TDK ‘müsait’ için çark etti

Bakan Numan Kurtulmuş, TDK sözlüğündeki kadınları aşağılayan “müsait” tanımının tepkiler üzerine değiştirileceğini açıkladı.

Yayınlanma: 06.04.2015 - 23:29
Abone Ol google-news

Türk Dil Kurumu’nun (TDK) hem basılı, hem de elektronik sözlüğünde müsait kelimesinin tanımları arasında kadınlara hakaret içermesine gelen tepkiler üzerine kurum sözlükteki söz konusu tanımlamayı değiştirmeye karar verdi. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, TDK sözlüğündeki müsait kelimesinin anlamının değişeceğini belirterek, “Bir yönden cinsiyet ayrımcılığı güden, bir yönden de bu anlamıyla kullanılışı neredeyse hiç bilinmeyen bu kelime, Türkçe Sözlük’ün yeni baskısında ve Genel Ağ ortamındaki kullanımlarında gerekli taramalar yapıldıktan sonra yeniden düzenlenecektir” açıklamasını yaptı.

Tepki çekmişti

TDK sözlüğünde müsait kelimesinin tanımı olarak “Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın)” tanımının yapılması başta kadın örgütleri olmak üzere tepkiye neden olmuştu. HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş’a bir soru önergesiyle söz konusu tanımla ilgili olarak “Kadını aşağılayan bu tanım ne zaman düzeltilecektir? TDK kayıtlarında bulunan ve özellikle kadını aşağılayan ifadelerle ilgili genel anlamda bir düzeltme çalışması yapılması planlanmakta mıdır?” sorularını yöneltti.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş verdiği yanıtta müsait kelimesiyle ilgili değişiklik yapılacağının sinyalini verdi. Kurtulmuş, TDK Sözlü Kolu tarafından 9-11 Mart 2015 tarihleri arasında Ankara’da düzenlenen Büyük Türkçe Sözlük Çalışma Toplantısı’nda Türkçe Sözlük’ün mevcut maddelerinin tanımının görüşüldüğünü, sözlükteki tanımların baştan sona yeniden okunması ve düzenlenmesine karar verildiğini ifade etti.

Diğerleri...

Numan Kurtulmuş, benzer tanımlamaların yapıldığı diğer kelimelerle ilgili de çalışma yapıldığına işaret etti.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler