2016 Nobel Tıp Ödülü Yoshinori Ohsumi'ye verildi

2016 Nobel Tıp Ödülü kanser ve parkinson gibi hastalıkların daha iyi anlaşılmasını sağlayan çalışmalarından ötürü Japon bilim insanı Yoshinori Ohsumi'ye verildi.

Yayınlanma: 03.10.2016 - 12:39
Abone Ol google-news

İsveç’in başkenti Stockholm’de bulunan Nobel Komitesi, 2016 Tıp Ödülü’ne, kanser ve parkinson gibi hastalıkların daha iyi anlaşılmasını sağlayan çalışmalarından ötürü Japon bilim insanı Yoshinori Ohsumi değer görüldü.
 
71 yaşındaki Ohsumi, Nobel Tıp Ödülü’nü, "hücrenin kendi kendini yemesi" olarak bilinen otofaji üzerine yaptığı çalışmalar sayesinde kazandı. Ohsumi, yaklaşık 1 milyon dolar (yaklaşık 3 milyon TL) değerindeki ödülün de sahibi oldu.  
 
Tören 10 Aralık’ta  

Geçen yıl ödül, parazitler ve sıtma konusunda araştırma yapan İrlandalı, Japon ve Çinli 3 bilim insanına verilmişti. 

Bugün ve yarın da fizik ve kimya alanında Nobel Ödülü alan bilim insanları açıklanacak. 

Nobel Barış ödülünün sahibi ise 7 Ekim’de belli olacak. 

Kazanan isimler Nobel Ödülü'nü 10 Aralık'ta düzenlenen törende alacak. 

Nobel Ödülleri, Alfred Nobel'in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık'ta sahiplerini buluyor.   

OHSUMİ KİMDİR?  

1945 yılında Japonya'nın Fukuoka şehrinde dünyaya gelen Ohsumi, 1974'te Tokyo Üniversitesi’nde doktora yaptı. 

ABD'nin New York şehrindeki Rockefeller Üniversitesi'nde üç yıl çalışmalar yapan Ohsumi, daha sonra Tokyo Üniversitesi'ne dönerek 1988'de otofaji mekanizmasıyla ilgili çalışma grubunu oluşturdu. 

2004 yılında 'profesörlük' unvanını alan Ohsumi, 2009 yılında 'emeritus profesör' oldu. Ohsumi, Tokyo Teknoloji Enstitüsü ve Tokyo Üniversitesi'nde bilimsel çalışmalarına devam ediyor. Ohsumi’nin bu çalışması kanserden Parkinson’a kadar bir dizi hastalıkta nelerin yanlış gittiğinin ortaya çıkarılmasına yardımcı oluyor. 

BBC’nin haberine göre, Ohsumi söz konusu “kendi kendini yeme” sürecini düzenleyen genleri tespit etti. Hastalıklara neden olan şey ise bu genlerdeki sorunlar 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler