Soma ve Ermenek’te çığlık

301 madencinin öldüğü Soma ile 18 madencinin öldüğü Ermenek davalarına ailelerin isyanı damga vurdu. Soma davasında mahkeme, avukatların birden fazla kişiyi savunması nedeniyle sanıklar arasında menfaat çatışması olduğuna hükmetti.

Yayınlanma: 16.06.2015 - 07:04
Abone Ol google-news

‘20 bin dolar uğruna 18 madenciyi katlettiler’

Karaman’ın Ermenek ilçesinde 18 madencinin can verdiği katliama ilişkin 3’ü tutuklu 16 sanık hakkında açılan dava dün olaylı başladı. Ölen madencilerin yakınları, “katiller” diye tepki gösterdikleri sanıkların üzerine yürüdü, arbede çıktı. Acıları halen taze olan madencilerin aileleri, “Kömür derdine evlatlarımızı yediniz” diye isyan etti. Mahkeme, sanıklara bastonla vuran, pet şişe atan aileler hakkında tahkikat başlatılması için savcılığa müzekkere yazılmasına karar verdi.

Mağdur ailelerin avukatlarından Gülşen Uzuner, madene daha önce de su bastığını, 5 günde 24 ton su çıkarıldığını belirtti. Avukat Canel Durak, eski imalat yerini bulmak için alınması gereken sondaj makinesinin 20 bin dolar olduğunu söyleyerek, “20 bin dolar vermemek için 18 işçiyi ölüme gönderdiler” dedi.

Has Şekerler Madencilik’e ait ocağını basması sonucu 18 işçinin ölümüne ilişkin açılan davanın ilk duruşması Ermenek Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Ermenek Adliyesi’nin çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alınırken, duruşmaya gelenler tek tek aranarak içeri girdi. Duruşmaya tutuklu sanıklar ocağın ruhsat sahibi Cenne Madencilik’in sahibi Abdullah Özbey, ocağın taşeronu Has Madencilik sahibi Saffet Uyar ile teknik nezaretçi Ali Kurt ile 3 tutuksuz sanık katıldı. Sanıklar salona alındığında ailelerin tepkisiyle karşılaştı. “Katiller” diye bağıran aileler, “Kömür derdine evlatlarımızı yediniz” diyerek üzerlerine yürüdü. Oğulları Ali ve Kerim’i yitiren baba Şükrü Haznedar, “Onlara iki evlat verdim” diye isyan etti.

Göz göre göre...

İddianamede kazaya 3 ihmalin neden olduğu belirtildi: Aynı sahada önceki yıllarda faaliyet göstermiş Numune maden ocağına ait eski imalat haritalarının temin edilmeden yer altında çalışılması, yer altı sondaj makinesinin temin edilmeden çalışılması ve acil durumlarda ocağın boşaltılması için alarm sisteminin olmaması.

Soma’da menfaat çatışması!

Soma iş cinayeti yargılamasında mahkeme, sanıklar arasında “menfaat çatışması” olduğuna hükmetti. Çoğunluğu madeni işleten Soma Kömürleri şirketi tarafından tutulduğu bilinen avukatların, aralarında alt-üst ilişkisi bulunan kişilerin aynı anda savunmanlığını yapamayacağını belirten mahkeme, sanıkların avukatlarını seçmesi için duruşmayı bugüne bıraktı.

Türkiye’nin en büyük iş cinayetinde yaşamını yitiren 301 madencinin hesabının sorulması için adalet bekleyen yakınları, dün erken saatlerden itibaren Akhisar’a geldi. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ikinci etap duruşmalar öncesinde gar önünde toplanan aileler ve sivil toplum örgütleri, “Soma’nın hesabı sorulacak” pankartı ve sloganlarıyla yürüdü. Katılımcılar, konferans salonundan dönüştürülen adliye önünde “yoklama” yapılarak “301 madenci burada” diye bağırdı.

‘Aç kapa’ya tepki

Mahkeme salonunda “olası kastla öldürme” suçundan 301 kez 25 yıl hapis istemiyle yargılanan tutuklu sanıklar Can Gürkan, Ramazan Doğru, Akın Çelik, İsmail Adalı, Ertan Ersoy, Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık ve Mehmet Ali Günay Çelik ile 37 tutuksuz sanıktan 33’ü hazır bulundu. İfadelerin ardından mahkeme, madenci yakınlarının avukatlarının daha önceki duruşma serisinde yaptığı “iş güvenliğinden sorumlu sanıklar arasında menfaat çatışması bulunduğu, dolayısıyla sanıkların müdafiliğinin aynı avukatlarca yapılamayacağı” yönündeki itirazı değerlendirdi.

Cumhuriyet savcısı da müşteki yakınlarının avukatlarının istemi yönünde görüş bildirdi. Mahkeme başkanı, sanıkları iki gruba ayırarak, her iki grupta da müvekkili bulunan avukatlardan seçim yapmasını istedi. İlk olarak sanıkları paylaşmaya başlayan avukatlar, sonra seçim için ek süre istedi. Mahkeme, menfaat çatışmasının giderilmesi için duruşmayı bugüne erteledi.

Duruşmanın “aç-kapa” yapılmasına ve sanıklar ile avukatlarına tepki gösteren ailelerden “1 yıl yetmedi mi? Sanıkların keyfini mi bekleyeceğiz” sesleri yükseldi. Bugünkü duruşmada, çapraz sorguya geçilmesi bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler