Turnalar hep uçsun!

Nesli tehlike altındaki turnaların yaklaşık 10 bini Çukurova Deltası’nda kışlıyor!

Yayınlanma: 24.08.2014 - 20:50
Abone Ol google-news

Çukurova Deltası, Türkiye üzerinden göç eden turnaların kışı geçirmek için uğradığı en önemli duraklardan biri.Deltadaki lagünler Turnalar için geniş ve geceleme alanları sunarken, bir yandan da tarım alanları göçleri için gereken besin kaynağını sağlamalarında büyük besin kaynakları oluyor.

Turnalar Türkiye’de hem üreyen, hem geçiş yapan hem de kışlayan bir tür. Ancak nesli tehlike altında. Çünkü deltada turnalara yönelik tehditlerin başında turnaların uyumaları ve dinlenmeleri için kullandığı yerlerde otlatma, balıkçılık, su rejimine müdahale ve yasa dışı avcılık gibi faaliyetler geliyor. Bu yüzden WWF-Türkiye tarafından Brisa’nın desteğiyle Çukurova Deltası’nda yürütülen Turnalar Hep Uçsun Projesi’nin Kasım 2013-Şubat 2014 dönemi kışlama araştırması tamamlandı. Turnaların popülasyonunu ve güncel durumlarını araştıran Proje, Türkiye’de bir kışlama alanında yapılan en kapsamlı çalışma niteliğini taşıyor. Arazi çalışması Kasım ayında yeniden başlıyor. 

WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak; Bugüne kadarki araştırmaların, bölgede kışlayan turna sayısının azami üç bin olduğunu söyledi. Proje çerçevesinde yapılan çalışmalarla elde edilen verilerin bu sayının üç katını gösterdiğini ve yapılan çalışmanın kapsamı, alanda kışlayan turnaların popülasyonunu daha kesin bilgilerle ortaya koyduğunu söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon