Dinozorlar uçmadan önce tüyleri renklenmiş

Kuş soyunun uzandığı dinozor grubu Maniraptora'nın pigment hücrelerini inceleyen bilim insanları, tüylü dinozorların uçmayı öğrenmelerinden önce, tüylerindeki renk çeşitliliğinin artmış olduğunu saptadı.

Yayınlanma: 28.02.2014 - 11:56
Abone Ol google-news

Renk çeşitliliğindeki artışı, hayvanların enerji metabolizmasını da etkileyen fizyolojik bir değişime bağlıyor Texas Üniversitesi bilim insanları Nature dergisinde. Julia Clarke ve ekibi, kuş, memeli ve sürüngen gibi canlı hayvanlar ve soyları tükenmiş olan kertenkele, kaplumbağa, dinozor ve uçan dinozorların pigment taneciklerini inceledi.

Melanosom olarak da isimlendirilen pigment tanecikleri, pigment hücrelerinin iç kısımlarında bulunur, bunları içinde de, cildin, tüylerin veya saçların renklenmesinde etkili olan melanin yer alır. Daha önceki araştırmalarla, melanosomların biçimlerinden bunların tüylerin renklenmesiyle ilgili olduğu öğrenilmişti. Fakat bu bağlantının ne zamandan beri var olduğu ve “modern” tüylerle veya saç veyahut da tüy benzeri cilt uzantıları gibi diğer yapılarla mı alakalı olduğu bugüne kadar bilinmiyordu. Clarke ve ekibi son araştırmayla, Maniraptora'daki melanosomlar arasındaki biçim çeşitliliğinin önemli miktarda arttığını ve çoğalmanın da tam da “modern” tüylerin ortaya çıkışıyla aynı zamana denk geldiğini ortaya koydu. Memelilerin kılları da bu tür bir melanosom çeşitlenmesi sayesinde gelişmiştir. Bu iki grupta, melanosomun biçimlerine bakarak, tüylerin ve kılların renkleri hakkında bilgi edinebiliriz diyor araştırmacılar.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler