Soma hâlâ yanıyor

2 bin 831 işçinin tazminatını ödemediler. Faciada ölen işçilerin yakınları da tazminat alamadı. Psikolojik tedaviler yarım kaldı.

Yayınlanma: 13.05.2015 - 06:12
Abone Ol google-news

301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma faciasının üzerinden 1 yıl geçmesine karşın yaralar hâlâ sarılamadı. Facianın yaşandığı Eynez Ocağı’nda yaşamını yitiren madencilerin yakınları tazminatlarını alamadı, işten çıkarılan 2 bin 831 işçinin 42 milyon liralık tazminatları da ödenmedi. Şirketlerin işe alımlarda, “psikolojik tedavi görmemiş olmak” şartı araması nedeniyle madenciler psikolojik tedavilerini de yarım bıraktı.

‘Tedavi yarım kaldı

Soma Kömürleri AŞ tarafından rödövans yoluyla işletilen Eynez Ocağı’nda geçen yıl bugün meydana gelen faciada 301 işçi yaşamını yitirdi. Uzun süre ocakta kaç işçinin olduğu bile belirlenemedi. Facianın ardından açılan dava Akhisar’da devam ediyor. Davada bir sonraki duruşma 15 Haziran’da gerçekleştirilecek. Facianın ardından verilen sözlerse tutulmadı, faciada yaşamını yitiren işçilerin yakınlarına tazminatları ödenmedi. Facianın meydana geldiği Eynez de dahil Soma Kömürleri’nde çalışan 2 bin 831 işçi cep telefonu mesajıyla işten çıkarıldı. Bu işçilerin toplam 42 milyon lirayı bulan tazminatları ödenmedi. 900 liralık işsizlik maaşı da yetersiz kaldığı için işçiler aileleriyle birlikte perişan oldu. Bu işçilerden sadece yüzde 20’si çeşitli işyerlerinde yeniden işbaşı yapabildi ancak tazminatlarını alamadı. Tazminatların Soma Kömürleri AŞ’nin mal varlıklarının satılması sonrasında ödeneceği bilgisi verildi. Facianın ardından Eynez Ocağı kapatıldı. Soma Kömürleri AŞ’ye ait diğer iki ocak Işıklar ve Atabacası’nda da üretim durduruldu, sonrasındaysa Işıklar’da yeniden üretime başlandı. Bu arada şirketin mahkemeden facianın meydana geldiği Eynez Ocağı’nda da yeniden keşif yapılmasını istediği öğrenildi. Bu keşif sonrasında Eynez Ocağı’nın yeniden açılması gündeme gelebilecek.

DİSK’e bağlı Dev-Maden-Sen Soma Temsilcisi Yılmaz Kızılırmak faciadan kurtulan işçilerin psikolojik tedavilerini yarım bıraktıklarını söyledi. Bunun nedeni konusunda da Kızılırmak, “Mevcut şirketlerden İmbat Madencilik’te işçilerden son bir yıllık ilaç dökümü isteniyor. İmbat Madencilik tedavi gören işçileri işe almak istemiyor. Bu nedenle de işçiler psikolojik tedavilerini yarım bırakmak zorunda kaldı” dedi.

3 ayrı etkinlik var

Bu arada bugün Soma’da 3 ayrı etkinlik yapılacak. Kaymakamlık, belediye ve Türkiye Maden-İş Sendikası ayrı, DİSK, KESK, TMMOB, TTB ayrı, Hak-İş ve Memur-Sen’e bağlı sendikalar da ayrı etkinlik yapacak. Hak-İş ve Memur- Sen’e bağlı sendikaların etkinliklerinde mevlüt okutulacak. Ayrıca kaymakamlığın etkinliğinde de mevlüt okutulacağı öğrenildi.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin etkinlikleri kapsamında facianın meydana geldiği Eynez Ocağı’na karanfiller bırakılacak, mezarlık ziyaret edilecek. DİSK, KESK, TMMOB ve TTB 16 Mayıs cumartesi günü de Soma’da miting yapılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler