TBMM açılışında da aynı... Erdoğan yine 'sinir' oldu

Erdoğan, yeni yasama yılının açılış konuşmasında Kürt sorununun çözümsüzlüğünden HDP ve PKK’yi, koalisyon kurulamamasından ise muhalefeti sorumlu tuttu

Yayınlanma: 01.10.2015 - 15:05
Abone Ol google-news

<video:379615>

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TBMM’nin yeni yasama yılının açılışında yaptığı konuşmada, Kürt sorununun çözümsüzlüğünden HDP ve PKK’yi, 7 Haziran sonrasında koalisyon kurulamamasından ise tüm muhalefet partilerini sorumlu tuttu. TBMM, Erdoğan’ın yeni yasama yılının açılış konuşmasının ardından, AKP’nin önerisiyle, 1 Kasım seçimleri sonrasına kadar tatile girdi. Erdoğan’ın konuşması ana başlıklarıyla şöyle:

Fatura muhalefetin

“Siyasi partilerin varoluş gayesi, siyasal alanı savunmak ve temsil görevlerini en iyi şekilde yerine getirmektir. Siyaset dışı saiklerle bu alanı boşaltan, görev üstlenmekten kaçınan siyasi partiler kendi varlıklarını inkâr ediyor demektir. Kimse siyasal alanda ortaya çıkartılan boşluğun faturasını Cumhurbaşkanlığı başta olmak üzere, başka yerlere kesmeye çalışarak sorumluluktan kaçamaz. Bir kez daha vurgulamak isterim ki Türkiye’nin sorunlarının çözümünü siyasetin dışında, siyaset dışı odaklarda aramak bu ülkeye ve bu millete yapılacak en büyük kötülüktür.”

Paralel eleştirisi

“Bu rekabetin ülkenin ve milletin aleyhine sonuçlar doğuracak bir zemine kayması kabul edilemez. Milletin dışında güç odaklarına, özellikle de terör örgütlerine, paralel yapılara sırtlarını dayayanlar, bunlar üzerinden algı operasyonlarına girişenler millete ve hukuka hesap vermekten kurtulamayacaklardır.”

Medyayı suçladı

“Kimi siyasiler, kimi medya kuruluşları, kimi hain ve harici odaklar terör örgütünü desteklese de Türkiye, istiklal ve istikbal mücadelesinden kesinlikle taviz vermeyecektir. Kimin gerçekten teröre karşı mücadele verdiğini, kimin de terörün yanında, arkasında durduğunu, terörü perdelediğini görmektedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin askerini, polisini, korucusunu, A şahsının, B şahsının askeri, polisi, korucusu gibi göstermek teröriste alenen sahip çıkmaktır.”

Silahlar betona

“Çözüm süreci, 78 milyonun kardeşliğini tesis etme noktasında bir son aşamaydı. Bu süreçte silahların bırakılması gerekiyordu. Örgüt bunu yapmadı. Devlet, terör örgütüne hangi dilden anlıyorsa o dilden cevap veriyor. Bu örgüt ülkemiz ve milletimiz için tehdit olmaktan çıkartılana, silahlar gömülüp üzerine beton dökülene kadar, bu mücadele sürecektir.”

PYD’yi saymadı

“DAİŞ, PKK, DHKP-C vesaire, adı ne olursa olsun sırf Türkiye’ye zarar veriyor diye terör örgütlerini destekleyenler bilsinler ki, gün gelecek, bu namlular onlara da dönecektir.

MHP’YE MESAJ MI?

Erdoğan’ın TBMM’nin yeni yasama yılı açılış konuşmasında, öldürülen MHP Genel Sekreteri, Gün Sazak’ı da anması dikkat çekti. Bu tavır, Erdoğan’ın seçim hükümetine giren ve MHP’den istifa eden Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ile MHP tabanına “mesaj” olarak yorumlandı.

HDP YİNE HEDEFTE

“Bir siyasi parti başkanının, büyük sorumsuzluk olarak değerlendirdiğim çağrısıyla başlayan 6-8 Ekim olaylarında 50 vatandaşımız hayatını kaybetti. O günlerde, Ayn el-Arab veya Kobani olarak adlandırılan bölgeye yönelik DEAŞ saldırıları konusunda, ABD Başkanı Sayın Obama’nın aktardığı bir bilgiyi kamuoyuyla paylaşarak bölgenin her an düşebileceğini ifade etmiştim. Bu sözümü çarpıtan bölücü terör örgütü mensupları ve onlarla aynı çizgide hareket eden diğer siyasi parti veya partiler, onların mensupları, ülkeyi ateşe ve kana boğan olayların fitilini ateşlediler.”

‘TEMSİL ETMİYOR’

“Ben, büyük Türkiye, yeni Türkiye, güçlü Türkiye, 78 milyonun bir, beraber ve kardeş olduğu bir Türkiye mücadelesi veriyorum. Buradan Kürt kardeşlerime özellikle seslenmek isterim: Biz Kürt kardeşlerimizle her zaman gönül diliyle konuştuk. (HDP’yi kastederek) Kürt kardeşlerimi onlar temsil etmiyor. Bir şeyi birbirinden iyi ayırmak lazım. Kürt sorunuyla terör sorunu farklıdır. Siz bunu ayırt edemediniz. Her bir Kürt kardeşim elini vicdanına koysun ve Türkiye’nin nereden nereye geldiğini görsün. Bizleri birbirimizden koparma çabası, birbirimize düşman etme oyunu aslında her ikimizi de hedef alıyor. Bunun için diyorum ki: Kürt ayrıdır, terörist ayrıdır.”

 

Erdoğan sakin başladı SONRA SİNİRLENDİ

TBMM’nin yeni yasama yılının açılışına, Erdoğan’ın muhalefet partili milletvekilleriyle girdiği “Kürt kardeş” tartışması ve kullandığı “azar” üslubu damgasını vurdu. Erdoğan, kendisini “ayakta” alkışlayan AKP’lileri gerek “vücut dilini” kullanarak, gerekse “sizden biriyim”i hissettiren mesajlarıyla “onore ederken”, muhalefetin payına “azar düştü.”

HDP, Meclis'i terk etti

Koalisyon olasılığı

Erdoğan genel kurul salonuna girerken, CHP grup başkanvekilleri ayağa kalktı. Ancak Erdoğan salondan ayrılırken, ayağa kalkmadılar. CHP’nin bu “düşük dozlu” protestosu, “1 Kasım’da olası koalisyon formüllerini de dikkate alarak ortamı germeme” olarak değerlendirildi. MHP’deki protestolar ise “bireysel” düzeyde kaldı.

Kürt kardeşlerim

45 dakikalık konuşmasına sakin başlayan Erdoğan, Kürt yurttaşlara seslendiği sırada, MHP’li Yavuz Temizer, HDP’li milletvekillerinin salonda olmadığını belirterek “Gittiler” diye laf attı. Buna sinirlenen Erdoğan, AKP sıralarına dönerek “Burada Kürt kardeşlerim var benim. Burada Kürt kardeşlerim var da siz tanımıyorsunuz” dedi. Erdoğan, sonra da HDP sıralarını işaret ederek, “Bilmediğiniz bir şey var, Kürt kardeşlerimi onlar temsil etmiyor” diye tepki gösterdi. Erdoğan, terörle mücadeyi anlatırken DAİŞ, PKK ve DHKP-C örgütlerinin adını sayınca MHP sıralarından “Adını saymayın, niye sayıyorsunuz sayın Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı meşruiyet kazandırmayın PKK’ya” sesleri yükseldi. Erdoğan, MHP sıralarına dönerek “Rahatsız mı oldun” derken, MHP’li Erkan Akçay, “Bir Cumhurbaşkanı’nın terör örgütünün adını saymaması gerekir sayın Cumhurbaşkanı” diye laf attı. Erdoğan, bunun üzerine “Ben sayıyorum. Gereği neyse onu yapın” dedi.

Meclis'te 'ıssız adam'

MHP’li Oktay Vural’ın, birleşimi yöneten TBMM Başkanı İsmet Yılmaz’a “Sayın başkan, sayın Cumhurbaşkanı genel kurula hitap etsin lütfen” diye itiraz etmesi üzerine Erdoğan, “Siz bu kürsülerin çok acemisisiniz. Ben nereye hitap edileceğini çok iyi bilirim. Siz daha öğreneceksiniz” diye karşılık verdi. Konuşmasına “Eğer bu coğrafyada yaşamaya devam edeceksek, ki gidecek başka bir vatanımız olmadığına göre elbette devam edeceğiz” diye devam eden Erdoğan’a, MHP sıralarından “Gelişigüzel oraya gidebiliyor musunuz” diye laf atıldı. Erdoğan, “Biz o bölgeye çok gittik. Siz kaç kere gittiniz onu söyleyin. O bölgelerde teşkilat bile kuramadınız, kuramıyorsunuz. Gidin, o bölgelerde çalışma yapın, hiçbir zaman bunu yapmadınız, yapmıyorsunuz” diye tepki gösterince MHP’li Yavuz Temizer “Sayenizde” diye bağırdı. Erdoğan, bunun üzerine de “Ben Cumhurbaşkanı olarak gitmediğim il yok, ilçeleri bile dolaşıyorum” dedi.

‘Şehit’ atışması

Erdoğan’ın terörle mücadelede görev alan güvenlik görevlilerine başarılar dilediği sırada MHP’li İsmail Ok, “3 tane şehit var bugün yine 3 tane” diye laf attı. MHP sıralarından “Gitmeyin cenazelerine” sesleri yükselirken Erdoğan, “Bizde şehitliğin ne anlama geldiğini biliyorsan bu ifadeyi kullanamazsın” sözleriyle tersleyip, “Ve Allah yolunda öldürülenlere ölüler demeyiniz, onlar diridir” ayetini okuyup, “Ama siz bunu bilemezsiniz, fark bu!” dedi.

45 dakikalık konuşmasına
sakin başlayan Erdoğan, Kürt
yurttaşlara seslendiği sırada,
MHP’li Yavuz Temizer, HDP’li
milletvekillerinin salonda olmadığını
belirterek “Gittiler”
diye laf attı. Buna sinirlenen
Erdoğan, AKP sıralarına dönerek
“Burada Kürt kardeşlerim
var benim. Burada Kürt kardeşlerim
var da siz tanımıyorsunuz”
dedi. Erdoğan, sonra da
HDP sıralarını işaret ederek,
“Bilmediğiniz bir şey var, Kürt
kardeşlerimi onlar temsil etmiyor”
diye tepki gösterdi. Erdoğan,
terörle mücadeyi anlatırken
DAİŞ, PKK ve DHKP-C örgütlerinin
adını sayınca MHP
sıralarından “Adını saymayın,
niye sayıyorsunuz sayın Cumhurbaşkanı,
Cumhurbaşkanı
meşruiyet kazandırmayın
PKK’ya” sesleri yükseldi. Erdoğan,
MHP sıralarına dönerek
“Rahatsız mı oldun” derken,
MHP’li Erkan Akçay, “Bir
Cumhurbaşkanı’nın terör örgütünün
adını saymaması gerekir
sayın Cumhurbaşkanı” diye
laf attı. Erdoğan, bunun üzerine
“Ben sayıyorum. Gereği
neyse onu yapın” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler