'Tedbiren tutuklayın'

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Fethullah Gülen'in 'tedbiren' tutuklanması için ABD'ye başvurdu.

Yayınlanma: 13.08.2016 - 14:58
Abone Ol google-news

15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, girişiminin talimatını verdiği iddia edilen Fethullah Gülen’in tutuklanması için yazılan yazıyı Amerika Birleşik Devletleri makamlarına gönderilmek üzere Adalet Bakanlığı’na gönderdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Can Tuncay tarafından darbe girişimi soruşturması kapsamında ABD makamlarına ulaştırılmak üzere Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne yazı gönderildi. Yazıda, 15 Temmuz 2016 günü Fethullah Gülen cemaati mensubu bir kısım askerlerce Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ne karşı darbe girişiminde bulunulduğu anımsatıldı. Darbe girişiminin Fethullah Gülen’in talimatı ile gerçekleştirildiği ve Gülen hakkında 10 ayrı suçtan kritik bir soruşturma yürütüldüğü belirtilen yazıda, ABD makamlarına Gülen’in Türkiye’ye iade edilmesi için başvuru yapılacağı kaydedildi. Gülen’in, Türkiye ile ABD arasında “Suçluların geri verilmesi ve ceza işlerinde karşılıklı yardım anlaşmasının 10. maddesi” uyarınca geçici olarak tutuklanması istendi.

22 hâkim ve savcı tutuklandı Öte yandan Hâkimler Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) 648 hâkim ve savcı hakkında görevden uzaklaştırma kararı vermesinin ardından başlatılan soruşturma kapsamında adliyeye sevkedilen 48 hâkim ve savcıdan 22’si “FETÖ/ PDY’ye üye olmak” suçundan tutuklandı. 24 hâkim ve savcı ise adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakıldı. 2 hâkim ve savcının, savcılık işlemleri devam ederken 19 hâkim ve savcıyı arama çalışmalarının ise devam ettiği öğrenildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, HSYK’nin kararının ardından İstanbul’daki adliyelerde görev yapan 67 hâkim ve savcı hakkında gözaltı kararı vermişti. Hakkında gözaltı kararı bulunan 67 hâkim ve savcının adliyelerdeki odalarında ve evlerinde aramalar yapılmıştı. HSYK, Türkiye genelinde adli ve idari yargıda 2 bin 745 hâkim ve savcıyı açığa almıştı. Operasyonlarda 979 hâkim ve savcı gözaltına alınırken, gözaltındaki hâkim ve savcılardan 632’si tutuklanmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler