Palamutlar Nerede?

Metro Toptancı Market ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı işbirliğiyle gerçekleştirilen “Palamutlar Nerede?” projesi ile palamutların göç yollarının güncellenmesi hedefleniyor. Bu sürdürülebilirlik projesi ile hedef, palamut türünün devamlılığının koruma altına alınması.

Yayınlanma: 24.08.2014 - 13:35
Abone Ol google-news

Doğa, artık çok net tepki veriyor. Özellikle denizlerimiz. Balık türlerinin yok olması günümüzün ciddi sorunlarından biri. Metro Toptancı Market ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), balık türlerinin yok olmasına karşı bir çalışma yürütüyor şimdilerde: “Palamutlar Nerede?” Değişik nedenlere bağlı olarak stokları yıpranan palamut balığının sürdürülebilir avcılığının hedeflendiği proje kapsamında markalanan ilk palamutlar da Beykoz'daki tarihi Dalyan'dan denize bırakıldı bile. Proje aracılığıyla Akdeniz ve Karadeniz ülkeleri arasında göç eden ve stokları bilinmeyen palamut balığının korunması için uluslararası bir koruma anlayışı geliştirilmesi amaçlanıyor. Yeni bilgilere ulaşmak, sürdürülebilir avcılığa bilimsel katkıda bulunmak ve sadece avlayan değil, tüketenlere de bilgi aktarımında bulunmak projenin hedefleri arasında. Metro Toptancı Market Genel Müdürü Kubilay Özerkan, projenin gelişimini bakın nasıl anlatıyor: “Metro olarak, lüferle ilgili “Kızına Bak Anasını Al” sloganıyla bir proje başlatmıştık. Bu projeyle çinekop ve sarıkanatı hiçbir yasal zorunluluğumuz olmadığı halde, ciro kaybını göze alarak satmama kararı almıştık. Bu adımımızla büyük kitlelerden büyük destek aldık. Yine o dönemde balıkla ilgili projelerimizin devam edeceğine dair söz vermiştik. Üç yıl sürecek “Palamutlar Nerede?” projesiyle de bu sözümüzü tutuyoruz.” TÜDAV başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk ise “İskenderun, Çanakkale, Gökçeada ve Samsun'da yapılacak palamut markalaması ile bu balığın göç yollarını daha iyi anlamış olacağız. Ayrıca 1954'te yapılan ilk markalamanın bu kadar önemli bir balık için 55 yıl sonra yeniden yapılması hem üzüntü hem de sevinç kaynağımız” diyor.

Proje kapsamında her yıl bin 500 adet olmak üzere, toplam 4 bin 500 palamut markalanıp denize bırakılacak. Boyu ölçülen balıkların üzerindeki markada, TÜDAV'ın irtibat bilgileri ve marka numarası yer alıyor. Bu balıkları bulan kişi, kurum ve balıkçılar TÜDAV ile irtibata geçmeleri durumunda sembolik hediyelerle ödüllendirilecek. Ayrıca markalanan balıkların bulunması için bilgilendirici afiş ve broşürler hazırlanıp balıkçı, birlik, kooperatif ve derneklere dağıtalacak. Proje ile ilgili gelişmeleri öğrenmek, göç yollarını takip etmek isteyenler, www.palamutlarnerede.org sitesinden yararlanabilir. Bu araştırma sonunda bir de kapsamlı bir kitap hedefleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler