İster zevk için, ister meslek için herkese göre bir kurs var

Yemek yapmak evde zorunlu geçirilen bir zamandan çıkıp pek çok insan için bir hobiye dönüşmüş durumda. Mutfakta profesyonel şefler gibi yemek pişirmek isteyenler, “Madem makaron seviyorum, neden yapmayayım” diyenler farklı kurs alternatiflerini araştırıyor. Hevesini yeni bir mesleğe dönüştürenler dahi çıkıyor. Yemek kursları arasında kararsız kalanlar için bir rehber hazırladık.

Yayınlanma: 17.08.2015 - 13:01
Abone Ol google-news

Yurt dışında staj imkanı

Mutfak Sanatları Akademisi (MSA) 2004’te City&Guilds tarafından akredite edildikten sonra Milli Eğitim Bakanlığı’ndan da onay alarak uluslararası diplomalı profesyonel aşçılık ve pasta-ekmekçilik programı olarak kuruldu. Stajlı programlar için 18-30, stajsız programlar için 30-55 yaş kriterleri var. 

Atölyelerde kontenjanları 28, profesyonel eğitimlerden pasta-ekmekçilik sınıflarında 20, aşçılık sınıflarında 24 kişilik. Günlük atölye fiyatları ortalama 150-170 TL, dönemlikler 1000 TL. Profesyonel eğitim ücretleri 17 bin ile 30 bin TL arasında değişiyor. 

En popüler günlük atölyeler et pişirme teknikleri, burger, cupcake, cheesecake ve suşi. Genelleme yapacak olursak amatör eğitimlere en çok ilgiyi orta yaş kadınlar gösteriyor. Profesyonel Aşçılık veya Profesyonel Pasta-Ekmekçilik mezunları, alanı ile ilgili temel eğitimi almış komi şef olarak mezun oluyorlar. Öğrenciler isterse yurtdışında maaşlı staj yapabiliyor.

1 Eylül-20 Ekim döneminde çeşitli ekmekler, 14-16 Eylül'de artizan çikolata, 2 Eylül-4 Kasım arası pastacılık, 5 Eylül'de cheesecake, 12 Eylül'de suşi ve el yapımı makarna atölyeleri var.
msa.com.tr 

 

Mülakatla seçiliyorlar

Uluslararası Servis ve Lezzet Akademisi (USLA) 2011'de, American Hospitality Academy-International Hotel Management Schools’un İstanbul kampüsü ve Türkiye’nin ilk uluslararası ağırlama ve mutfak akademisi olarak kuruldu. Profesyonel programlara katılmak için ortaöğretim mezunu olunması gerekiyor. Adaylar eğitmen şeflerle mülakat yapıldıktan sonra seçiliyor.

Profesyonel mutfaklar da atölyeler de 20 kişi kapasiteli. Günlük atölye fiyatları ortalama 100-150 TL. Profesyonel eğitimler ise 14 bin ile 20 bin TL arasında. En popüler atölyeleri et pişirme teknikleri, İtalyan mutfağı, cheesecake, makaron ve kahve demleme metotları. 

Mezunlar mecburi yurt içi stajlarının dışında, başta ABD’de olmak üzere farklı ülkelerde 6-12 ay süreyle Ritz Carlton, Marriott, Starwood, Hilton gibi otel ve restoranlarda maaşlı staj yapıyor. 

28 Eylül’de Profesyonel Aşçılık, Profesyonel Pasta ve Ekmekçilik, Girişimcilere Özel Aşçılık ve İşletme Yönetimi programları başlayacak. 19 Ağustos’ta et ve balık kurutma teknikleri, 20 Ağustos’ta kahve demleme, 26 Ağustos’ta ev yapımı ekmekler, 4 Eylül’de İspanyol mutfağı atölyeleri var.
usla.com.tr

Trileçe öğrenmek isteyen? 

Eks Mutfak Akademisi 2011 yılında şef Eyüp Kemal Sevinç tarafından kuruldu. Profesyonel eğitimlerde ilköğretim mezunu olma şartı var. Eğitimler Milli Eğitim Bakanlığı onaylı. Mezun olduktan sonra anlaşmalı kurumlarla staj ve kariyer imkanı var. 

Amatör eğitimlerin 16, profesyonel aşçılığın 12, pasta ve ekmekçiliğin ise 8 kişilik kontenjanı var. Kadınlar da erkekler de eşit oranda ilgi gösteriyor. En sevilen sınıflar et pişirme teknikleri ve İtalyan mutfağı.

Profesyonel eğitimler 13 bin 500-16 bin 500 TL arasında. 12 Ekim’de başlıyor. Yarın İtalyan makarnaları, 27 Ağustos’ta makaron, 16 Eylül’de de trileçe atölyesi var. EKS Mutfak’ın Bursa’da da bir şubesi var. Bursa’da 3 Eylül’de dört haftalık Temel Aşçılık, 5 Eylül’de ise Temel Pastacılık kursları başlıyor.
eksmutfak.com.tr

Kökleri 1895'e gidiyor

Le Cordon Bleu 1895’te Paris’te kurulan bir mutfak sanatları kurumu. Le Cordon Bleu-Türkiye, Özyeğin Üniversitesi ile yapılan işbirliğiyle 2012’de kuruldu.

Atölyelerin ve profesyonel sertifikalı programlarının kapasitesi 16 kişilik. Günlük atölye fiyatları 200-400 TL. 11 haftalık Temel-Orta ve Üstün Seviye Pastacılık ve Mutfak Sertifika programları 10 bin 500-13 bin 900 TL arasında. Makaron ve çikolata atölyeleri ve Fransız bistro mutfağı en sevilen eğitimler.

Uzun dönem sertifika ve “Diplôme” programları 28 Eylül’de başlıyor. 19 Ağustos’ta çikolata, 22 Ağustos’ta Fransız pastacılığı, 26 Ağustos’ta makaron, 29 Ağustos’ta ise Fransız ekmekçiliği ve İtalyan mutfağı atölyeleri var.
ozyegin.edu.tr/
LeCordonBleuIstanbul

Tex-Mex ve Girit mutfağı 

Chef’s Table Mutfak Akademisi 2011'de kuruldu. Zorunlu eğitimini tamamlamış olan herkes başvurabiliyor ancak okula alım mülakatla. Et pişirme teknikleri, Tex-Mex (Teksas-Meksika mutfağı) Girit mutfağı, çikolata, cupcake, cheesecake, İtalyan mutfağı, tapas, pizza en popüler atölyeler. Amatörde de profesyonel sınıflarda da kontenjan 15 kişilik. 

Profesyonel eğitimlere mecburi eğitimini tamamlayıp meslek edinmek isteyenler, okuduğu bölümden ya da yaptığı işten memnun olmayanlar, yiyecek-içecek işletmesi açmak isteyenler katılıyor. Cinsiyete göre katılım oranı yarı yarıya. Katılımcıların yaş aralığı ise 18-40. Profesyonel eğitimler 14 bin 750 - 16 bin 750 TL arasında. Atölyelerin fiyatı ise ortalama 150 TL. Profesyonel eğitimlerde yeni dönem ekimde başlıyor.
chefstable.com.tr

 

Çocuklar pizza yapıyor

Kitchen Creates nisan ayında açıldı. Katılmak için bir şart aranmıyor, sadece çocukların kendi yaş gruplarına uygun etkinliklere katılmaları gerekiyor. Kontenjanlar sekiz kişilik, profesyonel eğitimleri yok. En popüler atölyeleri çocuklarda pizza ve makarna yapımı, yetişkinlerde ise modern sanat tatlıları serisi. En çok 25-35 yaş arası çiftler ve arkadaş grupları katılıyor. Gündüz atölyelerine ise çalışmayan kadınlar katılıyor. 

Atölyeler 125-165 TL arasında değişiyor. Çocuklarda ise 3-5 yaş 60-75 TL, 5-8 yaş 95 TL, 9-12 yaş 105 TL ve 13-16 yaş 115 TL.
kitchencreates.com

 

En eskilerden biri 

Chef’s İstanbul 2004’te Gülhan Kara tarafından ilk önce amatörlere yönelik olarak kuruldu. Sonrasında profesyonel pastacılık ve temel mutfak eğitimlerini açtı. 

Profesyonel pastacılık kursu 10, aşçılık kursu 8 kişi kontenjanlı. Erkekler de son dönemde ilgi gösteriyor ancak katılımcılar kadın ağırlıklı. Çikolata, ekmek, makaron, taze İtalyan makarnaları en hızlı dolan kurslardan. Atölyeler 150, profesyonel eğitimler 5 bin 500 - 7 bin TL arasında. 

22 Ağustos’ta şeker hamuru ve butik pastacılık, 5 Eylül’de temel mutfak, 6 Eylül’de temel pastacılık kursları var.
chefsistanbul.com

Anadolu ve Selanik eğitimi  

Mutfakta Her Şey Chef Akademi 2011 yılında Ankara’da kuruldu. Profesyonel eğitimlerde 18 yaş sınırı var ve eğitmen şeflerin mülakatı gerekiyor. 

En çok dünya mutfaklarına ilgi var ve en hızlı İtalyan bitiyor. Anadolu mutfağı, cheesecake, makaron, yaş pasta, ekmek, çikolata atölyelerine ilgi duyuluyor. Amatör programlarda kontenjan 16 kişi, profesyonel eğitimlerde ise 8. Amatör kurslar 600-2 bin TL, günlük atölyeler 100-150 TL, profesyonel eğitimler ise 12 bin-15 bin TL. Profesyonel eğitim öğrencileri mezun olunca 4 ay teori + pratik ve 4 ay staj eğitiminden sonra MEB onaylı sertifikalarıyla sektörde profesyonel aşçı ve pastacı olarak çalışma hayatına başlayabiliyorlar. 

Profesyonel eğitimler 7 Eylül’de başlıyor. 23-30 Ağustos’ta brunch, 17 Ağustos’ta Selanik yemekleri, 25 Ağustos’ta diyet yemekler, 28 Ağustos’ta ise reçel yapımı atölyesi var.
mutfaktahersey.com

Hint mutfağı popüler 

Soffa Mutfak Atölyesi, İstanbul Hotels & Convention Center bünyesinde bu yıl nisan ayında kuruldu. 

5 çayı (Pasta-Börek-Çörek), çikolata, mangal, lezzetli diyet, makarnalar Hint mutfağı atölyeleri daha popüler. Kontenjanları 14 kişilik. Günlük atölye fiyatları 110-180 TL arasında. 9 Adımda Aşçılık Eğitimi programına katılanlar Amatör Aşçılık–Başlangıç seviyesi sertifikasına sahip oluyor.

29 Ağustos’ta barbekü ve meze, 5 Eylül’de ev yapımı makarna ve sosları, 11 Eylül’de Hint mutfağı, 12 Eylül’de konserve yapımı atölyeleri var.
soffamutfakatolyesi.com

Yeni meslek arayanlar geliyor 

İzmir Mutfak Sanatları Enstitüsü İMSE 2012’de kuruldu. Adaylar profesyonel eğitimlere ön görüşmeden sonra katılabiliyor. Amatörler için de profesyonel eğitim için de kontenjanlar 10 kişilik. 

Profesyonel eğitimlerde katılımcıların çoğu 17-30 yaş arası, daha çok işlerinden sıkılıp, sevdiği işi yapmak isteyenlerden oluşuyor. Profesyonel aşçılık eğitimi 14 bin 500 ile 17 bin TL arasında değişiyor. Günlük atölyeler ise 90-250 TL. Katılımcılar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan sınavı geçtikten sonra dört ay boyunca staj görüyor ve genellikle staj yerlerinde kadroya alınıyorlar.
imse.com.tr

İş bulma garantisi var

MBK Murat Bozok Kitchen geçen yıl kuruldu. Katılmak isteyenler bir yetenek testine ve mülakata giriyorlar. 

En hızlı dolan atölyeleri et pişirme sanatı. Ayrıca deniz mahsulleri ve İtalyan mutfağı da en çok ilgi duyulanlar arasında. Sınıfları sekiz kişilik. Katılımcılarda kadın erkek oranı birbirine eşit. Özelikle 25-35 yaşları arasında, mevcut mesleklerinden memnun olmayanlar çoğunlukta. 

Mezunlarının tamamına iş bulma garantisi veriyorlar. Yarısından fazlasını yurt dışındaki otel ve restoranlara staj veya çalışmak için gönderiyorlar. 

Profesyonel Aşçılık programı eylül ayının ilk haftası açılıyor. 22 Ağustos’ta et pişirme sanatı atölyesi var. Profesyonel Aşçılık Eğitimi 13 bin 750 TL, amatör atölyeler ise 150 TL.
mbkistanbul.com


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler