Soma faciasından kurtulan madenci: Müfettiş gelmeden önce hazırlık yapıyorduk

Soma'daki iş cinayetinden kurtulan madenciler, müfettişler denetlemeye gelmeden önce 'hazırlık' yaptıklarını anlattı.

Yayınlanma: 27.08.2015 - 12:03
Abone Ol google-news

Soma Kömürleri AŞ'ye ait Eynez maden ocağında 301 madencinin yaşamını yitirdiği katliamın ardından Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada bu kez kazadan son anda kurtulan madenciler hakim karşısına çıktı.

8'i tutuklu 45 kişinin yargılandığı dava başladığından bu yana ilk kez mağdur tanıklar dinlenmeye başlandı. Aralarında psikolojik destek gören madencilerin de olduğu 22 tanık mahkemede hazır bulundu. Madende yaşanan katliamdan son anda kurturalan hazırlık ekibinde görevli madencilerden Bilal Altıntaş, “Habersiz hiçbir müfettişin denetlemeye gelmediğini” söyledi. Sanık avukatlarının “Müfettişlerin haber vererek geldiğini nerden biliyorsunuz” sorusu üzerine, Altıntaş, çavuş ve başçavuşların kendilerini bu durumu söylediğini, hatta müfettişlerin görmemesi için olumsuz olan yerleri bantlarla ve etraftaki malzemelerle kapattıklarını söyledi. Altıntaş, müfettiş ve denetçilerin geldiği dönemlerde S panosunun bacalarına sensör yerleştirildiğini de gördüğünü açıkladı. Altıntaş, “Yasada yavaş ilerlemesi gereken yerlerde biz hızlı ilerliyorduk. Müfettiş gelince yavaşlıyor hatta duruyorduk. Gerekirse bölgeyi de kapatıyorduk. Yani müfettiş gelmeden önce hazırlık yapıyorduk” dedi. Mahkemedeki madenci aileleri de bu sözleri alkışlarla destek verdi.

Madende yaşanan kaza sırasında S panosunda bulunan Altıntaş, kaza anında kendilerine haber dahi iletilemediğini belirterek, “Maskemi taktım. Yarım saat sonra bayıldım. Ayıldığımda kurtulmuştum. Yeryüzüne çıkana kadar madende nasıl bir kaza yaşandığından haberimiz yoktu” dedi.

Katliamdan 4 ay önce madende ısınma olduğunu da söyleyen Altıntaş, sanık avukatlarını “madende duman ya da ateş gördünüz mü” sorusu üzerine, “Elbette ateş ve duman görmedik. Ancak içerideki ısı bir çok arkadaşımız gibi bizim de dinlenerek çalışmamıza neden oluyordu” dedi. “Kışın da sıcaklığı hissediyor muydunuz?” sorusu üzerine Altıntaş, “140 ayakta sızıntı vardı. Oraya gittik, hatta orada sızan suyun altında banyo bile yaptık. Su çok sıcaktı” dedi. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı da, tanık Altıntaş'a, “Isınmalardan dolayı amirlerinize şikayette bulundunuz mu?” diye sordu. Altıntaş da, “'Biz biliyoruz. Siz işinize bakın'” yanıtı aldıklarını vurguladı.

Karbondioksit maskeleriyle ilgili denetleme olup olmadığının sorulması üzerine, “4 yıl içinde bir kez kontrol için aldılar. Onda da tartıp geri verdiler” yanıtını verdi. Altıntaş, eğitim ve acil durum tatkibatı yapmadıklarını da belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler