Fransızlar için büyük tehdit; Kurşun!

Çevre sorunu, artık neredeyse dünya üzerinde ki her ülkeyi etkiler duruma geldi.Bu ülkelerden biri olan Fransa da hava kirliliği, kimyasal atıklar gibi bir çok çevre sorunuyla karşı karşıya.

Yayınlanma: 22.08.2014 - 13:31
Abone Ol google-news

 Fransa hava kirliliği, kimyasal atıklar gibi bir çok çevre sorunu ile savaşırken, bunların yanında bir de “çocukların kurşuna maruz kalması yani kandaki kurşun oranının; litrede 100 microgramın üstüne çıkması” ile başa çıkmaya çalışıyor. Fransa’nın önde gelen kurumlarından CSTB ile l’EHESP’in yaptığı araştırmaya göre, 6 ay ile 6 yaş arasındaki 484 hanenin çocuklarının kurşuna maruz kaldığı tespit edilmiş.

Çözüm için üretilen çalışmalarsa ikiye ayrılmış durumda. Öncelikle, bazı hastenelerde bu hastalıkla ilgili özel bölümler açılıyor. Çalışmanın diğer aşaması ise çocukların sıkça bulunduğu yerlerden, yani oyun alanlarından toz halinde bulunan kurşunu çekmekten geçiyor. Peki bu kurşun buralara nasıl bulaşıyor? Bunun en büyük nedeni Fransa’daki boyaların yüzde 24 oranında kurşun içermesi. Bu oran Fransa’da çok tartışılıyor ve azalması için çalışmalar da kısa süre önce başladı. Ayrıca evlerin dışına yapılan duvar kaplamalarında da kurşun oranının fazla olduğu belirtiliyor.

Peki bu hastalığın zararları neler? Öncelikle eğer bu oran çok fazla olursa zehirlenmeye yol açıyor ve hayatı olumsuz etkileyebiliyor. Ayrıca kandaki kurşun oranı her arttığında (bu artış yine litrede 100 microgramdan fazla olmalı) IQ puanında 1’den 5’e kadar düşüşe neden oluyor. Ancak umut verici gelişmeler de yaşanmıyor değil. Yetkililer 95-96 neslinde yüzde 2.1 olan hastalık oranının, şimdilerde yüzde 0.11’e kadar gerilediğini belirtiyor ancak hastalık halen yok edilebilmiş değil. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler