Helsinki otomobilsiz bir kent olmaya hazırlanıyor

Helsinki belediyesi şaşırtıcı bir projeyle ortaya çıktı. “On yıl içinde, kentte otomobil kullanmaya fazla gerek kalmayacak.” diyorlar. Fantastik bir iddia!

Yayınlanma: 01.09.2014 - 12:39
Abone Ol google-news

Projenin temelinde “İsteğe bağlı haraketlilik” kavramı yatıyor. Nedir bu? Sistem şöyle çalışacak: Günün herhangi bir saatinde bir yerden bir yere mi gideceksiniz? Bir numaraya akıllı telefonunuzla (smartphone) ulaşacaksınız ve yolculuk talebinizin başlangıç, bitiş bilgilerini aktaracaksınız. Sistem size anında seçenekler sunacak. Bunlardan birini seçeceksiniz ve sistemin yaptığı yönlendirmeye göre ulaşım sistemine ulaşacaksınız.

Bunu biraz daha açalım. Şimdiki ulaşım sisteminde, değişik araçları işleten farklı kuruluşlar var. Bunlar araçların saatlerini, nereden nereye hangi yollardan gideceklerini kendilerince programlayıp düzenliyorlar. Siz buna ayak uyduruyorsunuz; siz bu sistemin ayağına gidiyorsunuz.

Helsinki’nin hazırlığını yaptığı sistemde bunun tam tersi geçerli olacak. Hizmet sizin isteğinize göre biçimlenecek. Yani, ulaşım hizmeti sizin ayağınıza gelecek. Düzeni yönetecek bilgisayar sistemi sizin isteğinizi öğrenince kontrolü altındaki araçların nerede olduğunu, nereye gittiğini tarayacak, sizin beklentinize en uygun çözüme karar verip size önerecek. Yalnız dikkat! Burada her türlü toplu ulaşım aracını bütünleşik olarak içine alan bir sistemden söz ediyoruz. Otobüs, minibüs, taksi, vapur, ne varsa. Hatta belki de bisiklet. Size “Şu noktada şundan inip buna binin” denilebilecek ve bir tek ücret söz konusu olacak. Sistem 2025’te devreye girecek biçimde planlanıyor.

Tabii yanıtı, şimdilik, açıkça bilinmeyen bazı sorular var. Örneğin acaba ulaşım ücretinin hayli pahalı çıkması olasılığı var mı? Sistem kent merkezinin dışındaki banliyö gibi düşük yoğunluklu yerlerde de etkili olabilecek mi?

Ancak kentin sokak ve caddeleri şimdilerde o kadar tıkalı ki, halkın bu sistemle ferahlayacağı ve ona sahip çıkacağı düşünülüyor. Üstelik genç kuşaklar otomobilli ulaşıma rağbet etmiyorlar artık.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler