya da ‘Cumhur İttifakı’ çıktı. ‘Millet İttifakı’nda yer alan partiler de şimdi kendi seçmenlerine ‘güçlü Meclis’ vurgusunu yapıyorlar. Meclis’te daha güçlü temsil edilebilmek için milletvekilliği seçimlerinde partilerine oy istiyorlar. Eğer, bizim açıkladığımız gibi ‘hilal’ yasamayı, ‘yıldız’ da yürütmeyi temsil etmiyorsa, yani ‘hilal, yıldızı iki ucuyla yarı çembere almıyorsa’, Millet İttifakı’ndaki partilerin neden Meclis’e güçlü gelmek gibi bir amaçları var? Neden yeni sistemle birlikte 600’e çıkan milletvekili sayısının en az, yarısından bir fazlasını hedefliyorlar? Yani ittifakta yer alan siyasi partilerin, bir parti iktidar olsa bile, Meclis’teki temsil sayısına göre yaptırım gücü olur. Biz o yüzden seçmene ‘güçlü Meclis güçlü Türkiye’ vurgusunu yapıyoruz. MHP’nin Meclis’e güçlü gelmesi için oy istiyoruz. Bunun için de beyannamemizi açıklıyoruz.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler