Formula 1 tarihinde bir ilk... Artık hepsi sendikalı

Dünyanın en çok izlenen motor sporları organizasyonu olan Formula 1’de (F1) sendika dönemi başladı. Çarşamba günü tüm F1 pilotlarının ‘Grand Prix Sürücürler Birliği (GPDA) isimli sendikaya üye oldukları açıklandı.

Yayınlanma: 15.12.2017 - 10:07
Abone Ol google-news

20 pilotun birden sendikaya üye olmasının tarihte bir ilk olduğu, geçmişte farklı sebeplerden dolayı böyle bir durumun hiç yaşanmadığı belirtiliyor. Bugüne kadar farklı sebeplerden dolayı bazı pilotlar sendika dışında kalmayı tercih ediyordu.

2021’deki büyük kural değişiklikleri öncesinde Formula 1’de tüm taşların yeri değişiyor. motorsport.com sitesinin haberine göre Formula 1’i Bernie Ecclestone’den satın alan Amerikan Liberty Media, FIA ile birlikte sporu daha rekabetçi ve eğlenceli yaparak daha fazla taraftar çekmek istiyor. Bu süreçte pilotlar da kendi haklarını korumak istiyorlar. Sendikayla birlikte neler istediklerini dile getirecek olan pilotlar, aynı zamanda F1 Live gibi etkinliklere katılımları için daha fazla pay talep edecekler.

SENDİKA 1961’DE KURULDU

Hürriyet'ten Emre Özpeynirci'nin haberine göre GPDA isimli sendika 1961’de kuruldu ve 1970’lerde Jackie Stewart başta olmak üzere diğer isimlerin zorlamasıyla güvenlik konusunda önemli adımlar atıldı. 1980’lerdeki dağılmanın ardından sendika 1994’te Ayrton Senna ve Roland Ratzenberger’in San Marino’daki kazalar sonucu hayatlarını kaybetmelerinin ardından yeniden oluşturuldu. İlk başta grup güvenlik konularını tartışmak için kurulsa da, gittikçe ticari ve imaj hakları gibi konularda görüşülmeye başlandı. Böylece grubun varlığı daha ciddiye alınmaya başlandı.

WURZ FIA İÇİN ADAY

GPDA’nın yönetiminde şu anda Sebastian Vettel ve Romain Grosjean bulunuyor. Başkanlığı ise Alex Wurz yapıyor. Williams’ta görevi bulunan Wurz aynı zamanda GPDA’da göreve sahip. Wurz, 20 F1 pilotunu bu oluşuma katılmayı ikna ederek büyük bir iş başarmış oldu.Bu başarıyı Wurz’un gelecekteki kullanabileceği ve daha şimdiden 2021 FIA başkanlığı için aday olabileceği söyleniyor.

Son dönemde Jules Bianchi’nin ölümü, 2013’te Britanya GP’de yaşanan lastik sorunları ve son olarak 2016 sezonunun başındaki fiyasko ile sonuçlanan sıralama kural değişikliklerinin ardından GPDA sesini yükseltmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler