Küçük çaplı devrim

İlçeden çıkan ilk kupa şampiyonu Akhisar, gururu yaşıyor.

Yayınlanma: 11.05.2018 - 21:54
Abone Ol google-news

Kasabalarda akşam olduğunda, genelde hayat sokaktan çekilir, evlere yönelir. Ancak Ege’nin bir kasabası önceki akşam ‘topyekûn’ sokaktaydı. Kimi sokağında omuz omuza vermiş, kimi belediye önündeki dev ekrana kilitlenmiş, özdeşleştikleri takım için şampiyonluk şarkıları söylemek istiyordu. Yaptıkları ‘totemler’ karşılığını buluyor, Diyarbakır’da son düdük çaldığında futbolda “Türkiye kupası şampiyonu” Fenerbahçe’yi 3-2’yle dize getiren Akhisarspor oluyordu. Bir başka deyişle 18 milyon Avroluk bir ilçe takımı, değeri 100 milyon Avrolarla ölçülen takımları dize getiriyordu. Akhisar’ın köftesi, ününe ün katmış, İstanbul’un ‘lezzetlerine’ galebe çalmıştı! Şampiyonluk gecesini sokakta geçiren Akhisar, dün oldukça ‘uykusuz’ görünüyordu. Hemen herkesin gözleri kırmızıydı. Anlaşılan geceyarısı kutlamaları yetmemiş, eve gittiklerinde rakiplerinin başkan ve teknik direktörüne “TAMAM” tweet’leri atmak için de zaman harcamışlardı!

 

‘Biz bir tabuyu yıktık’

Zafer, kentin çehresini de değiştirmiş. Nasıl olmasın, yaptıkları küçük çaplı bir devrim! Ana cadde Tahir Ün’de volta atanların yürüyüşleri bile bir başka. Hergele Kahvesi’nde omuzlar gururdan arşa değecek gibi... Takımın taraftarlıkta ağır abileri “Emin Efe”, “Tariko” mutluluk sarhoşu. Trafik ışıklarına bakan birinin, kazara ağzından “yeşil” sözü çıksa, “siyah” diye bağıran bir grup mutlaka çıkıyor. Arkadaşları aradığında telefonları “şampiyon olmuş bir ilçenin insanı” diye açıyor “Akigolar”. Onlardan biri de ilçede ünlü bir köfteci dükkanı işleten Ali Osman Garipcan. Lafı hiç uzatmadan “Biz bir tabuyu yıktık” diyor. Esnaf olarak, takımlarının ilçeye yaptığı ekonomik katkının da farkında:

 

‘Sıra şimdi Avrupa’da’

“Bizim meşhur olan bir köftemiz, bir de zeytin ve yağımız vardı. Şimdi bu meşhurlara Akhisarspor da eklendi. Üstelik şampiyonlukla köftemiz ve zeytinimiz daha da ünlendi. Böylesi bir tanıtımı, ne kadar para harcasak yapamazdık.”Akhisar’da özgüven tavan yapmış durumda. İlçede çorbacı dükkanı işleten Mehmet Kalaycıoğlu, “Biz bu durumlara alışığız, final maçlarımızı hep kazanıyoruz” diye giriyor söze. 12 yaşından bu yana peşinde koştuğu Akhisar sayesinde deplasmanlara gide gele “gezgin” olmuş, neredeyse gitmediği il, ilçe kalmamış. Kupa şampiyonluğu, aynı zamanda Avrupa’nın kalburüstü kulüplerinin Ege’nin 167 bin nüfuslu ilçesine gelmesi demek. Nasıl olsa özgüven tavanda: “Türkiye’deki bütün büyük geçinen takımları dize getirdik. Sıra şimdi Avrupa’dakilerde!” Kalaycıoğlu, son cümleyi kurarken “nereden nereye” temalı bir kahkaha, istemsizce ortalığa yayılıyor.

Hedef kalıcılık

Akigo Bar’ın girişinde, final maçını izlemeye davet eden, ama skorunu da veren bir kara tahta asılı. Yazıyı maçtan 8 saat önce yazdığını belirten Abbas Kıs, “Skor içime doğdu. Ben Konyalıyım ama Konya’nın maçına gittiğimi hatırlamıyorum. Akhisar’ınsa her maçına giderim” diyor. Akhisar’da her iki esnaftan üçü köfteci. Bu işi yapanlardan İlksen Nelik, “Akhisar köftesinin tadına bir bakan, mutlaka bir daha gelir yer” diyor. Ancak sözleri köfte tanıtımı kadar masum değil, sözlerinin devamı rakibe göndermeymiş: “Bakın Fenerbahçe’ye, nasıl sevdiler. Önce Manisa’da, sonra İstanbul’da, yetmedi bir de Diyarbakır’da Akhisar köfte yediler!”. Akhisar’ın önce Süper Lig’de kalıcı olması, sonrasında örnek bir başarıya imza atması, ilçedeki İstanbul takımlarını tutma geleneğini de önemli ölçüde parçalamış durumda. Kardeşinin adını “Rıdvan” koyduracak kadar yaşamının önemli bölümünü “Fenerbahçeli” geçiren bir Akhisarlının sözleri, durumu özetliyor: “Maçtan sonra 63 yaşındaki annem kendini sokağa attı ve meydanda “Yeşil, siyah!” diye bağırdı. Liseden arkaraşlarıyla karşılaştı sokakta, onlarla birlikte yürüdü. Akhisarspor’un kazandığı değil, kazandırdıkları bizim kıymetlimiz. Herkes kendini öykünün içinde hissetti. Bu kupa yolumuza bir taç oldu.”

Mağrur Akhisar

Akhisar sokaklarında bugünlerde Akhisarlılar değil, ete kemiğe bürünmüş bir “gurur” dolaşıyor, Türkiye kupasını kazanan ilk ve tek ilçe takımı olmanın gururu... “Mağrur” Akhisarlıların, bir de “Köfte ekmekle bu işler olmaz” diyen yorumculara mesajı var: “Akhisar köftesinin tadını herkese baktıracağız.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler