Sony Xperia XZ1 : Sony yine çizgisini bozmadı

Sony yeni modeli Xperia XZ1 ile teknoloji severlerin karşısına çıktı. Sony’nin yeni amiral gemisi modeli yine beklentileri karşılamaktan hayli uzak kaldı.

Yayınlanma: 07.09.2017 - 20:44
Abone Ol google-news

Akıllı telefon pazarının önemli isimlerinden biri olan Sony, son yıllarda gözle görülür bir düşüş yaşıyor. Japon teknoloji devinin benimsediği katı fiyat politikası, bu markaya duyulan güveni de azaltmış durumda. Ayrıca Sony’nin tasarım anlamında da çağa ayak uyduramamış olması, son senelerdeki satış rakamlarına olumsuz olarak yansıdı.
Bu senenin ilk yarısında Xperia XZ Premium modeli ile kullanıcıların karşısına çıkan Sony, yüksek fiyatı ve kalın çerçeveli tasarımıyla beklentileri karşılayamamıştı. Akıllı telefon pazarındaki birçok ismin ince çerçeveli tasarım çizgisini benimsemesine rağmen, Sony’nin gerici anlayışı firmanın önünü tıkamış ve Japon firma pek çok pazarda gerilemişti.


Aynı teknik özellikler
İlk olarak Xperia XZ1 teknik özellikleri ile yazımıza başlayalım. Sony’nin yeni amiral gemisi aynı Xperia XZ Premium’da olduğu gibi gücünü Qualcomm imzalı üst düzey yonga seti Snapdragon 835’ten alıyor. GPU tarafında Adreno 540’tan faydalanan Xperia XZ1 sistemini 4GB RAM ile destekliyor.
Dahili depolama alanına baktığımızda ise Xperia XZ1’in minimum 64GB’lık hafızaya sahip olduğunu görüyoruz. Tercihinize göre telefonun dahili depolama alanı 256GB’ta kadar çıkıyor. Ayrıca XZ1’in microSD kart desteği olduğunu da belirtelim.
Teknik özellikler bakımından XZ Premium ile aynı çizgide olan telefonun bataryası ise 2700mAh. Açıkçası bu güçte bir cihaz için bu bataryanın hayli az olduğunu da söylemek gerekiyor.
Ekran gövde oranı yine çok düşük
Sony’nin kanayan yarası “tasarım” XZ1 modelinde de tüm ihtişamıyla karşımıza çıkıyor (!) 148x73.4x7.4 mm boyutlarında olan telefonun ekran gövde oranı ise yüzde 68,6.
1080x1920 piksel çözünürlüğünde 5.2 inçlik ekrana sahip olan XZ1’in piksel derinliği ise yaklaşık olarak 424ppi. Corning Corrilla Glass teknolojisini de kullanan telefonun 10 parmağa kadar dokunmatik düzeyi algıladığını da belirtelim.
155 gramlık ağırlığı ile piyasadaki rakiplerinden daha ağır bir yapıya sahip olan XZ1, IP68 sertifikasına da sahip. Diğer bir deyişle, XZ1 1.5 metre suyun altında 30 dakika boyunca su almadan durabiliyor. Ayrıca telefonun toza karşı da aynı düzeyde dayanıklı olduğunu belirtelim.
Diğer özellikler
Xperia XZ1’in ön tarafında 13MP, arka tarafında ise 19MP’lik bir kamera bulunuyor. Açıkçası birçok üreticinin amiral gemisi modellerinde çift ana kamera modüllerini tercih ettiği bir dönemde Sony’nin tek kameraya yönelmesi sürpriz oldu diyebiliriz.
Xperia XZ1, 60 fps’de 1080p, 30 fps’te ise 2160p video kaydı gerçekleştirebiliyor. Kutudan ilk çıktığında Android’in en son versiyonu olan Oreo ile çalışacak olan XZ1, siyah, gümüş, pembe ve mavi renklerde satışa sunulacak.
Açıkçası XZ1’in geri kalmış tasarımı ve XZ Premium’un gerek tasarım gerekse teknik özellikler bazında kopyası olduğundan büyük bir başarıya imza atması beklenmiyor. Bu telefonun başarılı olabilmesi için Sony’nin 2500 TL’nin altında bir fiyat belirlemesi lazım ki o da firma politikası ile ters düşen bir durum diyebiliriz.
Klavye deneyimini yeniden şekillendirdi


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler