Telefon görüşmelerini biriktirip miting yaptı

HDP’nin tutuklu cumhurbaşkanı adayı Demirtaş, 15 günde bir 10 dakika olan telefon hakkını kullanarak yurttaşlara seslendi.

Yayınlanma: 06.06.2018 - 22:07
Abone Ol google-news

HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, eşiyle telefonla görüşme hakkını kullanarak yaptığı kısa miting konuşmasında; “İnsanlarımızı partilerine göre, kimliğine, mezhebine, cinsiyetine göre ayırmayacağız. Devlette tam demokrasi ve hukukun üstünlüğünü egemen kılacağız. Devlet hepimizin devleti, ülke hepimizin ortak vatanıysa herkese adil ve eşit davranan bir yönetim oluşturmak da bizim boynumuzun borcudur” dedi. Demirtaş’ın sosyal medya üzerinde yayımlanan konuşması kısa sürede yüz binlerce kez izlenirken, miting fikrinin Başak Demirtaş’ın önerisi olduğu öğrenildi. Türkiye tarihinde ilk kez cezaevinden resmen cumhurbaşkanı adayı olan Demirtaş, dün de sosyal medya üzerinden doğrudan sesini duyurduğu bir mitingle seçmene seslenerek yine bir ilke imza attı. Hafta başında HDP’nin resmi Twitter hesabından Demirtaş’ın seçim kampanyası kapsamında görüntülü ve sesli bir miting yapacağı duyurulmuştu. HDP’den önceki gün gazetecilere yapılan bildirimde de Demirtaş’ın dünkü (6 Haziran tarihli) günlük programı paylaşılarak saat 11.00’de Demirtaş’ın miting yapacağı belirtildi. HDP’nin resmi sosyal medya hesaplarından eşzamanlı olarak saat 11.00’de paylaşılan 7 dakika 48 saniyeden oluşan videoda Demirtaş’ın tutuklanmasından sonra ilk kez doğrudan sesi duyuldu.

Fikir Başak Demirtaş’ın

Video Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’ın Diyarbakır’daki evine gelen annesi, babası, kardeşleri ve komşularını karşılamasıyla başlarken, Selahattin Demirtaş’ın Edirne Cezaevi’nden 15 günde bir 10 dakika telefonla konuşma hakkı kapsamında yaptığı telefon aramasıyla devam ediyor. Başak Demirtaş ile Selahattin Demirtaş’ın birbiriyle kısa süre konuşmasının ardından Demirtaş kendini şanslı hissettiğini belirterek, “Telefonda eşine propaganda yapan tek aday benim” diye espri yapıyor. Diyarbakır’daki evinde bulunan ve kendisini dinleyen bütün akrabalarına selamlarını gönderen Demirtaş, “Küçük bir seçim konuşması yapayım isterseniz. Farz edin ki mitingdeyiz” diyerek konuşmasına başlıyor. Demirtaş’ın yaptığı miting Türkiye’de ilk kez cezaevinde olan bir adayın gerçekleştirdiği miting olmasıyla da dikkat çekerken, söz konusu önerinin Başak Demirtaş’tan geldiği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, Edirne Cezaevi’nden 15 günde bir 10 dakika arama hakkını kullanan Demirtaş’ın sesini duymak için çok sayıda kişi Başak Demirtaş’a başvuruyordu. Başak Demirtaş da söz konusu talepler üzerine Demirtaş’ın seçmene sesini doğrudan duyurabilmesi için kısa bir konuşma yapması önerisinde bulundu. Demirtaş’ın bu öneriyi kabul etmesi üzerine söz konusu ses kaydının kısa bir zaman önce Demirtaş’ın Diyarbakır’daki evinde gerçekleştirildiği kaydedildi. Twitter, Facebook ve YouTube üzerinden yayımlanan video dün kısa bir süre içerisinde yüzbinlerce kez izlenirken, on binlerce kez de paylaşıldı.

Özgür ve eşit yurttaşlık vaat etti

HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Demirtaş’ın ilk kez cezaevinden gerçekleştirdiği mitingde seçmenlerine verdiği mesajlar şöyle:

-Adil yargılama yapılmadı: Öncelikle sesimin ulaştığı her yere, herkese yürek dolusu selamlarımı, sevgilerimi gönderiyorum. 20 aydır burada yasadışı bir şekilde, hukuksuz, kanunsuz bir kararla adeta siyasi bir rehine olarak tutuluyorum. Bugüne kadar benim ve arkadaşlarımın hakkında hiçbir şekilde adil yargılama yapılmadı. Bütün mahkemelere siyasi baskılar uygulanarak hukukun üstünlüğü ilkesi açıkça ihlal edildi. Bununla birlikte, elim kolum bağlıyken her gün televizyonlarda, gazetelerde hükümet yetkilileri bana yönelik iftira kampanyalarına hız kesmeden devam ediyorlar. Cevap hakkımı kullanmam bile mümkün değilken, her türlü karalamayı yaparak siyasi tezgâhlarını sürdürüyorlar. Ancak sizler bütün gerçeklerin farkındasınız. Bunu biliyor ve görüyorum. Benim durumum sadece bir örnektir.

-Ülke adaletsizliğin mağduru haline geldi: Bugün artık ülkenin tamamı, yurttaşlarımızın tümü adaletsizliğin mağduru haline gelmiş durumdadır. Adaletsizlik sadece adalet saraylarında yaşanmıyor. Hastanelerden üniversitelere, tarlalardan fabrikalara, devlet dairelerinden sokaklara kadar her gün, her yerde herkese karşı adaletsiz uygulamalara tanıklık ediyoruz. Türkiye bir bütün olarak yarı açık cezaevine dönüştürüldü maalesef. Bununla tam bir korku toplumu, korku imparatorluğu oluşturmak istiyorlar. Oysa devletin işi yurttaşlarını korkutmak değil hizmetkârı olmaktır.

-Ülke kutuplara ayrıştırıldı: Son yıllarda yaşanan antidemokratik uygulamalar, Türkiye toplumunu dünyanın en mutsuz, en karamsar halkına dönüştürdü. Ülkemiz, kendi içinde kamplara, kutuplara ayrıştırılıp paramparça edilirken dışarda da yalnızlaşıp itibarsızlaşan bir duruma getirildi. Elbette hiçbirimiz böylesi kötü bir yönetimi hak etmiyoruz. Dünyanın en güzel, en zengin toprakları üzerinde yaşayan yurttaşlar olarak, ne mutsuzluğu ne de yoksulluğu asla hak etmiyoruz. Bu bizim kaçınılmaz kaderimiz değil, buna mecbur ya da mahkûm değiliz.

-Ülke hepimizin ortak vatanı: Şimdi hep birlikte el ele verip geleceğin demokratik Türkiyesi’ni, yeni yaşamını, mutlu ve özgür bir yaşamı inşa edebiliriz. Değerli kardeşlerim bugün umutsuz olmanın, yılgınlığın, korkmanın zamanı değildir. Ülkemizin bütün sorunlarını barışarak, dayanışarak, birlik içinde çözebiliriz. Hiçbir yurttaşımızı düşman gibi görmeden, ötelemeden, örselemeden yürek yüreğe verip büyük bir kardeşlik ülkesi olacağız. İnsanlarımızı partilerine göre, kimliğine, mezhebine, cinsiyetine göre ayırmayacağız. Devlette tam demokrasi ve hukukun üstünlüğünü egemen kılacağız. Devlet hepimizin devleti, ülke hepimizin ortak vatanıysa herkese adil ve eşit davranan bir yönetim oluşturmak da bizim boynumuzun borcudur.

-Bilime yatırım yapacağız: Kimse kendini üvey evlat gibi hissetmesin, kimse ayrımcılığa uğramasın diye, 81 milyonu kucaklayacak yepyeni bir politikayı hayata geçireceğiz. Zengin topraklarımızdan, denizlerimizden, tarihi ve kültürel mirasımızdan tam kapasite yararlanacağız. Betona ve gereksiz inşaatlara değil toprağa, emeğe, alın terine, üretime, bilime yatırım yapacağız ve bu yoksulluğu mutlaka yeneceğiz. Türkiye gibi zengin bir ülkede sefalet içinde yaşamaya mecbur bırakılanların utancı ülkeyi yönetenlere aittir. Ülkemizi bu utançtan mutlaka kurtaracağız.

-Binlerce Demirtaş dışarıda: Hepimiz şimdi daha umutlu, daha heyecanlı, daha coşkulu bir tempoyla seçimlere hazırlanıyoruz. Ben burada dört duvar arasındayım ama biliyorum ki binlerce Demirtaş şimdi tarlalardadır, çapadadır, fındıktadır. Demirtaş şimdi maden ocağında, atölyededir. Derste, amfide, meydanlarda, alanlardadır. İnşaatta, şantiyede, grevde, direniştedir Demirtaş. İşten atılmıştır. İşsizdir, yoksuldur Demirtaş. Gençtir, kadındır, çocuktur. Türk’tür, Kürt’tür, Çerkes’tir, Pomak’tır, Boşnak’tır. Alevidir, Sünnidir ama ille de ümitlidir, coşkuludur. Halaydadır, govendedir, horondadır Demirtaş. Edirne’de hücrede tutulan değil, sizsiniz Demirtaş. Kendinize güvenin. Kendinizi onurlandırın. Kendinize verin oyunuzu. 1 oy HDP’ye, 1 oy Demirtaş’a deyin. Unutmayın, bir oy çok şeyi değiştirir. Senle değişir güzel kardeşim. Şimdi, daha güzel günler adına değişim zamanıdır. Haydi birlikte yapalım, birlikte kazanalım. Hepinizi en sıcak duygularımla, özlemle, hasretle selamlıyorum. Mutlaka kazanacağız ve özgür günlerde mutlaka görüşeceğiz. Hoşça kalın.

Demirtaş'ın durumu Batı basınında gündem

HDP’nin tutuklu cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın seçim kampanyası Batı basınının gündeminde yer almaya devam ediyor. AFP’nin haberinde Demirtaş’ın “24 Haziran’daki seçimde sadece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile değil aynı zamanda başa çıkılması zor gibi görünen hapisten kampanya yürütme engeli ile de karşı karşıya olduğu” belirtildi. AFP’ye konuşan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç, “Demirtaş’ın hapiste olması yasalara aykırı ve haksız. Bu adaletsizliği kabul etmeyeceğimizi göstermek istedik” dedi. HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli de “Bu şekilde kampanya yapmak zor ama başarısız olacağımızı düşünmedik” derken hükümetin HDP’nin kampanya yapamaması ve yüzde 10’un altında kalması için çalıştığını da söyledi.

Fransız basınına konuştu: ‘Avrupa, insan hakları konusunda samimiyetsiz'

HDP’nin tutuklu cumhurbaşkanı adayı Demirtaş, Fransa’da yayım yapan L’Humanité Dimanche’a konuştu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın devletin bütün imkânlarını, medya, bürokrasi ve sermaye kesimlerinin büyük desteği ile sınırsız bir kampanya yaptığını vurgulayan Demirtaş, kendisinin ise avukatları ile mesaj ve mektup gönderme dışında bir imkânı olmadığını belirterek, “Benimkisi bir seçim kampanyası yürütmek değil. Dışarıda yürüyen kampanyayı motive etmeye çalışıyorum sadece” diye konuştu. “Avrupa’nın birçok hükümeti insan hakları konularında samimiyetsiz bir politika izliyor” diyen Demirtaş, şunları söyledi: “Mülteci ve sığınmacılar konusu başta olmak üzere kendi ülkelerinde yaşanan dramlara sadece güvenlik ve ekonomi açısından yaklaşıyorlar. Aynı samimiyetsizliği aday ülke Türkiye konusunda da sergiliyorlar. Çoğu zaman buradaki ihlallere karşı sessiz kalmayı tercih ediyorlar. AİHM bile bizim haksız tutuklama dosyamızı 1,5 yıldır gündeme almadı. Ancak Avrupa halklarının ve muhalefetinin bu konularda daha duyarlı olacağına, kendi hükümetlerine karşı seslerini yükselteceklerine inanıyorum.”

‘Milyonlar adına alkışlamak zor’

HDP’nin tutuklu milletvekili Abdullah Zeydan, HDP’nin cumhurbaşkanı adayı olan Selahattin Demirtaş’ın kampanya sürecindeki temas kurabildiği tek seçmeni. Demirtaş’ın “Hücrede miting yapsam en fazla 1 kişi katılabiliyor” dediği Zeydan, avukatları aracılığıyla Mezopotamya Ajansı’nın (MA) sorularını yanıtladı. Zeydan, “Milyonlarca insan adına tezahürat yapmak, alkışlamak zor ve yorucu oluyor. Her mitingde aynı şeyleri duymuyorum. Ayrıca esprili, etkili söylemleri gülümsetiyor, güç katıyor, bütün yorgunluğumu alıyor” dedi. Demirtaş’ın mütevazı, fedakâr, samimi bir insan olduğunu belirten Zeydan, “Birikim ve tecrübelerinden her an yeni yeni şeyler öğreniyorum. Milyonlarca insanın umudu olan bir insana yoldaş olmak da ayrıca bir sorumluluktur. Birbirimize gözümüz gibi bakıyoruz dersem yerinde olur. Yüzlerce Kürtçe-Türkçe türkü ve şarkı söylüyor, halkımızla gönül bağımızı koruyoruz. Şu ana kadar 12 söz yazıp beste yaptı. Hepsi birbirinden güzel şarkılar ve türküler, çok yakında dışarıda kendisinden dinleyince bana hak vereceksiniz” ifadesini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler