'Soma'yı görse okkalı bir yazı yazardı'

Nebil Özgentürk, ‘Orhan Kemal, Soma’yı görseydi iş dünyasına okkalı bir yazı yazardı’ dedi. Turhan Günay ise, Orhan Kemal’i ‘umutsuz insanların yazarı’ olarak niteledi.

Yayınlanma: 03.06.2014 - 09:38
Abone Ol google-news

43. Orhan Kemal Roman Armağanı, Beyazıt Orhan Kemal Kütüphanesi Konferans Salonu’nda “Çıplak ve Yalnız” adlı romanıyla bu yılın kazananı Hamdi Koç’a verildi. Ödülünü İnci Aral ve Nâzım K. Ögütçü’nün elinden alan Koç, ödülün daha iyi romanlar yazma sorumluluğu getirdiğini belirtti.

Tahsin Yücel, Osman Şahin, İnci Aral, Feyza Hepçilingirler, M. Nuri Gültekin, Turhan Günay ve Nâzım Kemal Öğütçü’den oluşan seçici kurul, Orhan Kemal’in doğumunun 100., ölümünün 44. yılında, Orhan Kemal Roman Armağanı’nı Koç’a değer görmüştü.

Törende konuşan Işık Öğütçü, “Orhan Kemal’in 100. doğum günü. Bundan sonra genç kuşaklara da aktaracağız. Bu yıl 43. Orhan Kemal Roman Armağanı’nı değerli yazar Hamdi Koç’a verdik. Bu yıl unutulmaz bir yıl aslında. Yeni yazarlara, emek vermiş yazarlara da teşvik olması açısından çok önemlidir. Bu ödülün maddi hiçbir karşılığı yok, fakat böylesi prestijli bir ödülün ağırlığı var. Mesela 1983’te Orhan Pamuk bu ödülü aldıktan yıllar sonra Nobel alacağını bilemiyordu belki, onu da kazandı. Bu ödül pek çok ödüle, başarıya da kapı açmaktadır. Yeni yazarlar bu ödülleri almak için çok çalışmalı, çok ürünler vermeli” diye konuştu.

Romanını Gezi Direnişi’nde hayatını kaybeden Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert, Mehmet Ayvalıtaş, Medeni Yıldırım ve Ali İsmail Korkmaz’a adayan Hamdi Koç ise “Bu ödülü aldığım için çok mutluyum, çok gururluyum. Bu ödül zaten çok büyük bir ödül. Ayrıca Orhan Kemal’in doğumunun 100. yılına rastlaması tadını artırıyor” dedi.

Orhan Kemal’in çeşitli yönleriyle anlatıldığı törende, Turhan Günay da, Orhan Kemal’in döneminde sosyolojik, ekonomik araştırmaların günümüzdeki kadar çeşitli olmadığını, Orhan Kemal’in romanlarında anlattığı karaborsa ekonomisi, rüşvetçi memurlar, yolsuzluklarla dönemini ekonomik açıdan da yansıttığını belirterek, Orhan Kemal için “Umutsuz insanların yazarıydı” dedi.

Nebil Özgentürk ise “Orhan Kemal Türkiye’dir. Türkiye’de ne varsa romanlarına, öykülerine yansıtan bir yazar. Soma’yı görseydi iş dünyasına okkalı bir yazı yazardı. Çocukları canavarca hırpalayanları görseydi, emri verenlere ve uygulayanlara okkalı bir yazı yazardı” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler