Wikileaks, CIA'in iPhone ve Mac bilgisayarlara nasıl sızdığını açıkladı

WikiLeaks, ABD istihbarat kurumu CIA'in iPhone ve Mac bilgisayarlara geri dönülemez bir şekilde sızmış olabileceğine dair belgeler yayımladı.

Yayınlanma: 24.03.2017 - 15:44
Abone Ol google-news



Wikileaks'in dün yayımladığı belgelerde, ABD hükümetine çalışan  bilgisayar korsanlarının iPhone cihazlara sızıp, bu cihazların daimi iOS  yazılımına "yerleşik" kötü amaçlı yazılım yüklemiş olabileceği ileri sürüldü.

İddiaların doğru olması durumunda cihazına yazılım yüklenen bir iPhone  kullanıcısının, telefonundaki tüm verileri silip işletim sistemini yeniden  yüklemek için cihazını "fabrika ayarlarına" geri döndürse bile söz konusu kötü  amaçlı yazılımdan kurtulması mümkün olmuyor.

Belgelerde "NightSkies" olarak geçen programın geçmişi, iPhone  cihazların ilk kez piyasaya sürüldüğü 2008 yılına dayandırılıyor. Programın "1.2" iOS sürümüne sızıldığını ileri süren Wikileaks,  programın hala kullanımda olup olmadığı ya da yeni nesil cihazlara sızıp  sızmadığına dair herhangi kanıt bulunmadığına işaret etti. Bu arada WikiLeaks belgelerinde, özellikle Apple marka cihazları hedef  alan başka korsan vakalarına da yer verildi.

"Sonic Screwdriver"  adlı programın 2012'de Apple dizüstü ve masaüstü  bilgisayarlara ağ kablosu adaptörleriyle girdiği ifade edildi.

Belgelerde adı geçen diğer programlardan Triton ve Der Starke'nin  2013'te bilgisayar korsanları tarafından uzaktan ya da doğrudan bilgisayarlara  yüklenmiş olabileceği aktarıldı.

Söz konusu yazılımların bilgisayar kullanıcılarına fark ettirmeden  CIA'ya kolayca dosya aktarımı yapabildiği iddia edildi. Wikileaks, kötü amaçlı programların yurt dışına sevkiyatları sırasında  CIA tarafından alıkonulan cihazlara yüklenmiş olabileceğini ileri sürdü.

Apple,yaptığı açıklamada cihazlardaki  sistem açığı sorununun farkında olduklarını kaydetti. Açıklamada, "İlk belirlemelerimize göre, iddia edilen iPhone sistem  açığı, sadece iPhone 3G model cihazları etkilemiş ve bu açık 2009'da iPhone 3GS  modeli piyasaya sürüldüğünde düzeltilmiştir. Ayrıca incelemelerimiz, 2013'ten  sonra piyasaya sürülen tüm Mac cihazlarda sistem açığı sorunun düzeltildiğini  gösteriyor." ifadelerine yer verildi.

 CIA ise henüz konuya ilişkin bir açıklama yapmadı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler