‘Süslüman’lara tepki var

Kandilli’deki Cemile Sultan Korusu’nun havuz başında, moda bağımlısı muhafazakârlara yönelik moda günü vardı. Tarz-ı Bahar adıyla gerçekleştirilen organizasyonda 10 ‘mutaassıp’ modaevinin koleksiyonları ilk kez sergilendi. Başbakan Davutoğlu’nun eşi Sare Hanım defileye çelenk gönderdi. Kapıdaysa organizasyona protesto vardı.

Yayınlanma: 03.05.2015 - 13:45
Abone Ol google-news

Kandilli’deki Cemile Sultan Korusu’nun havuz başında Yeni Türkiye’nin ilk muhafazakâr moda günü vardı. İstanbul Ticaret Odası sponsorluğunda Tarz-ı Bahar adıyla dün gerçekleştirilen organizasyonda podyumda Türkiye’nin 1980’lerden itibaren kurulan 10 ‘mutaassıp’ modaevi ve markasının 10’ar parçalık koleksiyonları gösterildi. Ana akım Türk medyasındaki ilk başörtülü kahramanların yer aldığı ‘Huzur Sokağı’ dizisinin de kostüm danışmanı olan Esra Seziş Kiğılı’nın projesi olan defilede Kiğılı’nın isteğiyle muhafazakâr kıyafetler tesettür kullanılmadan sergilendi. Defileyi birlikte izlediğim Kiğılı, podyumda koleksiyon sergileyecek markaları ‘tesettürlü kadının en sıkıntı çektiği alan’ olarak nitelendirdiği abiye giyime uzmanlaşanlar arasından seçmişti.

Kırmızı kurdelalı VIP

Yeni Şafak gazetesi yazarı Fatma Barbarosoğlu’nun kınaması işe yaramış olacak ki, ‘moda günü’ Hüsn-ü Hat sergisiyle başladı. Aralarında devlet erkanının eşleri ve kızlarının da bulunduğu 1500 kişinin davetli olduğu organizasyonda kırmızı kurdelayla çevrili ‘VIP’ alan boş kaldı. Fakat markalar arasında podyuma çıkan sunucu, davete katılamayan ‘VIP’lerden gelen tebrik mesajlarının arasında Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Hanım’ın gönderdiği çelengi de anons etti.

‘Süslüman’lar ön sırada

Yeni Türkiye’nin elit kadınlarının defileye ilgisi azdı ama ‘süslüman’ adı verilen moda bağımlısı muhafazakâr kadınlar defilenin ön sırasında illa platform topuklu ayakkabıları ve ful makyajlarıyla hazır bulundu. Özge Ulusoy ve Serdar Ortaç’ın eşi Chloe’nin yanı sıra 40’a yakın modelin başörtüsü kullanmadan çıktıkları podyumda ‘tafta ve el işleme’ yoğunluklu, balon etekli, bol oyuncaklı kıyafetler Rihanna’nın ‘Diamond’ gibi şarkılar eşliğinde sergilendi. Podyumda gösterilen modeller çağın gerisinde kalmış, kendi müşteri kitlelerini bile anlayamamış modacıların elinden çıkmıştı. Çünkü izleyiciler türbanla ‘moda’yı birleştirecek onlarca alternatif bulmuştu. Yeni Türkiye’nin bu şık organizasyonuna katılan 400’e yakın davetli arasında smokin giyenler, püsküllü etekle salınanlar, abiye tuvalet kullananlar, feraceyi geometrik desenlisinden seçenler hatta çarşafı dantelle süsleyenler bile vardı.

‘Örtüyü sekülerleştiriyorlar’

Defilenin yapıldığı korunun giriş kapısındaysa Söz Eylem Platformu ile Adalet ve Erdem Kulübü’nün protestosu vardı. Ellerinde pankart tutan tesettürlü genç kızlar ‘’Geçtiğimiz senelerde ‘İslami Moda Dergileri’ ile başlayıp, bugüne bahar defilesi olarak gelen ‘tesettür modası’ Müslüman kadının kimliğine vurulmaya çalışılan bir darbedir!’’ dedi. Protestocular “Zihinleri günümüzün modernist ve kapitalist algılarına esir düşmüş muhafazakâr camianın, Allah’ın kadının metalaştırılması üzere emrettiği örtüyü bile sekülerleştirme çabası akıl tutulmasıdır.” yazılı bildiriyi dağıttı. Organizasyonu gayri İslami olarak nitelendiren protestocular, defilelerin Müslüman kadının değersizleştirme çabası olduğunu yineleyerek tüm Müslümanları bu ve bunun gibi girişimlere gerekli tepkiyi göstermeye davet etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler