Tansiyonu düşürme çabası

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Davos’taki açıklamalarının ardından, İsrail ve Türkiye Dışişleri Bakanlıkları arasındaki telefon diplomasisi hızlandı. İsrail Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Aaron Abramovich dün Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ertuğrul Apakan ile bir telefon görüşmesi yaptı.

Yayınlanma: 02.02.2009 - 19:12
Abone Ol google-news

İsrail ve Türkiye Dışişleri Bakanlıkları arasındaki telefon trafiğinin Erdoğan’ın sert çıkışının yaşandığı perşembe akşamından bu yana müsteşar yardımcısı seviyesinde sürdürüldüğü öğrenilirken, hem Türk, hem de İsrail makamları yanlış anlaşılmaya neden olmaması için büyükelçileri Dışişleri Bakanlıklarına çağırmadı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Erdoğan’ın açıklamasının ardından, Tel Aviv ile Ankara arasındaki telefon trafiği hızlandı. Başbakan’ın Davos’ta açıklamalarda bulunduğu perşembe akşamından itibaren, iki ülke Dışişleri Bakanlıkları arasında yoğun diplomasi trafiği gerçekleştirildi.

Erdoğan’ın açıklamalarının ardından, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in telefon ederek üzüntüsünü bildirmesiyle birlikte, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Feridun Sinirlioğlu’nun İsrail’deki muhataplarını arayarak, sıkıntının “Gazze: Ortadoğu’da Barış Modeli” adlı oturumun yönetiminden kaynaklandığını ilettiği bildirildi. Temasların o günden bu yana, müsteşar yardımcısı ve genel müdür seviyesinde sürdürüldüğü bildirildi.

Bu teknik temasların sonuç vermesi ve iki ülke arasındaki ilişkilerin büyük oranda eski seyrinde izlemeye başlaması üzerine, İsrail Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Aaron Abramovich’in de, dün Müsteşar Ertuğrul Aparakan’ı arayarak, söz konusu sürecin kriz haline getirilmeden çözülmesi nedeniyle tebrik ettiği bildirildi.
Büyükelçiler çağırılmadı

Öte yandan, Erdoğan’ın, Peres’e sert çıkışının hemen ardından yine iki ülke Dışişleri Bakanlıkları arasındaki telefon görüşmeleri kapsamında sağlanan uzlaşı gereği, ne İsrail ne de Türkiye, başkentlerinde bulunan büyükelçileri bakanlığa çağırmadı. Bu yaklaşımın da kamuoyuna iki ülke ilişkilerinde kriz var havasını yansıtmamak için benimsendiği belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler