Futbolun yeni imparatoru Çin

Transfere doymuyorlar, Avrupalı kulüpleri satın alıyorlar.

Yayınlanma: 04.01.2017 - 19:59
Abone Ol google-news

Futbol dünyasında yeni bir küresel güç olmayı planlayan Çin, Avrupa futbolunun hâkimiyetini sarsmak için ardı arkası kesilmeyen hamlelerde bulunuyor. Oyuncular, teknik adamlar, hakemler ve Avrupa’da bulunan kulüpler de dahil olmak üzere futbola dair ne varsa satın alan Uzakdoğu’nun devi, endüstiriyel futbol alanında önemli adımlar atıyor. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in Dünya Kupası organizasyonuna ev sahipliği yapma hedefini açıklamasından sonra ülkede futbola yapılan yatırımlar hız kazandı. Geçtiğimiz aylarda hazırlanan raporlara göre, Çin’in transfer harcamalarının 2016 yılının kış döneminde 200 milyon doları aştığı ortaya çıktı. Çin Süper Lig takımlarından Shanghai Shenhua aralık ayında Boca Juniors’tan Carlos Tevez’i 32 milyon dolar karşılığında transfer etmiş, böylece Arjantinli oyuncu dünyanın en fazla kazanan futbolcusu haline gelmişti. Milyonlarca doların gözden çıkartıldığı transfer pazarında, son olarak Chelsea’nin Brezilyalı orta saha oyuncusu Oscar dos Santos’u formasına katan Çin’in Şanghay SIPG takımı 25 yaşındaki yıldız için 63 milyon dolar bonservis ücreti ödeyecek ve yılda 25 milyon dolar maaş verecek.

Kulüpleri de alıyorlar

Çinli yatırımcıların ilgisi sadece futbolcularla sınırlı değil. Haziran ayında İnter kulübünün hissesini 307 milyon dolara satın alan Çinli Suning Grubu’nun ardından, AC Milan’a Çinli bir konsorsiyum tarafından 700 milyon dolarlık teklifte bulunulmuş ve kulüp tarafından kabul görmüştü. Bunun yanı sıra, Çin’deki yatırımcıların Avrupa’nın birçok kulübüne göz diktiği biliniyor. Çinli şirketlerin bir kısmı Manchester City, Atletico Madrid gibi Avrupa’nın önemli kulüplerinin hisselerini ellerinde bulunduruyor. Bununla yetinmeyen Çin Futbol Federasyonu gözünü FIFA kokartlı hakem Mark Clattenburg’a dikerek tecrübeli ismi transfer etmek istiyor.

Türkiye de takipte

Çin’in önde gelen ekipleri Türkiye’de forma giyen futbolcularla da yakından ilgileniyor. Milli takımın golcüsü Burak Yılmaz’ın yanı sıra, Beşiktaş’ın eski yıldızı Ersan Adem Gülüm Çin liginde forma giymeye devam ediyor. Son olarak Galatasaray’ın yıldız oyuncusu Wesley Sneijder’e 2 Çin kulübünden teklif yapıldı. Ayrıca Podolski de bazı Çin kulüplerinin kıskacında. İspanyol basınının yakından takip ettiği Arda Turan’ın Çin’e transfer olup olmayacağı da merak edilen sorular arasında. Sermaye gücü sayesinde dünya pazarında kendisine alan açan Çin’in futboldaki bu atılımla birlikte yan sektörleri de geliştirmeye, orta ölçekli sermaye gruplarının ağlarını güçlendirmeye çalışıldığı anlaşılıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler