Suriyelilere karşı kampanya faydasız

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın son dönemce sıkça dile getirdiği ‘Bazı Suriyelilere vatandaşlık verilmesi’ konusunu uzun yıllar Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği’nde görev alan İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi Başkanı Metin Çorabatır ile konuştuk.

Yayınlanma: 11.07.2016 - 19:20
Abone Ol google-news

Çorabatır, “Cumhurbaşkanı vatandaşlık konusunu dile getirmeye başladığından beri sosyal medya ve bazı gazetelerde Suriye aleyhtarlığı başladı. Plajda eğleniyorlar diye vatandaşlık konusunun Suriyeliler aleyhinde bir kampanyaya dönüşmesi ne Türklerin ne de Suriyelilerin işine yarar” dedi.

-Türkiye’deki Suriyelilere vatandaşlık verilmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Mülteci hukuku açısından mültecilere ev sahibi yapan ülkelerin vatandaşlık verme sorumluluğu olmamasıyla birlikte, Cenevre Anlaşması’ndaki 34. maddede devletlerin mültecilere vatandaşlık verilmesi teşvik ediliyor. Mültecilik neticede geçici bir statü. Bu açıdan bu son gelişmeye pozitif bakılabilir. Fakat burada pratik bir sorun var. Daha bu insanlara herhangi bir mülteci statü vermedi. Geçici koruma altında deniliyor. Dolayısıyla daha mülteci olmadan vatandaşlığa atlama ne kadar doğru bilemiyorum. Sadece Suriyeliler hatta Suriyelilerin bir bölümü için çıkan bir yasa ayrımcılığa yol açabilir. Cenevre sözleşmesi tam olarak uygulanmalı. Tam olarak bundan bahsediyorum. Mülteci statüsü, seçme ve seçilme hakkı dışında pek çok hak tanıyor.

-Erdoğan Suriye halkını kullanmak mı istiyor? Bu sürecin ardında bir art niyet olduğunu düşünüyor musunuz?

Cumhurbaşkanı’nın ardarda gelen açıklamaları var ama detayları yok. Çifte vatandaşlıktan bahsediliyor. Suriye vatandaşlığından çıkmaları gerekecek mi? Herkesin otomatik olarak başvuracağını sanmıyorum, çünkü kaybedecekleri şeyler olacaktır. Cemil Bayık’ın ‘Kuzey Kürdistan’a Suriyeliler yerleştirmesin’ demesi de ırkçı bir tavır. O da etnik temizlik mantığının başka bir boyutu. Tıpkı 1930’larda Yahudiler’in Trakya’da istenmemesi gibi.

-Son zamanlarda bazı gazetelerde Suriyelilere aleyhinde yapılan yayınlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Sahilde bir grubun ‘Suriye’ diye bağırması, halkın bir kesimi tarafından milliyetçilik olarak görüldü.

Cumhurbaşkanı vatandaşlık konusunu açtığından beri sosyal medya ve bazı gazetelerde Suriye aleyhtarlığı başladı. Hükümetin sundukları açıklanmalı. Plajda eğleniyorlar diye vatandaşlık konusunun Suriyeliler aleyhinde bir kampanyaya dönüşmesi ne Türklerin ne de Suriyelilerin işine yarar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler