Tesla’nın kazası yeniden gündemde

Tesla oto pilotlu S modelinin 2016’da karıştığı ölümcül kaza ile yeniden gündeme geldi.

Yayınlanma: 20.09.2017 - 19:05
Abone Ol google-news

Geçtiğimiz Salı günü Ulusal Nakliye Güvenliği Kurulu, 2016’da ABD’de Tesla‘nın oto pilot özelliğine sahip S modeli ile yapılan kazayı tartışmak üzere toplandı. Yaşanan bu kazada aracın sürücüsü Joshua Brown feci şekilde hayatını kaybetmişti. Kaza tam olarak 7 Mayıs 2016'da ABD’nin Florida eyaletindeki 27A yolunda erçekleşmişti. Söz konusu yol dört şeritliydi ve araç sürücüsü Brown doğuya doğru yolculuk ederken bir traktör römorkuna çarptı ve elektrikli aracın tavanı tamamen koptu ve ne yazık ki Tesla’nın otomatik acil frenleme sistemi Brown’nun hayatını kurtarmaya yetecek şekilde tasarlanmamıştı.


Brown, Tesla’nın 7.1 yazılımı ile çalışan 2015 Model S‘i kullanıyordu. Araçta kullanılan bu sistem adaptasyonlu seyir kontrolü, şerit takip, 2. seviye yarı otomatik pilot sistemi ile donatılmıştı. Araç otopilotu devreye sokmadan sürücüye 15 saniye verir ve sürücü aracı durduramaz ise bu işi kendi yapar. Kaza raporları Brown‘nun bu sürede araçla etkileşimi olmadığını gösteriyor.
Otopilot 2. seviye sistemi insanların yerini alacak şekilde tasarlanmamıştır. Direksiyon hakimiyeti, aracı hızlandırma ve frenleme sağlayabilmesine rağmen gerçek sürücünün her zaman durumsal farkındalığa sahip olması ve her an kontrolü ele geçirmeye hazır olması gerekir. Son olarak Ulusal Nakliye Güvenliği Kurulu Başkanı Robert SumwaltTesla’nın sistemleri istenildiği gibi çalışıyordu ancak bu sistemlerin sınırlı görevleri yerine getirmek için tasarlandığını unutmamalıyız” dedi.

FIFA 18 demosu çıktı! İndirin!


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon