Enkazın büyüğü spor inşaatlarında

2010 yılından sonra “950 spor yatırımı” adı altında gündeme gelen ve temelleri atılan çok sayıda tesis, Akif Çağatay Kılıç döneminde ödenemeyen hakedişler nedeniyle durma noktasına geldi. 950 yatırımın taşeronluğunu üstlenen firmalardan 56’sı ya batma noktasına geldi ya da tesisleri bitiremedi.

Yayınlanma: 09.06.2015 - 21:40
Abone Ol google-news

2015 seçimlerinde tek başına iktidar olma şansını kaybeden AKP Hükümeti’nin arkasında bıraktığı ‘enkazın’ boyutları yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı.

2010 yılından sonra “950 spor yatırımı” adı altında gündeme gelen ve eski spor bakanı Suat Kılıç tarafından temelleri atılan çok sayıda tesis, Akif Çağatay Kılıç döneminde ödenemeyen hakedişler nedeniyle durma noktasına geldi.

AKP teşkilatının parlak isimlerinden Gençlik Spor Bakanlığı müsteşarı Faruk Çelik’in, Bakan Akif Çağatay Kılıç’a, “Tesislerin büyük bölümü seçimlere yetişecek” sözünü vermesinin ardından işler istenildiği gibi gitmedi. Firmalardan çoğu, maddi kriz nedeniyle tesisleri bitiremedi. 950 yatırımın taşeronluğunu üstlenen inşaat firmalarından 56’sı, ya batma noktasına geldi, ya da parasal sıkıntı nedeniyle tesisleri zamanında yetiştiremedi.

 

Borçlar yüzünden ihtihar etti

Bitirilemeyen tesisler arasında Batman ve Hatay statları var, yine Malatya Stadı’nın inşaatı da durdu, ayrıca Beyşehir Gençlik Spor Merkezi inşaatını üstlenen firmanın sahiplerinden birinin, ödenmeyen borçlar nedeniyle geçen yıl intihar ettiği ortaya çıktı. 56 firmadan 15’inin spor bakanlığına direkt iş yaptığı, diğerlerinin ise, ihaleyi alan firmaların anlaştığı alt şirketler olduğu öğrenildi. Bakan Kılıç’ın da seçim öncesi, batma noktasına gelen inşaat firmaları nedeniyle, hesap sorduğu ortaya çıktı.

 

Maliyetler arttı

Güneydoğu’daki olası oy kaybının farkına varıp, bölge gençliğini ikna etmek için stat, salon ve tesis yapımına ağırlık veren AKP hükümeti, bölgedeki inşaat firmalarına, “seçim öncesi açılış” direktifi verdi. “Hakediş ve artı maliyetler seçim sonrası ödenecek” sözü alan müteahhit firmalar da, inşaat maliyetini yükseltip, kısa zamanda tesisi bitirmek için yatırım yaptı. Ancak, seçim bütçesi nedeniyle ödemeler durunca, aralarında Batman, Hatay, Malatya, Bingöl’ün olduğu birçok ilde inşaatlar tamamlanamadı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler