TEOG öldü, yaşasın TEDEG

TEOG’un ortadan kaldırılması öğrenci ve velilere büyük şok yaşattı. Yaratılan karmaşayla başa çıkmaya çalışanlar için internet ortamındaki eğitim olanaklarını inceledik.

Yayınlanma: 23.09.2017 - 06:45
Abone Ol google-news

Malum Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) kaldırıldı. Öğrenciler ve velilerin kafasında yeni sistemin nasıl olacağıyla ilgili tonlarca soru işareti var. Ancak son 15 yıldaki deneyimler, umutlu hayaller kurmayı biraz güçleştiriyor. Neyse ki online dünya sınır tanımıyor da çıkış yolunu arayan, dünyanın okuluna uzaktan eğitimle bir tıkla ulaşabiliyor. “Çocuğunuz hangi okula giderse gitsin, ama bu yetkinlikleri öğrensin” diyerek, TEOG, başarı puanı ve ikametgâh istemeyen “Türkiye’nin Eğitimden Dünyanın Eğitimine Geçiş Sistemi”nin (şimdilik TEDEG diyelim) en başarılı örneklerini inceledik.

40 milyon öğrenci bu okula gidiyor

r amacı gütmeyen bir organizasyon olan Khan Academy, isteyen herkesin istediği an, istediği yerde ücretsiz eğitim alabilmesine odaklanan bir online platform. Eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek için oluşturulan organizasyon, kişiye özel öğrenim içerikleri sunuyor. Dünya çapında her ay 40 milyon öğrenci ve 2 milyon öğretmen tarafından kullanılan Khan Academy’nin dersleri bugüne kadar yaklaşık 400 milyon kez izlendi. Türkçe dahil 36 dilde online eğitim veren Khan Academy’nin içeriklerine Web, iOS ve Android uygulamaları üzerinden ücretsiz erişilebiliyor.

Malatya’dan Silikon Vadisi’ne ...

Video temelli online ders platformu Udemy’de bulunan ve 20 binden fazla eğitimcinin verdiği 55 binden fazla kursu 17 milyonun üzerinde öğrenci takip ediyor. Platform, Türkçe dahil 60 farklı dilde eğitim içeriği barındırıyor. Silikon Vadisi’nin önde gelen Türk girişimcilerinden Eren Bali’nin hayata geçirdiği Udemy’ye Web sitesinin yanı sıra iOS ve Android mobil uygulamaları ile erişilebiliyor. Bali, Malatya’nın bir köyünden çıkıp, ABD’de 700 milyon dolarlık değere ulaşan Udemy’nin hikâyesini şu sözlerle özetliyor: Tam zamanlı olarak ilkokuldan başlayıp üniversiteye gidiyoruz. Sonra? Sonra öğrenmeyi bırakıyoruz…

Milyar dolarlık uzaktan eğitim kurumu

İnternet üzerinden eğitim platformlarının dünya çapındaki bir diğer önemli örneklerinden olan Udacity’nin online programlarını şu ana kadar 190’dan fazla ülkeden 160 binin üzerinde öğrenci tamamlamış. 2011 kurulan girişim 2015 yılı sonunda 1 milyar dolarlık değeri aşmış. Eğitimi demokratikleştirmeyi amaç edinen platform, daha çok yazılım dünyasına yönelik içeriklerden oluşuyor. Bu kapsamda Google ile de işbirliği yapan Udacity, kodlama, uygulama geliştirme, yapay zekâ, sanal ve artırılmış gerçeklik, robotik, makine öğrenme, veri analitiği ve programcılık gibi alanlara odaklanıyor.

Okuma yazmayı bilene kod öğretiyor

Kod yazarlığı artık ilkokul çağındaki çocukların bile yapabildiği bir iş haline geldi. Geçmişi 2011 yılına dayanan Code Academy de bu işi hem online hem de ücretsiz olarak öğretiyor. Şu ana kadar 45 milyondan fazla kişiye online eğitim veren platformda PHP’den Ruby’e, Python’dan Java’ya dek birçok programlama dili eğitimleri de veriliyor. Yazılım dünyası hakkında en ufak bir bilgisi olmayanlara bile adım adım bu işi öğretmeye soyunan Code Academy gibi bu işi benzer şekilde yapan diğer online eğitim platformları arasında ise Code School, Code.org, Treehouse, One Month gibi alternatifler de mevcut.

Ufkunuzu daraltmayın...

Kendini diploma ve kariyer arasında sıkışmış hissedenler için yetkinliklerini geliştirebileceği bu uzaktan eğitim platformlarının yanı sıra ufuk açıcı eğitim kaynakları da yine internetin sunduğu nimetler arasında. Bunların başında da geçmişi 1984 yılına dayanan ve “Yaymaya Değer Fikirler”e açık olan TED konferansları var. Bu platformun eğitim alanında sunduğu bir hizmet olan TEDEd de eğitimden yaşama, okullarda cevabını bulamayacağınız soruların cevaplarından dünyanızı aydınlatacak fikirlere, binlerce içeriği ücretsiz ve Türkçe altyazı seçeneği ile önünüze getiriyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler