Teknoloji Değişirken Zihniyet Değişmiyor

Parlamento kulusi

Yayınlanma: 10.11.2014 - 04:00
Abone Ol google-news

TBMM kürsüsü, muhalefetin hükümete en sert eleştirileri yönelttiği yerlerin başında gelirken, yıllardır TBMM TV’den “günde 5 saat haftada 3 gün” yapılan canlı yayın muhalefetin sesini kısan en büyük etkenlerden biri. TBMM TV’nin bu devirde “TRT ile yapılan protokolü” bahane edilerek haftada 15 saat canlı yayın yapması; milletvekillerini canlı yayın sona ermeden kürsüye çıkmak için kendi aralarında sıra oluşturmak zorunda bırakıyor.

İnternet üzerinden 2014 yılında yapılan canlı yayın süresi 274 saat. Başka bir deyişle iktidarın gece yarısı getirdiği ve uyandığımızda haberdar olduğumuz tüm kritik yasalar bu 274 saatlik süre içinde TBMM’den geçiyor. Yıllardır her yasama yılında TBMM TV’nin canlı yayınları iktidar ile muhalefet arasında temel tartışma konularından birini oluştururken, TBMM TV’ye 2015 yılında yapılacak yatırımlar canlı yayın kısıtlamasını yine gündeme getirdi.

TBMM’nin 2015 bütçesine göre, önümüzdeki yıl genel kurul salonunda bulunan kamera sistemleri sil baştan değiştirilecek. TBMM TV yayın kayıtlarının bulunduğu sayısal arşiv sistemiyle kapasite artırımı yapılacak. Ancak TBMM TV’nin teknolojisine yapılacak bu yatırımlar, tahmin edeceğiniz üzere ekranlara yansımayacak. Yeni kurulacak kamera sistemleri saat 19.00’dan sonra yayın yapmayı durduracak. Milletvekilinin çalışmalarını saat 19.00’a kadar takip edecek, sonrası internet üzerinden yayımlanacak.

TBMM TV’ye yapılacak yatırımı bir cümleyle özetlemek gerekirse: “Teknoloji değişirken zihniyet değişmeyecek.”

TBMM Genel Kurulu’nda, özel günlerdeki birleşimler hariç canlı yayının haftada 15 saatle kısıtlandığı TBMM TV’ye yapılacak söz konusu yatırımın bu kısıtlama sürerken “israf olup olmadığı” sorusunun yanıtını da okuyucularımıza bırakıyoruz.

____________________________________________________________________________________

CHP’li Çetin’in ‘Koruma Ordusu’ İsyanı

TBMM’de 2015 bütçe görüşmeleri Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yoğun bir tempoda sürüyor. İlgili bakanlar bütçe görüşmelerine katılırken bir günde en az iki bakanlığın ve ilgili kuruluşların bütçelerinin ele alınması Plan ve Bütçe Komisyonu’nda olağanüstü bir trafiğin yaşanmasına neden oluyor. Her bütçe döneminde benzer manzaralar yaşanırken, bu yıl görüşmelerin başından itibaren komisyona gelen her bakanın yanında korumalarının da eşlik etmesi, halihazırda görevli olan sivil polislerle birlikte komisyonun önünde büyük bir koruma ordusunun oluşmasına neden oldu.

Özellikle son dönemde hemen hemen her bakan TBMM kulislerinde korumalarıyla birlikte hareket ediyor. Ancak son zamanlarda kulislerde korumalarıyla gezen bakanlar, komisyon toplantılarına bile korumalarıyla gelmeye başladı. Bakanların, genellikle bürokratlar, milletvekilleri ve gazeteciler dışında başka kimsenin katılmadığı komisyon toplantılarına bile korumalarını da getirmesi ilginç manzaraların oluşmasına neden oluyor. Komisyonun kapısında bekleyen çok sayıda koruma ve görevli polisler birlikte adeta bir koruma ordusuna dönüşüyor.

Milletvekili, danışman ve gazetecilerin komisyon toplantılarına giriş çıkışında zaman zaman sıkıntı yaşanmasına da neden olan bu durumdan milletvekilleri de rahatsız olmaya başladı. Öyle ki Plan ve Bütçe Komisyonu’nun henüz ikinci gününde söz alan CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, koruma ordusuna şöyle isyan etti:

“Buraya gelirken sabahları, öğle saatlerinde silahlı, silahsız sivil dünya kadar polisin arasından geçerek bu salona girmekten hicap duyuyorum, üzüntü duyuyorum. Burada sivil polis görmek istemiyoruz. Korumayla gelmek isteyen arkadaşlar, bakanlar veya görevliler kapıya kadar gelebilir ama bu Plan ve Bütçe Komisyonu’nun kapısında silahlara değerek içeriye girmeyi istemiyorum. Bundan sonraki günlerde böyle bir durumla karşılaşırsam hiç olmayan davranışlarda ben de bulunur bir silah temin ederim, bu yaştan sonra ben de silah koyar gelirim herhalde.”

Çetin, AKP Isparta Milletvekili Sürreyya Sadi Bilgiç’in “Onlar emekçi” diye laf atması üzerine Çetin, korumalardan bir ordu oluşturulmasının nedeni de şöyle özetledi:

“Kimden korkuyorlar arkadaş! Çalan adam korkar, hırsız adam korkar, arsız adam korkar. Benim korkum yok ama silah görmek istemiyorum bu Meclis koridorlarında.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler