Karaburun ve Kilyos tehlike altında!

İstanbul Kilyos ile Karaburun bölgesi arasında yapılması planlanan 3. Hava alanı projesi hayata geçerse, bölgedeki 50 milyar dolarlık ham madde kaynaklarının kullanılamayacağını ve bölgedeki canlı hayatın yok olabilir.

Yayınlanma: 24.08.2014 - 14:35
Abone Ol google-news

Sivas Platformu Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Patlayıcı Mühendisliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Maden Y. Mühendisi Prof. Dr. Ali Kahriman, 3. Hava alanının yapılması planlanan Kilyos’tan Karaburun’a kadar olan bölgede maden ruhsatları bulunduğunu belirterek, projenin gerçekleşmesi halinde oluşumu 50 milyar dolarlık ham madde kaynaklarının kullanılamayacağını ve bölgedeki canlı hayatın yok olacağını söyledi. Kahriman yayınladığı bültende, oluşumu 5-10 milyon yılı bulan kömür, kil, kum ve kalker gibi oluşan ham madde kaynaklarının bulunduğu ve son yirmi yıldır uygulanan çevre dostu yaklaşımlarla bilimsel ve ekolojik dengeler gözetilerek rehabilite edilen bölgedeki canlı hayatın yok olacağını vurguladı. İstanbul Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanlığı yaptığı dönemde,  öğrencilerle birlikte 'çevre dostu madencilik' çalışması yaparak bölgede yapay göl, gölet ve ağaçlar oluşturduklarını, bu sayede yaşamın yeniden canlı bir hale döndüğünü belirten Kahriman, bölgenin yapılaşma yerine bir an önce mili parklara dönüştürülmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca Kahriman, İstanbul’la ilgili projelerin İstanbul’un nüfusunu iki katına çıkaracak olmasını eleştirilerek şunları söyledi:
“Kanal İstanbul 3. Köprü ve 3. Havaalanı Projeleri’nin’ lokasyonlarına göz attığımızda ne yazık ki ekonomik, sosyal ve kültürel boyutuyla eleştirisi bir yana, konsantrasyona yöneldiği ve İstanbul’a yeni bir İstanbul katacak bir konseptte olduğu anlaşılmaktadır. Amaç bu projeler sonucunda İstanbul’da yeni bir özerk yapı mı kurmak? Yoksa İstanbul’u çok uluslu bir yapıya mı kavuşturmak? Değilse; bilerek ya da bilmeyerek Anadolu insansızlaşmaya yol açacak bir adımla karşı karşıya kalmıştır.”
  İnsanın doğaya karşı mutlak egemenliği ile birlikte kara, deniz ve havada oluşan değişimin, diğer canlı türlerinin aleyhine işlediğine dikkat çeken Ali Kahriman, “Yeryüzünde en az bizim kadar yaşama hakkına sahip olan diğer canlılar bu süreçten olumsuz etkilenmekte, genetik çeşitlilik giderek azalmakta ve türler, evrimsel potansiyellerini yitirmektedir. Bu sebeple  söz konusu bölgede 3. Hava alanının gerçekleşmesi halinde canlı hayatı olumsuz bir şekilde etkilenecektir.” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler