Efsanelerin yıldızı söndü

16. Dünya Atletizm Şampiyonası dünyanın en hızlısı Usain Bolt’un hazin vedası ile kapandı. İşte şampiyonanın özeti...

Yayınlanma: 14.08.2017 - 19:19
Abone Ol google-news

İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen IAAF 2017 Dünya Atletizm Şampiyonasında atletizmin efsaneleri buruk bir şekilde kariyerini sonlandırırken, birçok rekor da egale oldu. Olimpiyat Oyunları’nın ardından atletizm dünyasının en büyük organizasyonu olan şampiyonada Usain Bolt dramatik bir sonla atletizme veda ederken, milli atletlerimiz Ramil Guliyev ve Yasmani Copello Escobar’nun başarıları büyük sevinçle karşılandı. Şampiyonayı 27 madalyayla ABD lider sırada tamamlarken, Kenya 8 madalyayla ikinci, 3 altın ve 1 bronz madalyayla Fransa tablonun üçüncü sırasında yerini aldı. Türkiye ise 1 altın ve 1 gümüşle turnuvayı Jamaika’nın önünde 12. sırada tamamladı.

Efsanelerden kötü son

16. Dünya Atletizm Şampiyonası dünyanın en hızlı adamı Jamaikalı Usain Bolt ve 5 bin- 10 bin metrelerin unutulmaz ismi İngiliz Sir Mohamed Muktar Jama Farah’ın (Mo Farah) faal spor hayatlarını sonlandıracakları turnuva anlamını taşıyordu. Bolt 100 metre finaline çıktığında her zaman olduğu gibi tüm tribünler sustu ve efsanenin son 100 metresini kazanmasını bekledi. Benzer bir tablo 5 bin metre finalinde yaşandı. İngilizler vatandaşları Mo Farah için adeta tek yürek oldu. Fakat Bolt 100 metre finalinde sürpriz bir biçimde Justin Gatlin’e geçilerek bronz madalyada kaldı. Yarışın ardından bedeninin yorulduğunu söyleyen Jameikalı sprinter, “Her zamanki gibi korkunç bir başlangıç yaptım. Vücudum bana ‘artık bırakmanın vakti geldi’ diyor. Ayaklarım ilk kez ağrıyor” ifadelerini kullanmıştı. Mo Farah ise 5 bin metre finalinde Etiyopya’lı atlet Muktar Edris’e geçilerek yarışı ikinci tamamladı. Dünyayı şaşkına çeviren iki çarpıcı sonucun ardından, 34 yaşındaki İngiliz atlet Farah 10 bin metre yarışında adeta tecrübesini konuşturdu ve yarışı Ugandalı atlet Joshua Cheptegei’in önünde bitirerek kariyerini zaferle sonlandırdı. Bolt ise kendisi için veda karşılaşması anlamına gelen 4x100 bayrak finalinin son 100 metresinde sakatlanarak büyük bir şok yaşadı. Yarışın ardından açıklamalarda bulunan Yohan Blake, yarış öncesinde 40 dakika bekleme salonunda bekletildiklerini, bu nedenle Bolt’un soğuyarak piste çıktığını belirtti. Bolt’un sakatlığı nedeniyle Jamaika takımı sıralamaya giremezken, dünyanın gelmiş geçmiş en hızlı atleti olarak gösterilen Usain Bolt’un atletizm sahnesinden gösterişsiz bir şekilde çekilmiş oldu.

 

Türkiye’ye altın madalya geldi

Şampiyona’da Türkiye’yi temsil eden sporcularımızdan Yasmani Copello Escobar ve Ramil Guliyev’in aldığı başarılar, madalya sıralamasında Türkiye’yi 12. sıraya taşıdı. İlk madalyamız, Küba asıllı ithal sporcumuz Yasmani Escobar’dan 400 metre engellide geldi. 400 metre engellide ikinci olarak gümüş madalya kazanan milli atlet Escobar yaptığı açıklamada, “Türkiye’de yeni bir hayata başladım. Bana her türlü imkân verildi ve böyle olduğunda sonucun ne olacağını iki yıldır kazandığım madalyalarla gösterdim. Sanırım herkes gerekli dersi almıştır. Yasmani’nin kim olduğunu herkese gösterdim. Yarı final öncesi odada karnıma kramplar girdi. Finalde ise daha rahattım. Son engeli geçerken geride olmama rağmen madalya alacağımdan emindim” ifadesini kullandı. Şampiyona’da ise en büyük başarımız Ramil Guliyev’in erkekler 200 metrede kazandığı altın madalya ile eldi edildi. Fenerbahçe’nin sporcusu Ramil Guliyev, 20.09’luk derecesiyle Türkiye’ye erkekler 200 metrede ilk altın madalyasını kazandırarak tarihe geçti. İngiltere’nin prestijli yayın organı The Guardian, Guliev’in zaferini verirken, Londra’ya 200 ve 400 metrede altın madalya hedefiyle gelen ve Michael Johnson’dan sonra bunu başaran ilk isim olmak isteyen Wayde van Niekerk’e Ramil Guliyev’in engel olduğunu belirtti. Gazete, “Gururlu Türk, Güney Afrikalının Londra dublesi hayallerini yıktı” ifadesini kullandı. Guliyev yarış sonrasında, “Benim için çok inanılmaz bir yarışma oldu. Bunu başarabileceğime sene boyunca inanmıştım. Bundan sonra inşallah olimpiyatta madalya gelir. Azerbaycan bayrağıyla tur atma isteğim vardı. Yarışta kim kuvvetliyse o kazandı” diye konuştu.

 

Eda umut vaad ediyor

Erkekler çekiç atma finalinde ise Özkan Baltacı, kariyerinde ilk kez katıldığı şampiyonada 12’nci oldu. 5 bin metrede favorimiz Yasemin Can 15.08.20’lik derecesiyle serisinde 8’inci, genel sıralamada ise 16’ncı sırada tamamladı. Kadınlar cirit atma elemelerinde mücadele eden Eda Tuğsuz 63.87 metrelik atışıyla finale kalmaya hak kazandı. Final karşılaşmasında ise başarılı bir performans çizen Eda, müsabakayı 64.52’lik atışıyla 5’inci sırada tamamladı.

 

Kadınlar parladı

Londra’da düzenlenen Dünya Atletizm Şampiyonası’nda şüphesiz gözler kariyerlerini sonlandıracak sporculara çevrilsede turnuvada önemli başarılar da yaşandı. ABD kadınlar 100 metre finalinde ABD sprinter Tori Bowie10.85’lik derecesiyle sürprize imza atarak altın madalyanın sahibi oldu. Son Olimpiyat şampiyonu Elaine Thompson’ı geride bırakarak şampiyonluğa ulaştı. Saniyenin %1’iyle dünya şampiyonu 10.85 ile bu sezonki en iyi derecesini koşan Bowie kariyerinin ilk dünya şampiyonluğunu sadece saniyenin %1’i farkla kazandı. 4x100 kadınlarda ise ABD takımında yer alan Allyson Felix, birinci geldikleri yarışta kariyerinin 15. madalyasını kazanarak tarihe geçti. Kadınlar uzun atlamada ise ABD’li Brittney Reese, 7.02’lik derecesiyle altın madalya elde etti. Reese, böylece 2009, 2011 ve 2013’ün ardından uzun atlamada 4. kez dünya şampiyonu oldu. Erkekler üç adım atlama finalinde birincilik kürsüsünde yine ABD vardı. Son Olimpiyat şampiyonu Taylor, 17.68’lik atlayışıyla üçüncü dünya şampiyonluğuna ulaştı. Kadınlar 200 metre finalinde, Hollandalı Dafne Schippers 22.05’lik süresiyle altın madalyanın sahibi oldu. Erkekler cirit atmada finalinde ise Alman Johannes Vetter kariyerinde ilk kez şampiyonluğa ulaştı. Şampiyona’nın en zorlu yarışı olan maraton yarışında Kenya’ya Dünya Atletizm Şampiyonası tarihindeki 5. altınını Kenyalı sporcu Geoffrey Kipkorir Kirui kazandırdı. Şampiyonanın son gününde kadınlar 50 kilometre yürüyüşün kazananı kendine ait dünya rekorunu 4:05:56’lık derecesiyle geliştiren Portekizli Ines Henriques oldu. Erkekler 50 kilometre yürüyüşünde ise altın madalya 3:33:12’lik derecesiyle şampiyona rekoru kıran 39 yaşındaki Fransız atlet Yohann Diniz’a gitti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler