Sözcü davasında karar

Sözcü gazetesi yönetici, yazar ve çalışanlarının, “FETÖ’nün hiyerarşik yapısına dahil olmamakla beraber bilerek ve isteyerek yardım etme” suçlamasıyla yargılandıkları davada karar açıklandı. Gazeteci- Yazar Necati Doğru ve Emin Çölaşan 3 yıl 6 ay 15 gün, yargılanan diğer isimler ise çeşitli oranlarda hapis cezasına çarptırıldı.

Yayınlanma: 27.12.2019 - 11:17
Abone Ol google-news

İstanbul 37.Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuksuz yargılanan Emin Çölaşan ve muhabir Gökmen Ulu Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılırken; diğerler sanıklar ise duruşma salonunda hazır bulundu. Duruşma savcısı, daha önce verdiği esas hakkındaki mütalaayı tekrar etti. 

"BOŞ BİR DAVA"

Mahkeme heyeti sanıklara son sözlerini sordu. İlk olarak Emin Çölaşan söz aldı. Çölaşan, haklarında açılan davanın boş bir dava olduğuna dikkat çekerek, “Aleyhimize ne belge ne tanık vardır. Lafı uzatmadan beraatimi istiyorum” dedi. 

"DİN VE ALLAH TÜCCARLARIYLA BİR ARADA OLMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL"

Necati Doğru ise son sözlerinde, “Benimle ilgili olarak bilerek ve isteyerek FETÖ’cü örgüte yardım iddiasını kanıtlayacak belge somut olarak yoktur. Din ve Allah tüccarı insanlarla bir arada olmamız mümkün değil” diye konuştu. 

"ADALET TECELLİ ETSİN"

Gökmen Ulu da haklarındaki dayanıksız iftiraların çürütüldüğünü belirterek, “Hukuka aykırı suçlama ile mağdur edildik. Bir an önce adaletin tecelli etmesini, beraatimi istiyorum” ifadelerini kullandı. Yargılanan diğer isimlerde beraatlerini talep etti. Son sözlerinden ardından mahkeme heyeti karar için 1 saatlik ara verdi. 

Kararını açıklayan mahkeme heyeti Emin Çölaşan’a ve Necati Doğru’ya 3 yıl 6 ay 15 gün, Metin Yılmaz’a 3 yıl 4 ay, sozcu.com.tr Yayın Yönetmeni Mustafa Çetin’e 3 yıl 4 ay, sozcu.com.tr Haber Koordinatörü Yücel Arı’ya 2 yıl 1 ay, Gökmen Ulu’ya 2 yıl 1 ay, gazetenin muhasebe görevlisi Yonca Yücekaleli’ye 2 yıl 1 ay hapis cezası verdi. Mahkeme Sözcü gazetesi sahibi Burak Akbay’ın dosyası ise ayrıldı. Mahkeme, Sözcü gazetesi eski çalışanı Mediha Olgun'un ise beraatına hükmetti.

"YARGI AÇISINDAN PİRUS ZAFERİ DİYORUM"

Kararın ardından Sözcü gazetesi avukatları adliye önünde bir açıklama yaptı. Gazetenin avukatlarından Celal Ülgen, bu davanın Sözcü gazetesinin üzerinde Demokles'in Kılıcı gibi sallanıp durduğunu belirterek şunlarısöyledi: “Sözcü gazetesinin sesini kesmeye çalıştılar. Ama Sözcü gazetesi konuşmaya devam etti. Geldiğimiz aşamada bir yaptırımla karşı karşıyayız. Ben buna yargı açısından Pirus zaferi diyorum. Mahkum edenler açısından Pirus Zaferi diyorum. Mahkeme de sözcü gazetesinin FETÖ ile iltisakının bulunmadığını konusunda kanaat getirdi ki indire indire cezayı 3 yıl 4 aya indirdiler. FETÖ düşmanlığıyla bilinen gazetecilerin FETÖ propagandasından dolayı ceza alması gazetecilerin lekelenmeme hakkını ihlal etmiştir. Türkiye'de yargı bağımsız değil. Yargı ve yargıçlar büyük bir korku içinde." 

"KAFTANCIOĞLU DAVASI BU MAHKEMEYE DÜŞÜRÜLDÜ"

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise, "Bu davanın açılış biçimi 37. Ağır Ceza Mahkemesi’ne düşmesi, tırnak içerisinde düşürülmesi böyle bir sonucun zaten başından habercisiydi. Bu heyet ilk önce Selahattin Demirtaş’a 26. Ağır Ceza Mahkemesiyken ceza verdi. Sonra bu heyet, olduğu gibi 37. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti yapıldı. Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD)üyesi avukatlara çok ağır cezalar verdi yine bu heyet. Yine bu heyet, Canan Kaftancıoğlu davası bu mahkemeye düşürüldü. Canan Kaftancıoğlu bu heyet tarafından çok ağır cezalandırıldı” diye konuştu.  

Eski CHP milletvekili Barış Yarkadaş ise davanın içi boş bir iddianame ile sonuçlandırıldığını belirterek, “Gazeteci arkadaşlarımız ceza aldı. Çağlayan Adalet Sarayı’ndan bir kez daha adaletin çıkmadığını gördük. Düne kadar yargı reformu çıkartacağız gazeteciler yazdıklarından söylediklerinden dolayı cezalandırılmayacak diyenler acaba bugün çıkan karar hakkında ne düşünüyorlar. Yıllarını terör örgütü FETÖ’ye karşı açık şekilde mücadeleye vermiş olan gazetecilerin FETÖ’ye yardım iddiasıyla cezalandırılması vicdanlarımızı kanatmıştır. Bu karar adil bir karar değildir. Vicdanlarda kabul görmeyecektir. Emin Çölaşan’ın Necati Doğru’nun ve diğer arkadaşlarımızın FETÖ’ye yardım ettiği suçlaması içi boş bir iddiadır. Umarım itirazlar sonucu bu karar düzeltilir. Umarım gazetecilik tarihine bu leke sürülmez” ifadelerini kullandı. 

NE OLMUŞTU?

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Asım Ekren 19 Mayıs 2017’de Sözcü gazetesi sahibi Burak Akbay, muhabir Gökmen Ulu, muhasebe elemanı Yonca Yücekaleli ve internet sitesi eski sorumlu müdürü Mediha Olgun hakkında , “FETÖ içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım” suçlamasıyla dava açtı. Kısa bir süre sonra SÖZCÜ gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz, yazarları Emin Çölaşan, Necati Doğru ile gazetenin İnternet Sitesi Yayın Yönetmeni Mustafa Çetin ve Koordinatörü Yücel Arı hakkında aynı suçlamadan iddianame düzenlendi. Her iki dava İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde birleştirildi.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler