Sri Lanka'da kiliseler ve otellerde patlama: Ölü ve yaralı sayısı artıyor

Paskalya Yortusu kutlamalarının yapıldığı ülkede kiliseler ve oteller intihar eylemlerine hedef oldu. Sekiz noktaya düzenlenen saldırılarda aralarında 2 Türk’ün de bulunduğu en az 207 kişi yaşamını yitirdi.

Yayınlanma: 21.04.2019 - 08:19
Abone Ol google-news

<video:1355532>

 

 

Güney Asya ülkesi Sri Lanka dün, iç savaşın sona erdiği 2009’dan bu yana en büyük saldırılarla sarsıldı. Hıristiyanların en büyük bayramı olan Paskalya Yortusu kapsamında kutlamaların yapıldığı ülkede kiliseler ve otellerin de aralarında bulunduğu 8 noktaya düzenlenen intihar saldırılarında ikisi Türk en az 207 kişi yaşamını yitirdi, 450’den fazla kişi ise yaralandı. Yaşamını yitirenler arasında en az 30 yabancı ülke vatandaşının bulunduğu kaydedildi.
Saldırılarda Paskalya ayinlerinin düzenlendiği Kochchikade’de St. Anthony’s, Katana’da St.Sebastian ve Batticaloa’da bir kilise ile başkent Kolombo’daki beş yıldızlı üç oteli hedef oldu. Ardından Kolombo’nun banliyölerinde iki ayrı saldırı daha düzenlendiği haberi geldi.



DEHŞETTEN HEMEN SONRASI KAMERADA - VİDEO

<video:1355611>


<haber-dikey:1355600>

8 kişi gözaltında
Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe, “korkakça” olarak nitelendirdiği saldırıları kınadığı konuşmasında, “Tüm Sri Lanka halkına bu trajik dönemde bir arada ve güçlü kalmaları çağrısında bulunuyorum” ifadelerini kullandı. Ülkedeki Katoliklerin lideri konumundaki Başpiskopos Malcom Ranjith, hükümete “sorumluları en güçlü şekilde cezalandırma” çağrısı yaparken Sri Lanka halkına da “barışı ve huzuru koruyun” diye seslendi. Savunma Bakanlığı saldırıların devam etme ihtimaline karşı bugün sabaha kadar sokağa çıkma yasağı ilan ederken asılsız haberlerin yayılmasını önleme amacıyla sosyal medya uygulamalarına geçici erişim engeli koydu.
Savunma Bakanı Ruwan Wijewardane, saldırılarla ilişkili olduğu şüphesiyle 8 kişinin gözaltına alındığını, olayın ardında sadece bir grubun bulunduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Yerel medyada ise saldırıyı IŞİD veya Tamil Kaplanları’nın düzenlemiş olabileceği yorumları yer aldı. IŞİD’in Irak ve Suriye’de etkinliğinin azaltılmasının ardından ülkeye geri dönen militanların tehdit oluşturabileceği endişesi gündeme yansımıştı.
Sri Lanka’da ayrılıkçı Tamil Kaplanları ile hükümet güçleri arasında 1983 yılında başlayan iç savaş, örgütün yenildiğini ilan etmesiyle 2009 yılında sona ermişti.


PATLAMA ANI KAMERADA - VİDEO

<video:1355920>

 

Tepki yağdı
Ülkeyi yasa boğan saldırıların ardından çok sayıda dünya liderinden de kınama mesajları yükseldi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Twitter’dan yaptığı paylaşımda “Bu saldırı tüm insanlığa karşı yapılmıştır. Saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve tüm Sri Lanka halkına şahsım ve milletim adına başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyorum” ifadelerini kullandı. Hindistan Başbakanı Narendra Modi ise saldırıya ilişkin kınama açıklamasında “Bölgemizde böyle bir barbarlığa yer yok. Hindistan, Sri Lanka halkı ile birlik içerisinde” diye konuştu. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de saldırılardan “korku ve büyük üzüntü” duyduğunu belirtti ve Avrupa Birliği’nin Sri Lanka’ya yardıma hazır olduğunu söyledi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı Theresa May, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve ABD Başkanı Donald Trump da saldırıları kınadı. Katoliklerin ruhani lideri Papa Françesko da katliam nedeniyle “Hıristiyan dünyasına baş sağlığı” diledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler