iPhone X dengeleri değiştirebilecek mi?

iPhone X, akıllı telefon pazarındaki dengeleri nasıl değiştirecek?

Yayınlanma: 12.09.2017 - 19:03
Abone Ol google-news

Akıllı telefon pazarının lider isimlerinden biri olan Apple, kar marjını son derece yüksek tutan bir firma. 2016’daki akıllı telefon satışlarına baktığımızda Apple’ın yüzde 14 gibi bir pay ile ikinci sırada yer aldığını görüyoruz.
Fakat iş 2016’da akıllı telefon pazarındaki kar dağılımına gelince işler tamamı ile değişiyor. Zira satışlar baz alındığında yüzde 14 ile ikinci sırada bulunan Apple, tek başına akıllı telefon pazarındaki kar marjının yüzde 80’e yakınını kasasına koyuyor. Kalan yüzde 20’lik kısım ise pazardaki diğer oyuncular arasında bölüşülüyor.

Yani Apple, her sene satışa sunduğu iPhone modelleri sayesinde önemli bir meblağı kasasına indiriyor. Zira Cupertino merkezli şirketin, şu anda dünyanın en fazla nakit rezervine sahip kuruluş olduğunu da hatırlatalım.
Peki, çok fazla talep görmediği iddia edilen iPhone 7’yle bile böylesine bir başarı yakalayan firmanın iPhone X modeli ile neler yapabileceğini hiç düşündünüz mü? Biz düşündük.
Diğer üreticiler tedirgin
Ülkemizde sıklıkla kullanılan bir tabir vardır. Perşembe’nin gelişi, Çarşamba’dan bellidir diye. Aslında iPhone X’in pazarda yaratacağı etki de daha önceden az çok belliydi. Zira birçok üretici satışa sunacağı akıllı telefonların çıkış takvimlerini bile iPhone X tanıtım tarihine göre ayarladı.
Örneğin Samsung. Genel olarak Güney Koreli teknoloji devi Note serisi için bu kadar aceleci davranmazdı. Fakat bu sene IFA bile beklenmedi. Acele bir şekilde IFA öncesinde düzenlenen etkinlik ile Note 8 modeli tanıtıldı.
Ya da bir başka örnek, Huawei Mate 10. Normalde IFA’da tanıtılması beklenen telefon IFA’dan neredeyse 2 ay sonra tanıtılacak. Muhtemelen bunun da nedeni iPhone X’in ilk çıkışındaki curcunanın geçmesini beklemek olabilir.
Kısacası üreticiler de iPhone X için bazı tedbirler almış durumda. Peki bu tedbirler ne derece yeterli olacak?
 
Tüm zamanların en fazla satan iPhone’u olabilir
iPhone X kendine özgü tasarımı ve getirdiği yeniliklerle şimdiden odak konusu olmuş durumda. Muhtemelen, iPhone X gelmiş geçmiş en çok satan iPhone modeli de olacaktır. Hatta birçok analist 2017 sonuna kadar önemli bir stok sorunu ile karşı karşıya kalınabileceğini dile getiriyor.
Büyük ihtimalle, analistlerin de belirttiği gibi iPhone X, en çok satan iPhone modeli olacaktır. Hatta bunun yanı sıra en hızlı satan iPhone’da olabilir.
Dolayısıyla telefona olan bu talep, ister istemez satışa sunulan diğer amiral gemisi modellerinin satışlarına da etki edecektir. Zira telefonunu değiştirmeyi düşünen birçok kişi, ikilem arasında kalıp iPhone X’e geçiş yapabilir.
Yapılan bazı araştırmalara göre, iPhone X sadık Android kullanıcılarını bile cezbetmiş durumda. Elbette yine de bekleyip göreceğiz.

YouTube mobil için önemli güncelleme


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler