Taylor, Apple’a diz çöktürdü

Şarkıcı Taylor Swift’in itirazı üzerine Apple Müzik, deneme süresince müzisyenlere telif ödeyecek

Yayınlanma: 22.06.2015 - 21:13
Abone Ol google-news

Ünlü şarkıcı Taylor Swift’in şikayeti, Apple’ı 24 saatten az bir süre içerisinde harekete geçirdi. New York Times’ın haberine göre üç aylık deneme süresi boyunca üyelerinden para almayacak olan Apple müzik, şarkılarını kullanacağı sanatçılara da bu süre boyunca telif hakkı ödemeyecekti. Pazar sabahı Tumblr hesabından Apple’a seslenen şarkıcı Swift bunu “şok edici, hayalkırıklığına uğratıcı, ilerlemeci ve cömert bir şirkete hiç yakışmayan” bir politika olarak nitelendirdi.

iPhone bedava mı!

Swift, Apple’a “Biz sizden bedava iPhone istemiyoruz. Siz de bizden müziğimizi karşılıksız istemeyin” çağrısı yaptı. Yeterince para kazandığını yazan ünlü şarkıcı, yazdıklarının asıl yeni çıkan ve telif hakları sayesinde borçtan kurtulabileceğini düşünen şarkı sözü yazarlarıyla, yorulmadan çalışan ama yılın dörtte biri boyunca parasını alamayacak olan yapımcıyı da ilgilendirdiğini söyledi. Swift’in sözleri hızla hem yankı hem de olumlu cevap buldu. Apple’ın internet hizmetlerinden sorumlu başkan yardımcısı Eddy Cue Pazar akşamı verdiği bir röportajda “Bu sabah uyanıp Taylor’un açıklamasını okuyunca bir değişim yapmamız gerektiğine olan inancım güçlendi” açıklamasını yaptı.

Telif ödeyeceğiz

Cue, Apple’ın deneme süresini standart telif haklarından az daha yüksek bir oranla, yüzde 71.5 ile telafi etmeyi planlamış olduğunu da ekleyerek bundan itibaren deneme süresi boyunca da müzik şirketlerine ve yayıncılarına ödeyeceklerini açıkladı. Bu hızlı gelen kararın şirkete ne kadar mal olacağını açıklamayı ise reddetti.

Emekçilerin dostu

Geçen yıl da telif hakları yüzünden Spotify’dan şarkılarını çeken ünlü şarkıcı The Wall Street Journal’a da “Değerli şeylere para verilmeli. Müzik bedava olmamalı” diye yazmıştı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler