Taraflı yargının adaleti olmaz!

Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a yazdığı mektup ve Cumhurbaşkanına hakaret suçunun kaldırılması için Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuru nedeniyle “sürgün yiyen” Karşıyaka Hakimi Murat Aydın, İzmir Barosu tarafından plaketle onurlandırıldı. Aydın "Son seçimlerde bugünkü kurula karşı aday olan bütün arkadaşlarımızın yerleri değiştirildi. Bu anlayış demokratik, ne hukuk ne de meslek ilkelerine uymaktadır. Tarafısız ve bağımsız olmayan bir yargıdan adalet beklemek mümkün değil" dedi.

Yayınlanma: 08.06.2016 - 15:39
Abone Ol google-news

 

Sorunun kendisi ya da diğer meslektaşlarının atanması değil, yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığına yapılan müdahale olduğunu vurgulayan Aydın, şunları söyledi:

“Burada önemli olan şey, bir yargı mensubunun hakimlerin, savcıların verdikleri kararlardan, gösterdikleri tavırlardan dolayı hiçbir sebep ileri sürülmeksizin atanabilmeleri, tayin edilebilmeleridir. Yargı mensuplarının teminatı kendi teminatımız değil, yurttaşların teminatıdır. Tarafsız ve bağımsız olmayan bir yargıdan adalet beklemek mümkün değil. HSYK'nın son kararnamesi ceza kararnamesidir. Özellikle yargı içinde örgütlenmeye çalışanlara yönelik bir cezalandırma başlatmıştır. Ben YARSAV Başkan Yardımcısı olmama rağmen tayin edildim. Son HSYK seçimlerinde bugünkü kurula karşı aday olan bütün arkadaşlarımızın yerleri değiştirildi. Bu anlayışın ne demokratik ne hukuk ne de meslek etiği anlayışına uygun olmadığını çok açık ortada. Önemli olan şu, herkes gelip geçer, hepimiz bir yerlerde çalışırız, izler bırakırız ama biz mesleğimizi, onurla, dürüstlükle yerine getirmeye devam edeceğiz, sesimizi duyurmaya devam edeceğiz. Başka bir yere gittiğimizde başka biri olmayacağız. Biz yine mesleğimizi yapacağız. Önemli olan yanlışlıklara karşı çıkabilmektir. Yanlış olduğunu düşünmek yetmez bunu göstermek gerekir.”

Aydın'a plaketini İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan sunarken, “HSYK'nin neredeyse tamamı yürütme organının eline geçti. Bu iktidar zamanında mesleğimize karşı yapılan saldırılar, hukuksuzluklar tavan yapmıştır. Başta hukukçular olmak üzere herkesi bu güzel ülkemizde hukukun üstünlüğünün ve yargı bağımsızlığının sağlanması anlamında özveriyle çalışmaya davet ediyorum” dedi.

Karşıyaka Hakimliği'ne tayin edilen YARSAV Genel Sekreteri Hakim Ayşe Sarısu Pehlivan da konuşurken gözyaşlarına hakim olamayarak, “Biz bu mesleğe girerken her yerde çalışmayı göze aldık ama bizden biat etmemiz istendi. Biz biat etmedik, hukuk mücadelesinde hak ve hukukun teminatı olarak görevimizi yapmaya her yerde devam edeceğiz” diye konuştu.

Hukukçular, plaket töreninde Aydın'ı uzun süre alkışladı.

Öte yandan İzmir Çağdaş Avukatlar Grubu üyesi avukatlar da Aydın'a Karşıyaka Adliyesi'nde destek ziyareti gerçekleştirdi. Avukatlar, “Kararları siyasal iktidarlarca beğenilmeyen hakim ve savcıların görev yerlerinin değiştirilmesi, yargı bağımsızlığı ve hakim teminatı esaslarına aykırıdır. Bu atamaların, cezalandırma amacı taşıdığı, kuşku götürmez bir gerçektir” açıklamasını yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler